Subsidi Kurang, Harga Minyak Naik!

Saya sentiasa menyokong kereta hibrid, kerana ianya menjimatkan minyak dan mesra alam. Terus terang kata, kereta yang saya suka ialah Honda CRZ dan mungkin kedua ialah Honda Civic Hybrid.

Mulai Jumaat, kerajaan mengurangkan subsidi dan antaranya ialah minyak petrol. Struktur baru harga minyak adalah seperti berikut:

RON95 = RM1.85/naik 5 sen

Diesel = RM1.75/naik 5 sen

RON97 = Tiada Subsidi

Anggaran penjimatan kerajaan [termasuk gula & lpg] ialah sebanyak RM750 juta untuk tahun ini dan sumber tersebut akan disalurkan semula kepada rakyat melalui pemberian biasiswa pelajar cemerlang, bantuan perubatan dan lain-lain.

Kita mungkin tidak ‘berkenan’ tapi apa yang kita boleh buat ialah kurangkan kemahuan tetapi utamakan keperluan.

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

38 comments

Skip to comment form

    • YuRi on July 15, 2010 at 10:06 pm
    • Reply

    kesiaaaan kerajaan
    pning woo pk subsidi
    jgn jd jepon sdh
    harem xde subsidi

    • kama on July 15, 2010 at 10:08 pm
    • Reply

    elok lee.eksen sangat naik keta hari2

    • belalang_kontot on July 15, 2010 at 10:53 pm
    • Reply

    gua lagi setuju cam yg baii tulis dlm MK baru ni…gua rindukan zaman 90-an!!!!!!!!!!!baik takyah jadi negara maju kalo sume benda tekejar2, sumeorang kejar duniawi…rohani?langsung tak peduli.kes jenayah, masalah sosial, jadi cam perkara biasa.mak, lu suruh baii cpt2 join politik.gua akan sokong baii 100%.

  1. kalau gua komen lebih2org akan ckp gua against govt, well masing2 educated sekolah pun dasyat tp kalau gua diberi peluang utk berucap mcm org politik gua akan ajak semua vote opposition sbb i got no confidence with current situation and the ruler. Entahlaaa fed up pun ada hopefully cepatla general election time tu tgk people’s power….

    • jeremy on July 15, 2010 at 11:51 pm
    • Reply

    if we rule by opposition party do we sure that our life will be better , I think it will be the same,look what improvement that they have done in kelantan,penang kedah and selangor ,nothing ,they must show us what they can do to this state first before can rule this country.in the end people still have to work for their living.nothing change.once more, our current leader keep blaming our pass leader for what happen today and nothing done for improvement. anyway I miss you Dr.M.

    * work hard for your life

    • MegatPutraKuning on July 16, 2010 at 12:39 am
    • Reply

    Skrg ni mcm2 pon naik>minyak tu biasalah…tapi aku cukup heranlah…apsal zmn tun DR.MAHATHIR..MAINTAIN JE…skrg ni nk kurangkan subsidilah,rakyat itu inilah..pastu masuk debat…kang aku komen lebih2 kan mcm sepat katalah..against gov.ntahlah….mcm nk sembunyikan seswatu je…

    • kete_hitam on July 16, 2010 at 12:55 am
    • Reply

    baper hengget ron97 tanpa subsidi? mampuih la macam nih…

  2. Sepat…pendapat gua pun lebih kurang same ngan lu & MPK
    Pasni gua ingat nak modified kete gua jadik kete letrik @ pkai kuasa solar je la…keh..keh..keh

    • dah575 on July 16, 2010 at 1:22 am
    • Reply

    LRT,Monorel,ERL,Komuter dah lama gn letrik,x pening dah govt nak naik sampai rm50/liter skalipun

    • C27 on July 16, 2010 at 7:25 am
    • Reply

    gua tengah cari ilham nak tulis kat fb.. nanti gua tag lu orang..

    Mak Uia:
    kalau kerete hibrid ni murah macam harga kereta made in tanjung malim, semalam lagi gua dah tempah.. amacam?

    • pelug on July 16, 2010 at 7:30 am
    • Reply

    emmmmm….
    mana pegi cukai bebilion?
    takkan masuk akaun gua kot

  3. C27

    Kenapa nak beli hibrid kalau kereta yg sediaada di pasaran dah jimat. Contoh: Savvy, Viva, Naza Suria, Hyundai i10 dll.

    Kereta mcm CRZ, Prius, Civic Hybrid untuk pengguna yang mahukan lebih dari penjimatan minyak.

  4. how sure you are that the current govt has increase your household income plus ensure that needs are taken care? so . what’s the news published in newspaper stating Msian are confiding investors, economy is getting better .. all i can see we are entering into crisis .. so who you want to trust .. your newspaper or your govt? my vote.. none of them..

    and pls lah..if you are saying kelantan for example is not making any development since under opposition, i guess you need to move your butt and open up up ur eyes to the said states.. nvmd.. brain washing is not my skills but i u got time.. pls read and explore.. u might surprise what they states have achieved..

    yes we do work hard .. i guess everyone here is working like hell trying to save some pennies for the family but how much can we spend out if the currency is degrading? one time we can have teh tarik for 80 sen .. now? rm1.. after this 1.10 .. maybe? u think govt can control that i dont think so and dont give some plain stupid reason that opposition cause that stir.. hehe

    sorry lah geng.. i shouldnt burst out here in car section .. if u find its harsh.. kindly delete it. tq

    • C27 on July 16, 2010 at 9:00 am
    • Reply

    Muhammad:
    Viva gua memang dah dikira cukup jimat minyak..tapi memandangkan jem kat KL macam cilake.. tade mananya jimat lagi dah. Sama je takat penggunaan minyak. Nak suruh gua guna perkhidmatan awam, lagi macam cilake. Selayang mana ada LRT Mak..

    Sepat:
    hah..kagum gua sama lu sepat..

  5. C27…gua pun same gak la ngan lu…pening2 …nak naik moto bini gua dah fobia…kalo selayang tu ade LRT gua dah gi keje naik LRT dah…kompom save budget…
    Sepat…gua respek same lu la…a very good fact & opinion…

    • jual air soya on July 16, 2010 at 9:49 am
    • Reply

    pe pn gua setuju ngn belalang kontot,wa suke ayat baii dlm MK..mmg wa setuju ngn baii..sbb 2 wa da bli buku HONDA baii 2 walaupn Rm29…
    sme je govt n opp..kite sendri yg kne bersedia dgn pe pn keadaan ygdatang..dorg tu sume politician..arini ckp lain,sok ckp lain,dpn ckp lain,blkg ckp lain…

    • cawan on July 16, 2010 at 11:03 am
    • Reply

    subsidi..gov pyer org xpe r..loan senang,kjer pn senang.tiap2 thun de bonus..gaji makin naik..y kjer swasta ni pulak..mampus ke dri kjer..yg senang mkin senang y ssh mkin ssh..

    • apis on July 16, 2010 at 11:13 am
    • Reply

    fuh…
    nasib baik aku dr golongan mat rempit…
    xde ar risau sngt klau minyk naik 5sen…
    hahaha..

    • John Kumbang on July 16, 2010 at 2:43 pm
    • Reply

    Kekadang Pakcik setuju subsidi dihapuskan. Tapi, rakyat dah bersedia ke? Cuma compare penpadatan perkapita Malaysia dgn negara yg kurang subsidi, sama tak? Kita lagi rendah. So, dgn pengurangan subsidi adakah rakyat semakin senang? Korang jawablah sendiri.

    • azwan nbs on July 16, 2010 at 3:08 pm
    • Reply

    ini sume PM tu punye pasal la….
    time mahathir dulu minyak naik skali je….
    ini sampai berkali2 naik….

    • 6posen on July 16, 2010 at 3:36 pm
    • Reply

    mau x mau, kite kne bli gak walau nek hage…pd aku, x prlu 2ka gov, kerana kite mgkin mmprtaruhkan ms depan…n aku hrp, gov skunk akn bertmbh baik….
    *kje swsta n syukur seadanye….

    • belalang_kontot on July 16, 2010 at 10:51 pm
    • Reply

    jual air soya:gua respek ngn bai sejak start die jadi editor lagi.tak silap gua bai start jadi editor mase keluaran the final battle 2002.keluaran no 40 takde.start dari tu gua rase baii ni cam len…hehe…bukan nak puji baii lebih2.tapi kata2 die cam len sket.n gua pon rase setuju ngn lu…politik tetap politik…

    sepat:gua setuju gak ngn lu.tlg sesape jgn delete komen sepat.sebab pe yg sepat ckp tu hakikat…sape yg tak penah g kelantan, better try g lawat sekali.gua nak cakap byk tak reti…so gua sokong sape yg gua rase betul…huhu

    skru sekalian, gua nak tanya pasal halfcut.mmg kompom la kan mansuh?gua bukan ape.aritu saje gatal carik paip besi belah bawah utk klac pump belalang kontot(wira) gua.try tanye kedai sparepart, takde.diorg suh carik halfcut.agak2 lepas ni kalo bocor, gua kne welding ke paip tu ek?ke gua kne pinjam along then beli gearbox baru kat proton.(sape keje proton?gua dgr gearbox ori wira sebijik dalam 9k-12k..tul ke?)

    sekian dari insan yg lemah…

    • YuRi on July 17, 2010 at 12:42 am
    • Reply

    gua bkn pro gabemen or oppose gabemen
    tp gua rase
    cakap pandai.. buat tgk…

    tp gua lg rasela
    ni web kerete
    bkn forum politik
    gua nk info kerete
    xmaula layan info politikni
    PRU kang bru nilai balik semua

    ape cite Persona R mat
    katenye resing abes
    yeke…

    • exJAVANESE on July 17, 2010 at 9:55 am
    • Reply

    haaa….ckp psal persona R…!!
    Ala2 city gitu…katenyee.. tggu n lihat jelaa..hohoholiauu!!

  6. yekeee?????? Persona R tu apa? laju ke ngn Veyron?

    • belalang_kontot on July 17, 2010 at 6:25 pm
    • Reply

    R?harap2 resingla…matpon,saga magma lagi laju dari veyron la.lalalalalala~

    • pendita_gila on July 17, 2010 at 7:59 pm
    • Reply

    gua tau nak pangkah apa pasni

    • Anti_Joker on July 18, 2010 at 7:37 pm
    • Reply

    1. melalui produk petroleumm negara dapat 2 kali income:
    a. dari jualan hasil petroleum negara ke luar,
    b. dari cukai produk petroleum luar yg dibawa masuk & dijual dgn jenama2 esok, mobile, shelo etc..
    Jadi logiknya, bila harga petroleum dunia meningkat mesia untung lagi berkandang2. Pegi ke mana duit2 tu? kapal selam? F1Malaysia? Apa faedahnya F1Malaysia pada aku yg duduk di rural area ni?
    kenapa sekarang baru nk cerita faedah perubatan & pendidikan rakyat? padahal tanggungjawab tu sama je dari 31 Ogos 1957..

    2. Trek rekod opposition? 3 years back kalau diingat kembali ada kes Um No bergaduh sesama sendiri dlm DUN Terengganu. Faktornya sebab berebut nk pegang duit royalti hasil Petroleum, Rupa2nya selama opposition memerintah terengganu, royalti petroleum dan geran bajet kerajaan negeri di tahan oleh federal. perkara yg sama berlaku kepada kerajaan2 negeri yg lain yg di bawah opposition.
    logiknya, macamana nak improve dari segi pembangunan & pemajuan kalau dah federal x bagi duit.

    3. Paling lawak sekali bila antara punca kenaikan/tarik balik subsidi yg disebut2 adalah kerana dah x larat nk bendung penyeludupan keluar gula, petrol & diesel ke luar negara. itu masalah penguatkuasaan, masalah mekanisme jabatan2 kerajaan. kenapa tak tackle masalah ni di level yg berkaitan? Kalau ada pegawai/menteri yg korup, tamatkan khidmat. kalau x cukup pegawai, tambah. ketatkan undang2, tegaskan penguatkuasaan. Bukan meletakkan beban atas kepala rakyat.

    dan sebagai penutup, fikirkan 1 perkara:
    Harga petrol & diesel memang berkait rapat dgn gaya hidup sesiapa saja. terutama mereka yg sering singgah ke forum2 dan bulletin board yg membincangkan isu2 & gaya hidup aotomotif. saya adalah salah seorang dari golongan tersebut, berasa kecewa kerana dgn perkembangan terkini, harga ron97 yg saya gunakan selama ini kini terletak di luar kemampuan saya.
    itu sebabnya saya bersuara sedemikian rupa.

    dan memetik kata2 seorang rakan,
    “kalau isi 95 jangan sembang racing”..

    admin, kalau melanggar undang2 laman, silalah padam. tapi seboleh2nya berilah peluang seramai mungkin baca dahulu, supaya bercambah pemikiran..

    terima kasih.

    • Anti_Joker on July 18, 2010 at 7:47 pm
    • Reply

    dan regarding subsidi, baca laa petikan dari maklumat tentang negara Greenland, yg terletak berdekatan kutub utara:

    “In 1979 Denmark granted home rule to Greenland, in a relationship known in Danish as Rigsfællesskabet (Commonwealth of the Realm), and in 2008 Greenland voted to transfer more powers to the local government. This became effective the following year, with the Danish royal government in charge only of foreign affairs, security and financial policy, and providing a subsidy of DKK 3.4 billion (US$633m), or approximately $11,300 per Greenlander, annually”

    rujukan page: http://en.wikipedia.org/wiki/Greenland

    subsidi tahunan USD11.300/seorang.
    Malaysia yg punya banyak hasil bahan mentah sepatutnya lebih kurang macam tu jugak la…

    itulah maknanya subsidi, bukan subsidi tu ‘wang kesian’. subsidi adalah sebahagian dari pendapatan negara hasil dari bahan mentah yg terkandung di perut bumi sesebuah negara, utk dikongsi dgn rakyat negara tersebut..

    • gunners on July 19, 2010 at 8:08 am
    • Reply

    kalau skru-skru sekalian ada masa,bukakla laman web drmaza.com. kat situ beliau membandingkan tentang kenaikan harga barang sekarang ni dengan satu kisah di zaman Imam Nawawi… bagaimana rakyat disuruh berjimat habis-habisan sedangkan pemimpin mengekalka budaya membazir…. sesungguhnya sejarah memang berulang…….

    • jual air soya on July 19, 2010 at 5:16 pm
    • Reply

    Anti_Joker
    -harga ron97 yg saya gunakan selama ini kini terletak di luar kemampuan saya.
    itu sebabnya saya bersuara sedemikian rupa.

    dan memetik kata2 seorang rakan,
    “kalau isi 95 jangan sembang racing”..-

    bro,lu pki kete pe bro guna minyak ron97???M3 kerr..M5 kerr..
    org guna minyak ron bpe pn tgok spec kete,bkn takat nk sembang2 la bro..bos gua pki harrier,camry sume isi myak ron92 dulu,skang isi ron95…jgn igt isi ron97 da bgus..

    • azliskacinta on July 20, 2010 at 10:11 pm
    • Reply

    malaysia maju..

    • hasib on July 26, 2010 at 8:59 pm
    • Reply

    kalu minyak naik..mesti meleret2 sume benda naik…nanti aku suruh anak buah aku blaja pandai2..aku nk suruh die buat lori pkai solar…

    • xz on August 11, 2010 at 8:04 am
    • Reply

    mmg malang sungguh jd melayu yg pangkah DAP, kerna ats jani manis pembangkang, melayu semakin hari semakin hilang kuasa, hilang tanah, hilang tempat nk berniaga, hilang kemampuan untuk membeli rumah murah. bangsa lain jgk yg untung.

    • odeey2831 on May 11, 2013 at 12:37 pm
    • Reply

    akum sekutu gua bru kt sni just nk add komen n pendapat psl isu semase yg sekutu diskus kt sni.mcm bese lpas pru ni mcm2 cite yg kuar ade yg puas ati ade sebaliknye but at end of da day we all still got to live on kite sekutu2 just rakyat jelata dbumi msia yg btuah ni cume boleh bharap supaya apa sje yg djanjikn mase kempen tu sbolehny dtunaikn baik ruler or opposition jgn wat2 lupe plak bile dh bkuasa.harga keta ngAn minyak tu gua rse paling jd tumpuan sekutu2 sume ye tak n klo btol bagai djanji gua nk amik evo ten isi ron 97 pepenuh ajak matpon race penang kb ade bran kah huhuhahaha vroommm

    • supsui on June 22, 2013 at 10:56 pm
    • Reply

    ya betol juga…

    • Waffen SS on June 22, 2013 at 11:53 pm
    • Reply

    Hah?

    • Joe Gallore Buceros on June 23, 2013 at 2:47 am
    • Reply

    first in history the undefeated team in msia der… kehkehkeh…

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.