Volvo S60 – Pandu Uji Singkat

GT1

Kalau nak diajak berbicara tentang kereta jenama Volvo, pasti ramai yang menggeleng kepala tidak tahu idea apa yang hendak disembangkan. Kalau ada pun yang terlintas dalam fikiran, pasti model 240 sering kali terlintas dalam pemikiran dengan bentuknya yang kekotak dan besar tak ingat. Beberapa purnama yang lalu, saya telah berpeluang untuk menguji pandu model S60. Walaupun model keluaran tahun 2005 ini mungkin dianggap lama, namun kalau diletakkan sebelah menyebelah dengan Inspira, ternyata tarafnya masih boleh lagi dianggap mulia. Pemilik S60 ini merupakan suami kepada rakan pejabat saya. Beliau masih lagi muda dan bergaya, namun ternyata cenderung kepada selera Eropah berbanding ramai antara kita yang lebih berselerakan Jepun [kereta sahaja tau].

GT4

Ok, berbalik kepada cerita sesi uji pandu ini. Setelah selesai meletak 4 bagasi yang boleh tahan besar saya dan 3 orang rakan pejabat yang lain telah menaiki S60 tersebut menuju ke Gambang atas urusan rasmi. Memulakan perjalanan dari pejabat yang terletak di tengah bandar Kuala Lumpur pada waktu tengahari, memerlukan saya lebih berhati-hati sewaktu memandu. Dengan fizikal kereta yang memang panjang dan besar, saya terpaksa mencelah dengan lebih berhati-hati sewaktu ingin melepasi hiruk pikuk kota menuju ke arah Plaza Tol Gombak. Maklumlah, biasanya saya hanya memandu kereta buatan Rawang sahaja.

Sebaik sahaja mengisi petrol dan melintasi Plaza Tol Gombak, saya dah mula tersenyum lebar kerana bentangan Lebuh Raya Pantai Timur sudah berada di depan mata. Masanya untuk saya merasai kuasa turbo lembut [soft turbo] milik S60 ini. Walaupun menggunakan turbo lembut, ternyata S60 ini tidak pula pondan. Sebaik sahaja pendikit mula dikerah, tindak balas yang diberikan memang cepat terasa. Kuasa tork yang dihamburkan daripada enjin-lurus lima [straight-five engine] milik S60 ini memang tak dapat disangkal lagi kesedapannya sewaktu memecut. Namun dalam keadaan harga petrol yang tak berapa nak mesra pengguna pada ketika itu, saya segera melupakan hasrat untuk terus memandu dengan laju. Saya kembali memandu dengan kelajuan biasa-biasa. Pendikit pula hanya perlu ditekan sedikit sahaja. Sedar tak sedar, meter kelajuan saya telah pun mencecah ke angka 140, walhal jarum RPM saya masih lagi berada pada tahap sekitar 2500. Bila mana meter RPM tidak terlampau mengaum, maka secara tidak langsung RON97 pun tidak perlu diisi terlalu kerap ke dalam tangki petrol.

GT2

Memandangkan saya tak ingin mendapat sebarang surat daripada Encik Polis, maka meter kelajuan saya segera kembali kepada had kelajuan kebangsaan. Kemudian baru saya tersedar, sudah sampai masanya untuk saya menguji tahap kesedapan sewaktu mengambil selekoh. Sebelum memulakan perjalanan, mode Sukan [Sport] telah ditetapkan kepada sistem suspensinya. Walaupun sedikit keras, namun kesedapan talaan ini memang teruji ketika mula mendaki Genting Sempah. Kereta tidak langsung membuai walaupun meter kelajuan masih berada sekitar 110-120 km/j. Rakan di tempat duduk belakang pula masih lagi rancak berbual tentang hal-ehwal semasa dan langsung tidak menunjukkan ciri-ciri muka nak melekap di dinding cermin walaupun tidak memakai tali pinggang keledar di tempat duduk belakang [ok, yang ini memang biasa dilakukan oleh anda semua, sila jangan amalkannya].

Sebaik melepasi Genting Sempah, saya kembali memandu dengan biasa-biasa. Cuma sesekali ada juga sengaja pendikit ditekan secara paksa. Jelas penumpang yang lain tidak menunjukkan sebarang tindak balas yang mereka terkejut akibat daripada kuasa tarikan turbo lembut ini. Masing-masing masih berada pada tempat duduk dengan keadaan yang asal.

Sewaktu perjalanan pulang dari Gambang pula saya memilih gaya bos-bos dengan duduk di belakang bersama dengan seorang lagi kawan lelaki, membiarkan kawan saya, isteri kepada pemilik S60 tersebut memandu. Duduk di bahagian belakang agak luas juga. Kalau nak buat gaya silang kaki pun masih lagi nampak ok. Walau pun sedikit gusar kerana pemandunya wanita, namun saya beranikan juga untuk melelapkan mata walau seminit dua. Saya kembali lega apabila selamat sampai ke Rawat & Rehat Temerloh. Sambil membasahkan tekak, sempat juga pekena ikan patin yang rasanya macam tak berapa nak patin sangat. Menyambung kembali perjalanan, pada mulanya saya berhasrat untuk sambung tidur sahaja, dek kerana hembusan pendingin hawa yang turut mempunyai corong di tepi tiang antara pintu belakang dan pintu depan. Mujur perasan nak sampai ke Plaza Tol Gombak dengan selamat begitu kuat, saya memutuskan untuk turut berborak dengan pemandu dan rakan lain demi mengelakkan si pemandu berasa mengantuk dan hilang fokus.

GT3

Al-hamdulillah, akhirnya saya selamat tiba di Plaza Tol Gombak dalam masa yang dirancang. Tiada satu pun adegan yang tidak diingini berlaku. Apa pun, jutaan terima kasih saya berikan kepada pemilik kerana membenarkan untuk menguji pandu S60 ini. Kalau anda jenis yang bos-bos dan bukan jenis yang tipikal tentang kereta,  bolehlah dilaburkan sejumlah untuk mendapatkannya. Harganya pun tidaklah mahal mana dan tidaklah murah mana. Tapi harus diingat, sesekali S60 ni meragam, boleh sasau dibuatnya mana nak cekau duit.

-C27-

Silakan kongsi:

12 comments

Skip to comment form

 1. Volvo… always different

 2. antara kereta paling selamat di dunia…

  • belalang_kontot_dalam_kenangan on 16/08/2011 at 1:01 PM
  • Reply

  minyak die…nyum2….tp gua tetap mengidam volvo 240 wagon…hanya masa menentukan..ececece…hehehe…

 3. bkdk
  menurut kata owner, sesekali bubuh RON95 pun ok juga.. tapi sumpah, itu hari masa pergi balik KL-Gambang penggunaan petrol memang berada pada tahap yang minima

  • kete_hitam on 16/08/2011 at 10:16 PM
  • Reply

  ok.

  • encikpadil on 16/08/2011 at 11:00 PM
  • Reply

  macam best je…

  • Alteja on 17/08/2011 at 2:01 PM
  • Reply

  From boxie to sexy……….. Power power… pasni test pulak XC60

 4. Arini cuti Nuzul Al-Quran…GT.com pun cuti ke …takde posting

  • teamsleepnine on 17/08/2011 at 11:17 PM
  • Reply

  Average major maintanence berapa harga?

  • belalang_kontot_dalam_kenangan on 19/08/2011 at 4:48 PM
  • Reply

  c27

  anggaran FC die brape ek per 100km?

  • gemuk sgt resing on 22/08/2011 at 6:06 PM
  • Reply

  wa suka volvo baru tu…ape nama volvo tuu?xc?cx?rega 200k lbh derr…

  • Cekwang on 27/08/2011 at 7:16 PM
  • Reply

  Gerun dengar bila soal meragam tu..

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.