Kia Forte: Lagi Murah Dari Vios, City!

Kia Forte 2010.06

Biasanya tulisan saya dalam majalah Kereta, saya akan bercerita panjang lebar tentang sejarah model kereta yang dipaparkan, ekonomi atau isu semasa lain ikut kehendak saya. Baii sebagai penyunting yang sporting memang jarang menyunting artikel yang saya hantar, kalau tulis A maka A lah yang akan keluar. Kalau saya tulis dia kacak dan geliga mungkin dia lagi suka, kalau dia ada kuasa nak tambah elaun mesti saya dah pandu Civic Hybrid sekarang ini. Barulah lagak bintang pop barat.

Kia Forte 2010.08

Apapun kali ini saya tidak mahu menulis panjang cuma ingin berkongsi dengan anda suatu berita yang agak mengejutkan. Tahukah anda Dubai World, syarikat pemaju hartanah yang antara projeknya ialah pulau pokok tamar di Dubai dan pelbagai lagi projek grand telah memohon penangguhan pembayaran hutang. Jumlah hutangnya pula berpuluh-puluh bilion USD. Hmmm… saya tak tahu apa nak kata. Apakah impaknya dan lain-lain. Bagi mereka yang kurang arif, ianya ibarat ombak besar bertingkat-tingkat yang akan menghempas pantai atau apa sahaja dilaluannya. Kita tahu ianya dahsyat dan menuju ke arah kita cuma belum menimpa kita sahaja. Dengan keadaan ekonomi yang masih belum pulih sepenuhnya kini kita mungkin dilanda satu lagi ketidaktentuan pula…

Kita lupakan isu itu sebentar. Jika anda mengikuti sisipan akbar automotif dan beberapa media lain pastinya pernah terbaca kempen pra-pelancaran Kia Forte. Pada mulanya saya pun biasa-biasa saja dan terfikir, ah satu lagi produk dari Korea sehinggalah saya ternampak harga jualannya. Agak terkejut juga, untuk model 1.6 EX harganya lebih murah dari Vios iaitu RM75, 800 manakala untuk model 2.0 SX harganya adalah RM93, 800, lagi murah dari Civic 1.8, Altis, Sylphy dan apa-apa sahaja model sekelasnya. Spesifikasinya tak payah ceritalah, memang panjang berjela. Dari 6 beg udara, ABS, ESC, TSC dan pelbagai lagilah terminologi teknologinya.

Rekabentuknya pula pada saya cantik, muda belia dan bergaya, cuma yang menjadi keraguan adalah tempoh waranti hanya 2 tahun atau 50 ribu km yang mana dahulu. Saya fikir Naza patut memanjangkan lagi tempoh warantinya bagi mencerminkan keyakinan mereka terhadap model ini.

Saya suka model ini kerana secara tidak langsungnya akan memberi kesan kepada Proton dan saya yakin mereka akan mengambil kira kelebihan dan kelemahan Kia Forte sebelum menghasilkan Proton Perdana dan Proton Persona baharu. Dan pastinya harga Proton Waja baharu yang dikatakan diambil dari Mitsubishi Lancer akan lebih murah dari Kia Forte.

Takkan versi 1.6 dan 2.0 Waja baharu lagi mahal dari Kia Forte, ye dak?

Sumber: newsmarket

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

51 comments

Skip to comment form

    • Alvanza on 30/11/2009 at 11:44 PM
    • Reply

    Gua 1st haha

    Kia forte nie memang cantik kalau bawak balik kampung. Ada iras iras CL7

    • Han on 01/12/2009 at 12:20 AM
    • Reply

    gua second

    cantik itu ada la sket..

    cume nampak sket macam lancer evo x..

    • V100 on 01/12/2009 at 2:20 AM
    • Reply

    wa nk tgk waja replacement model….
    tgk mane lagi cntik…

    • carragher27 on 01/12/2009 at 7:31 AM
    • Reply

    mengikut firasat gua, kereta ni memang boleh laku.. cuma orang akan risau skit pasal dia punya penyelenggaraan..

    • kete kite on 01/12/2009 at 7:47 AM
    • Reply

    Rupa memang cun gak Mcm Accord + Lancer.

    • stokeboi on 01/12/2009 at 8:28 AM
    • Reply

    cantik, menarik,tp tak dabomb

    • on 01/12/2009 at 10:35 AM
    • Reply

    kereta nie memang smart dan murah.. Kia nie kos nak repair die mahal…

    • Han on 01/12/2009 at 11:12 AM
    • Reply

    tau takpe..

    hari tu ada kia spectra eksiden, orang lain la..

    spare part lampu je mahal nak mampes..

    • lesen_L on 01/12/2009 at 11:21 AM
    • Reply

    bile proton nak keluar waja baru ni….lambat betul le…
    barang korea memang murah bile beli,bile dah rosak nak repair mahal…dari keta sampai brang letrik,gadget semua mcm tu…

    so beli le barangan buatan malaysia,hohoho

    • on 01/12/2009 at 11:44 AM
    • Reply

    spare part mahal… pastu nak jual balik x laku pasal kedai amik murah sangat… pernah terjadi kat bapak aku…

    • zulkim on 01/12/2009 at 11:45 AM
    • Reply

    belilah barangan buatan malaysia

    • exJAVANESE on 01/12/2009 at 1:05 PM
    • Reply

    Yaaa rakyat Malaysia.. Belilah barang buatan Malaysia!! Sape lg yg nk bli barang buatan Malaysia kalu bukan kite Rakyat Malaysia!!

    Waja Replacement will be much better, ade paddle shift woo…!!

    • smut liar on 01/12/2009 at 1:36 PM
    • Reply

    GT mmg best la. smalam je gua tgk keta ni.. tiba2 dah kuar kat GT.
    gua mmg suka ini keta. harga x mahal sgt. tp 1 je. brand korea.
    kalau m,sia punya gua angkat 1 bg bini.

  1. aa….btul la tu mak uia…takkan la an…..

    • najeep on 01/12/2009 at 1:48 PM
    • Reply

    gua suka jer forte nie…
    waja baru tunggu jer laa…..

    • alang saro on 01/12/2009 at 2:19 PM
    • Reply

    grentikan la beli brand korea ni..spare part mhal bebeno nak jual balik susah..beli je la brg batan malaysia..

    • gunners on 01/12/2009 at 3:49 PM
    • Reply

    exJAVANESE
    btol ker waja replacement model de paddle shift? giler ah…..
    satu kemajuan bgi proton…. hehehe…….

    • on 01/12/2009 at 4:54 PM
    • Reply

    tgk dr luaran dan dalaman memang cantik.tp keta2 mcmni kena ingat satu laa klu nk pakai smp anak cucu sbbnye biler pakai jgn pikir nk jual..klu jual hargenye jatuh x hengat punyer berbanding mase belinya…

    • senyum on 01/12/2009 at 6:38 PM
    • Reply

    aku terbayang2 motosikal buatan china. er… mana skuter comel ek?hehehe

    • PAK MAT TEMPE on 01/12/2009 at 6:55 PM
    • Reply

    kete dah lawa, cuma terbayang2 sparepart dia…
    seramnya…

    • ame on 01/12/2009 at 8:08 PM
    • Reply

    cerrato name kt negeri arab..

    • picanto on 01/12/2009 at 9:08 PM
    • Reply

    betol tu…hrga cepat giler2 jatoh..kalu nk untung beli yg org dh pakai 2,3 taun…xde la dh lunyai kete tu..cam br lg nyer..tp kne pilih2 la 1st owner dier cam ner..pstu jgn jual sbb rugi…

    • exJAVANESE on 01/12/2009 at 11:24 PM
    • Reply

    gunners

    Proton dpt teknologi CVT paddle shifter transmission skli pkej kat lancer 2.0.

    Sebenoye, proton nk develop enjin tpi xbrpa berkmanpuan bt msa ekonomi skrg ni… So, proton nk beli enjin mitsu 2.0 buat bt fastR&D, tpi mitsu xnk jual enjin je dieorg nk jual pakej ngn kete2 skali, terpksala proton beli skli ngn body2nye! Dengan sbb itu maka lhirlah Waja Replacement secara sendirinye!!

    Natijahnye ngn topik nih, xslah beli keta korea, klu berkualiti, berteknologi, design best! Pokoknya, tpuk dada, tgok akaun!! Klu anda ragu2, beli je kete nasional!! Pueh ati den!

    • belalang_kontot on 01/12/2009 at 11:29 PM
    • Reply

    proton gak yg bes…bia tak canggih, asal org tak mengate sparepart mahal n cpt rosak…hehe

    • on 01/12/2009 at 11:45 PM
    • Reply

    gua last ke????
    okla kete ni…nice design…cadangan2 pakcik2 yang kat atas aku ni patut diambil kira..bai beli myvi..hahaha

  2. gua ada beli majalah pedagang motor, dia bg booklet kereta nie.. sempoi gak..

  3. Fuiiii…banyaknye komen.

    Macam biasalah, gua jawab dalam hati je ni.

    Musim hujan macam ni mmg sedap. ZZzzZZZzzzZzZzZzz.

    • Org miskin on 02/12/2009 at 9:23 AM
    • Reply

    cantik jg keta ni tapi….hati ini telah dicuri oleh….PROTON..
    sokong brg buatan malaysia….

  4. Saya dalam dilema… Sedang mencari-cari model terbaik untuk beli kereta.. Bajet below RM80K… Model kereta pilihan, nampaknya dah jadi 3 model…
    Pertama – Satria Neo cps
    Saya meminati design-nya yg sporty, & saya memang dah lama idam kereta pendek 2 pintu. tp ada org ckp kuat makan minyak.. Betul ke?
    Kedua – Toyota Vios
    Rekabentuk-nya menarik, tp kene keluar duit lebih sikit klu nak make-up nampak lebih sporty.. ada org ckp engine cepat bising.. betul ke?
    Ketiga – Kia Forte
    Kene pikir byk kali sbb u all kata sparepart mahal… ada org cakap, model naza kebanyakkan-nya ‘recond’.. that why harga model dorg cepat runtuh, … betul ke?
    Tolong saya…

    • Org miskin on 02/12/2009 at 9:31 AM
    • Reply

    Tunggu jee….waja replacement nanti nak kluar…sokong brg buatan malaysia…spare part senang cari..nak repair pon senang semua makanik bleh buat….

    • azwan nbs on 02/12/2009 at 1:25 PM
    • Reply

    tak payah sokong pon org berduyun nak beli…….waja replacement….emmmmmmm

    • 6posen on 02/12/2009 at 3:42 PM
    • Reply

    btul2….support local……bio org kite jd kaye….

    • hantukete on 02/12/2009 at 4:49 PM
    • Reply

    buleh tahan kete ni gua pun nak beli la hehehe

    • hantukete on 02/12/2009 at 4:56 PM
    • Reply

    murah juga kete ni

    • jeremy_kapur on 04/12/2009 at 10:52 PM
    • Reply

    gua xd badak+jet=bajet nk bli kete baru..tggu proton wat praduan bagi nama kete. kot2 kne nasib dapat gak sebijik kete free..

  5. Bagi aku memang baik keta ni tapi sparepart kena tahu harganya murah ke mahal, tapi bagi aku baik tunggu dan lihat dulu sebab proton dah nak klua model hibrid rugi kalau ambik awal2, sbab dunia sekarangni tgh beralih arah kepada teknologi hijau. hidup proton.hu.hu.hu…

  6. Trend kereta sekarang, depan mcm honda, blkng mcm bmw.

    • kudut on 05/12/2009 at 10:42 PM
    • Reply

    aku nk beli3 bji kete ni. waja replacment nak beli 8. bmw 3series dh ada 7. kete ape lg ye nk beli.

    • Org miskin on 06/12/2009 at 4:38 PM
    • Reply

    Betul tuu… aku dah tgk model proton guna body persona..gan enjin hibrid..kat rnd dio org..fuh! mau isi satu tangki penuh sebulan tak payah isi semula, roung satu malaysia..cuti-cuti malaysiaaaaa……..

    • epul on 08/12/2009 at 9:59 AM
    • Reply

    Bgi aku plak, FORTE ni mmg eye catching, lampu dpn garang ala² civic latest, blkng ala² E10, bentuk tirus dan mmg berciri muda, garang, resing. Kalo kena ngan gaya makeup dia, mmg bleh beat atau setidak² cucuk angin kereta² honda yg sekelas dengan dia (dari segi rupabentuk)

    • miss on 23/01/2010 at 4:57 PM
    • Reply

    wahh..cambest je corum ni.join bleh?!!hehe..dah joint pun.
    keta kia org tak pakai tak kan tahu punya macam mana rasenya..macam buah la..kita beli takkan dapat yg manis je mesti ada jugak yg masam kan.?renung2 kan…

    • Proton Xeniz on 16/02/2010 at 4:19 PM
    • Reply

    Proton Xeniz akan datang , nantikan……

    • bawang on 27/02/2010 at 4:36 PM
    • Reply

    bagi aku..kete nih memang terbaik dalam kelas C segment car dalam market Malaysia skrg nih..spec tinggi…design macam audi,pasal designer die ex audi,harga murah…untuk 1.6 pon..ada start button..anti-glare back mirror..abs,ebd,ba,srs x 2,digital aircond,shiftrnic 4 speed,rims 17,player cuma x de bluetooth jerk,kalau ada paddle shift dgn dual climax zone air cond cam mazda 3,confirm best giler..cuma problem dia…warranty 2 tahun @50k…tu yang buat aku gerun tuh…kalau dpt xtend warranty 5 tahun or 175k..confirm meletup kete nih…81k..mana nk dapat beb..

    • zack on 03/03/2010 at 10:40 PM
    • Reply

    dulu2 aku x suka tul dgn keta dr korea nih! tp ntah camner leh terbeli kia spectra lak…(tula jgn benci2 last2 mgena) pepun lama2 aku terjatuh cinta lak dgn model kia nih. lg2 model baru dia. forte!! mmg best kia nih. beza rsnye dibandingkan dgn model proton..hehehe…just 1 je…timing belt kalau x putus tertanggal..senang terjadi..aku dah kena sekali…aku harap model forte xla ikut peel mcm abgnye spectra tu..timing belt kasi bikin keras2 skit la hoh!

    • duan on 26/03/2010 at 11:39 AM
    • Reply

    zack,kia minyak dia cmne,,telan
    kuat tak..heh3

    • biso on 03/04/2010 at 5:17 AM
    • Reply

    setahu aku la keta ni xpakai timing belt.pakai timing chain.minyak agak jimat (mcm honda city) kalu ikut review2 owner keta ni dlm forum.

    • APAIYOS on 22/06/2010 at 10:47 PM
    • Reply

    memng styloo keta ni cooz timing chain pastu engineer dari audi n mitsubishi yang buat ,cuma jenama je yang bt orang tak suka ,tapi aku vote jglah FORTE ,janji pandai haga pasti ok n servis ikut time ,jgn lanyak macam 4×4 memang jahanam loo

    • APAIYOS on 22/06/2010 at 10:50 PM
    • Reply

    keta apepon kalo tak jaga memang jahanam ,kalo bmw sekalipon ,membe aku breakdown kat umah sbb tak jg keta ,tepok dada tanyee pokett maa ,kalo dah suka on je jgn dgr sgt orang nak kata ,kalo amik yang kita tak minat memang tak jaga laa nanti

    • xz on 11/08/2010 at 8:15 AM
    • Reply

    proton kene gaji peter schreyer ntk design kete2 bru proton bru up blik image proton

    • rizalammo on 15/08/2010 at 11:25 AM
    • Reply

    aku memang minat giler kat forte ni,tapi poket tak mengizinkan.sekarang aku tengah booking persona elegence lagi best dan murah..sokonglah kereta buatan malaysia,,,,

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.