Sep 21

Lotus Elite: Modal Masa Depan Lotus

Lotus Elite front - EMBARGOED 20.09.10

Datang 2014 Lotus dijangka melancarkan pencabar kereta berkuasa tinggi lain dengan model terbaru ini, Lotus Elite. Dari pandangan pertama kita dapat cam yang ini adalah signatur desain Lotus, ringkas, bersahaja dan kini seperti Evora ada pengaruh Ferrari. Dengan trend semasa dan masa depan, kereta ini antaranya akan dikuasakan oleh sistem hybrid dan paling menarik ada KERS, storan kuasa dan boleh digunakan untuk pemandu yang memerlukan kuasa pendesak. Enjin petrolnya pula adalah V8, 5,000 cc dengan prestasi 0 – 100 km/j dalam masa anggaran 3.5 saat hingga 3.7 saat.

Lotus Elite 3qtr front top - EMBARGOED 20.09.10

Menurut CEO Grup Lotus, Dany Bahar, Elite adalah kereta yang bersifat kontradiksi, ianya kompak tetapi luas, berkuasa tinggi tetapi emisi rendah dan ringan tetapi kukuh. Sempena Pameran Kereta Paris nanti ada beberapa lagi model Lotus yang bakal diperkenalkan. Dengar kata ada Emas versi Lotus.

_

Layout 2+2 seater, front-mid-engined, rear wheel drive
Length: 4.60m
Width: 1.90m
Height: 1.32m
Engine:

Petrol, hybrid optional

Hybrid gearbox with integrated electric motors and KERS

Cylinder: V8
Capacity: 5.0 litre
Power/Torque: 620 PS / 720 Nm
Rev limit: 8,500 rpm
Top speed: 315 km/h
Weight: 1,650 kg
Seats: 2+2
Transmission: Full Hybrid transmission, RWD
Start of production: Early 2014
Enters the market: Spring 2014
Price indication: Circa £115,000

Sumber: Lotus

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

12 comments

Skip to comment form

    • Han on September 21, 2010 at 1:11 pm
    • Reply

    smart la…

    • bimmer_drifter on September 21, 2010 at 1:48 pm
    • Reply

    hensem gila la weh……brape k kat malaya

    • Shappawi_2012 on September 21, 2010 at 2:25 pm
    • Reply

    5.0 litre V8….lotus mcm ambik enjin Lexus IS F kot…..

    • belalang_kontot on September 21, 2010 at 2:42 pm
    • Reply

    ni pun enjin toyota gak?

    • azwan nbs on September 21, 2010 at 3:24 pm
    • Reply

    waaa…bole drift nie…

    • cb400vtec on September 21, 2010 at 4:52 pm
    • Reply

    kacak giler..lampu dpn samar2..xpenah dibuat org,,bru de originality,xmcm proton yg bru nk kuar nie copy paste evo..
    GT wat la perduan teka silang kata,menang adiah kete nih..

  1. KERS bkn yg de kt F1 ke?

    • jatd on September 22, 2010 at 4:20 am
    • Reply

    kan baguih klu design ni bleh diguna pkai proton..agaknya tahun bila proton akan keluaq model rekaan lotus untk RAKYAT MALAYSIA.

    • e-pi on September 22, 2010 at 8:22 am
    • Reply

    pastu ble dah kuar hrga msti mahal…mcm evora…

    • KumbangKhayal on September 22, 2010 at 1:56 pm
    • Reply

    depan dia somehow ada iras2 RX8 sikit. mungkin kat mata gua je kot.

    nak lotus murah?
    beli 2nd hand.

    dah nama pun sport/performance car, memanglah mahal.
    kompeni apa buat kereta seport murah.

    • ayam on September 22, 2010 at 10:40 pm
    • Reply

    lawa doh!

    • sportrideBXL on June 19, 2013 at 6:27 pm
    • Reply

    ada kers…hebat baii!

Kata Anda//