VW Caddy Racer: Van Lumba!

VW Caddy Racer.001

Sekutu mungkin fikir VW dah tak ada kerja bila jadikan van Caddy ni sebagai kereta atau lebih tepat lagi, van lumba. Tapi ini adalah betul dan van ini memang berupaya untuk bersaing dengan kereta, baru-baru ini Rockingham Raceway, Caddy ini bermula di grid 21 dan tamat di tempat kelapan! Boleh tahan.

Bukan setakat di trek lumba tetapi di strip drag semasa di GTI International – acara terbesar untuk peminat kenderaan berprestasi dari Kumpulan VW, Caddy ini mengalahkan kereta hac [hatch] lain dalam cabaran pecut 0 – 60 dalam masa 6.6 saat! Lagi boleh tahan!

VW Caddy Racer.002

Untuk pengetahuan sekutu, van Caddy ini menggunakan enjin 2.0 liter TDI yang telah dinaikkan kuasanya melebihi 270ps dan dilengkapi dengan rangka keselamatan dan interior yang kosong habis. Caddy ini akan beraksi dalam pusingan VW Racing Cup di Silverstone pada 14 & 15 Ogos, 29 & 30 September di Brands Hatch dan perlumbaan terakhir di Donington Park pada 16 & 17 Oktober.

Paling menarik kereta ini di’joki’ oleh staf VW sendiri iaitu Simon Elliott, beliau adalah Pengarah Kenderaan Komersil VW. Bos besar pun minat lumba. Jadi itulah dia, saya rasa kerja dia memang cool, uruskan bahagian van dan bila ada masa lumba van!

Sumber & Foto: Newspress

-Mak Uia-

ps: Tak ada orang nak sumbat enjin SR/RB dalam Vanette?

🙂

Muhammad

16 Comments

  1. Try tgk econovan la…berat nak mampusss…pakai enjen SR/RB blom tentu leh blah lagi…hahaha..

  2. eh mat.. apahal plak tadak.. itu hari aku da jumpa satu ford econovan pakai ca18det nak jual dalam mudah.my. so,terbuktilah yg memang van kita kat malaysia pon handal gak. haha..

  3. best tu…..
    org tanah melayu taknak berkecimpong dalam sukan nie ke….

  4. gile van wat main track..
    teringat masa zaman Volvo T5 Wagon dlm BTCC..smart..

  5. Teringin nk tengok lori 1tan sumbat rim dulang dgn tayar nipis persis VIP style..

Kata Anda//