Tahukah Anda, Kereta Pasaran Tempatan Mahal Dari Pasaran Amerika?

Tahukah anda kereta di pasaran domestik [tempat asal kereta] lebih mahal daripada pasaran Amerika Syarikat? Contohnya adalah seperti berikut:

  • Hyundai Genesis 3.8l
  • Harga di Korea: 45,893.09
  • Harga di AS: 31,203.82
  • Lexus GS350
  • Harga di Jepun: 45,458.49
  • Harga di AS: 37,635.81
  • BMW 550i
  • Harga di Jerman: 85,093.43
  • Harga di AS: 49,804.43

*Harga dalam Dolar Amerika Syarikat

Antara faktor perbezaan harga ialah jenis aksesori dan faktor paling utama adalah kerana struktur cukai. Saya harap sekutu semua faham kenapa harga Proton dan Perodua lebih murah dipasaran luar.

Sumber: joongangdaily.joins.com

-Mak Uia-

Muhammad

20 Comments

  1. skim pinjaman kat US sama cam kat Mesia tak?
    err..maksud gua bleh pinjam sampai 15 tahun…

  2. Kete dah jadik reban ayam loan tak abis2 bayor lagi…pejadahnyer…Kat NZ & Australia Subaru WRX rege sebijik kancil reput je beb…Kat sini boleh umah PPR 5 bijik..Ape cerrrr…?

  3. mak uia.. aku xpaham la ape maksud perbezaan cukai tu.. ko terangla sket.. aku pn xpuas ati nape proton n perodua kat lua lg murah.. ko jelaskanla.. aku rase mcm x adil lak..

  4. gua nak beli kancil reput pon masih x mampu.
    ni semua salah sape???nak kata gua x berduit jauh skali…
    cuma gua x larat nak bayar keta lelama jer…loan sampai9taun+interest bank lagi….

  5. Gua cadang nak dok langkawi takpun labuan, sana kereta murah. Gua cadang nak beli kereta apa cuba lu orang bagi imbuhan sama gua.

  6. gua cdgkn lu beli kete ford focus 2010 punye. dh release blom kat malaysia ha?? gua nak kirim sama lu sketul

  7. tp mat
    cukai tu la suap blk kt rakyat
    lgpon
    sapotla PROTON beb
    hohoho…

    p/s : mat…bile lu nk terjah service center PROTON yg cam CENSORED…aku mmg bebulu gile dgn SC proton ni mat…jadah ape SC xtau psl minyak AMT Savvy…bebal!!!

  8. sya raser dri segi kitorang punya lui kot,kalu mata wang ringgit mesia g tuka besa sket cam singapore dan brunei,nescaya(cewah!!) dapat la keta yg rare kat atas jalan raya mesia nih,keta yg susah dpt pon jd murah,tp kan,bila lagi gaji rakyat mesia nih nak naik hahh?

  9. gaji meningkat, produktiviti mst meningkat. cmne org nk bg gaji kalo produktiviti masih ditakuk lama, mcm mana nk bli krete mahal kalo gaji xnaik?

  10. Nie la delima rakyat msia…yg kaye makin kaye…yg susah makin miskin..beli keta dah la mahal…nak jual blk mcm harga timbang kilo….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *