ZNA Succe: Kembar Siam Nissan Serena?

ZNA 2013.01

Amacam, sekali imbas apabila melihatkan kelibat kenderaan ini pasti bayangan Nissan Serena jelas diingatan. Gua juga sebegitu sebenarnya. Keliru dibuatnya. Akan tetapi setelah menjalankan siasatan dalaman, barulah kefahaman terbit dalam jiwa nurani hati ini. Baiklah, gua perkenalkan terlebih dahulu akan gerangan MPV ini. Nama penuh dalam IC beliau adalah ZNA Succe dan berasal dari negara China. ZNA Succe ini sebenarnya telah dibesarkan di utara Semenanjung. Er, maksud gua ZNA Succe ini telah dipasangkan di kilang di Pulau Pinang melalui syarikat HSZNA Vehicles Sdn Bhd. ZNA ini atau nama panjangnya adalah Zhengzhou Nissan Automobile. Nah, sudah tentu Sekutu semua faham bagaimana ZNA Succe ini boleh kelihatan sedikit serupa dengan Nissan Serena.

Ternyata kehadiran pasukan HSZNA Vehicles selaku pengedar dan pemasang yang sah sewaktu KLIMS 2013 tempohari tidak lain dan tidak bukan sudah tentulah mahu mencuri sedikit kek pasaran dalam segmen MPV bukan kebangsaan. Sebenarnya tidak banyak maklumat yang berjaya gua kumpulkan kerana ZNA Succe ini dijangka membuat debut di atas jalanraya tanahair sekitar awal tahun hadapan. Dari segi harga, ianya dijangka diletakkan pada aras harga sekitar RM80,000. Untuk MPV yang bersesaran 2.0, gua fikir aras harga tersebut sudah dikira memadai untuk sebuah kenderaan yang berasal dari Tanah Besar Tembok China. Apa yang menarik tentang MPV ini adalah, faktor keluasannya yang sememangnya tiada tara. Besar dan luas. Kombinasi tempat duduk 2+2+3 dijangka memberi kepuasan buat anak-anak kecil untuk ke berpindah-randah dari tempat duduk hadapan ke belakang dengan mudah. Malah, MPV ini turut dilengkapi dengan pintu gelonsor bagi memudahkan penumpangnya keluar masuk tanpa ada masalah terutamanya di ruangan parkir yang sempit.

ZNA 2013.04

Untuk makluman semua juga, ZNA Succe ini turut telah dilancarkan di negara jiran Indonesia tetapi dibekalkan dengan enjin berkuasa 1.5 cc sahaja. Manakala kembarnya, iaitu ZNA Succes yang mana merupakan khusus untuk kegunaan komersial telah pun berada di atas jalanraya kita sejak beberapa purnama yang lalu turut menggunakan spesifikasi enjin yang sama, 1.5 cc. Secara jujurnya, hati nurani gua tetap mengatakan bahawasanya ZNA Succe akan tetap mampu terjual di pasaran tempatan, sekiranya pasukan pemasaran mereka berkerja keras kerana segmen MPV bukan kebangsaan boleh tahan hebat juga saingannya. Cuma dari segi saiz, MPV China ini memang berada di hadapan. Percayalah. Disebalik kata-kata nista yang dilemparkan terhadap jentera buatan China, masih ada lagi insan yang sudi untuk memilikinya. Eceh.

-min-

Silakan kongsi:

1 comment

    • aku on 13/12/2013 at 2:38 PM
    • Reply

    sure ramai geng kap lam ya nga beli kete ni. bleh sumbat ramai2..

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.