Proton Masuk Geneva Jo!

G2H-photo005

Pada 9 Januari lepas, Sabtu, Proton telah mengadakan hari keluarga 2010 di kilangnya di Shah Alam. Tun Dr. Mahathir pun hadir juga. Apa yang menariknya adalah pengumuman Datuk Syed Zainal tentang penyertaan pertama Proton dalam Pameran Motor Antarabangsa Geneva 2010 pada Mac akan datang.

“Kita telah lama wujud dan penglibatan dalam pameran ini menunjukkan jenama Proton semakin berkembang,” kata beliau.

Kalau dipandang dari sudut total sebenarnya tidak pelik pun Proton ke Geneva sebab anak syarikatnya, Lotus memang menyertai pameran tersebut, pada tahun lepas Lotus mempamerkan enjin Omnivore dan Lotus Evora. Di dalam pameran kereta Asean pun kedua anak-beranak tersebut dipamerkan atas satu platform. Cuma satu halnya ialah takkan Proton nak pamerkan model sediaada seperti Persona, Exora dan lain-lain. Saya syak Proton akan mempamerkan produknya yang terbaru takpun kereta konsep untuk model akan datang.

Selain dari itu, DSZ juga mengumumkan tempahan Exora sehingga kini adalah 38 ribu unit dengan 24 ribu unit sudah berada di atas jalan. 2 300 unit berada di negara Asean.

Sumber gambar: Proton UK

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

15 comments

Skip to comment form

    • natubaik on January 11, 2010 at 8:56 am
    • Reply

    ado model baru ko jo

  1. i like…

    • on January 11, 2010 at 12:36 pm
    • Reply

    Ade barang baik ke?…Try la model baru yg boleh beat Perodua

    • wira1.6 on January 11, 2010 at 3:08 pm
    • Reply

    baguuuuussss.. perkembangan sihat.

    • PAK MAT TEMPE on January 11, 2010 at 4:39 pm
    • Reply

    Geneva kat US ke?

    • exJAVANESE on January 11, 2010 at 9:40 pm
    • Reply

    Gua xsba nk tggu model waja repalcemnet nihh…
    (bayk gile idea2 modi yang bernas berlegar2 diminda gua skg…untg2 ble wat cover story MK…hahaha)

    • smut liar on January 11, 2010 at 10:29 pm
    • Reply

    gua br baca dlm BH td pasal ni…
    tgk lu ada kuar dlm GT lak..
    tp wa x tau apa yg best kat Geneva tu…mcm TAS jgk ke..

    • on January 11, 2010 at 11:30 pm
    • Reply

    Geneva tu terletak di Switzerland. Geneva Motor Show ini dah lama, sejak 1905 lagi. Memang pameran kereta yang berprestij.

    • zainal on January 12, 2010 at 2:30 pm
    • Reply

    woo nie 1 improvement yg menarik,aku mg sokong proton…BELILAH BARANGAN BUATAN MALAYSIA!

    • Han on January 14, 2010 at 9:58 am
    • Reply

    maybe proton keluar sportcar??
    takkan la nak pamer savvy kat Geneva sana..

    • raito on January 14, 2010 at 11:24 am
    • Reply

    proton akn kua remodel utk perdana, dan uplift utk persona thn ni…
    uplift persona lak aku tgh testing lampu blakang dia… design baru… lawa skit banding yg lama.

    • azwan nbs on January 14, 2010 at 8:46 pm
    • Reply

    jadik kete proton nie dah kire berprestij la kat luar negara ngan dalam negara nie……aku rase tak kot..

    • lp locco on January 22, 2010 at 10:38 am
    • Reply

    apa cerita waja lancer tu……agak2 bila kuar ……..apa spec yg best????

    • jebat on February 2, 2010 at 12:04 am
    • Reply

    jo, gua pikir, kalo persona, gen2 ngan neo ok hapa masuk geneva?? Tp sendal la model yg dh kena godam ngan R3 ke hapa ke. Tak pun Neo s2000 pun cara gak..
    Baik letak model2 yg sedia jual dari letak kete konsep yg lum tentu proton ada sen nak produce..(ukuran baju badan sendirik bak kata xpdc..)

    • wan buih on November 28, 2010 at 10:17 pm
    • Reply

    kata2 anda memang betul jebat

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.