Tag: Proton

Giorgetto Giugiaro: Kita Sembang Sikit Pasal Dia!

Rasanya nama Giugiaro atau Italdesign sekarang ini lebih banyak disebut orang kita berbanding setengah tahun lalu. Semuanya gara-gara kereta konsep terbaru yang direka secara kerjasama dengan firma dari Itali tersebut. Bagi penggemar kereta buatan Eropah atau pengikut desain automotif nama Giugiaro adalah tidak asing bahkan beliau adalah lagenda yang masih hidup. Sepanjang kariernya, beliau telah …

Continue reading

Tahukah Anda, Kereta Pasaran Tempatan Mahal Dari Pasaran Amerika?

Tahukah anda kereta di pasaran domestik [tempat asal kereta] lebih mahal daripada pasaran Amerika Syarikat? Contohnya adalah seperti berikut: Hyundai Genesis 3.8l Harga di Korea: 45,893.09 Harga di AS: 31,203.82 Lexus GS350 Harga di Jepun: 45,458.49 Harga di AS: 37,635.81 BMW 550i Harga di Jerman: 85,093.43 Harga di AS: 49,804.43 *Harga dalam Dolar Amerika Syarikat …

Continue reading

Che Det: Cerita Pasal M.V Agusta Lagi!

Sekali lagi, Tun Dr. Mahathir a.k.a Che Det bercerita pasal penjualan M.V Agusta. Kali ini seperti biasa beliau mempersoalkan penjualan syarikat motosikal Itali tersebut yang pernah menjadi milik Proton sebelum ianya dijual dengan harga 1 Euro [RM4]. Di bawah ini adalah salinan entri Che Det dari blognya, chedet.co.cc 1. Robb Report – the magazine for …

Continue reading

Proton Masuk Geneva Jo!

Pada 9 Januari lepas, Sabtu, Proton telah mengadakan hari keluarga 2010 di kilangnya di Shah Alam. Tun Dr. Mahathir pun hadir juga. Apa yang menariknya adalah pengumuman Datuk Syed Zainal tentang penyertaan pertama Proton dalam Pameran Motor Antarabangsa Geneva 2010 pada Mac akan datang. “Kita telah lama wujud dan penglibatan dalam pameran ini menunjukkan jenama …

Continue reading

Proton Design: Barang Baik Akan Datang!

Proton Design ini adalah jabatan yang bertanggungjawab dalam merekabentuk kereta Proton. Dengar kata Proton akan membuat pengumuman terkini mengenai halatuju dan bahasa rekabentuknya untuk produk masa hadapan. Saya pun tak tahu bila tapi ini dari sumber yang kukuh. Tunggu je lah. Sumber gambar: Proton Cars UK -Mak Uia-

Kerja Kosong kat Proton!

Ini lah masanya kalau siapa-siapa yang rasa nak berkhidmat untuk negara tapi malas jadi askar bolehlah kerja Proton. Masa inilah nak cakap serupa bikin, bila dah masuk dalam Proton lu orang buatlah yang terbaik. Gua tengok dari tepi je, kalau lu orang dapat kerja jangan lupa jadi spy GT, jangan lupa daratan, jumpa orang kampung …

Continue reading

Video: Alister McRae Main kat Sepang!

httpv://www.youtube.com/watch?v=tnfFzA0J_4k Apa macam Mak Uia, lu sayang gua tak? Gua tak setel lagi apa kes gambar Ford S-MAX tak keluar. Gua ambil video ni kat blog pesaing GT. Alister McRae main kat Sepang ni. Gua tau Mak Uia dan sekutu lain semua kutu rali kan. Gua dengar bulan depan baru jadi lu orang punya taxi …

Continue reading

Keputusan IRC: Podium Peugeot Batal! Proton Kedua!

Kris Meeke, juara Intercontinental Rally Challenge [IRC] musim 2009 telah dibatalkan kemenangannya dalam pusingan akhir IRC di Scotland minggu lepas. Kemenangan Meeke yang memandu Peugeot 207 S2000 terbatal apabila pemeriksaan selepas perlumbaan mendapati sub-frame depan keretanya lebih ringan dari berat minimum yang dibenarkan.

Continue reading