Volvo Car Malaysia Memperkenalkan Volvo XC60 T6 Baharu

Volvo XC60 T6 2014.18

Volvo Car Malaysia meneruskan kejayaan model XC60 T5 dengan mengumumkan ketibaan varian baharu dalam keluarga XC60, iaitu XC60 T6, beberapa bulan lebih awal berbanding tarikh asalnya.

“Objektif kami untuk menjadikan aspek kemewahan dan keselesaan lebih mudah diakses menerusi XC60 T5 telah diterima dengan begitu baik. Sebab itulah kami melancarkan varian baharu ini lebih awal daripada yang telah dijadualkan.

“XC60 T5 mempunyai objektifnya yang tersendiri, XC60 T6 baharu pula akan menampilkan kemewahan Scandinavian – gabungan hebat aspek keselesaan, prestasi dan keselamatan yang semememangnya menjadi tulang belakang kepada nilai-nilai utama kami,” kata Pengarah Urusan Volvo Car Malaysia, Keith Schäfer.

Volvo Cars dilihat terus membangunkan teknologi-teknologi dan inovasi yang membuatkan kereta lebih selamat untuk dipandu. Visi jenama itu adalah, menjelang tahun 2020 tiada yang cedera atau terkorban di dalam kenderaan moden Volvo.

Ditawarkan pada harga pengenalan untuk tempoh terhad iaitu RM315,888 seunit (di atas jalan tidak termasuk insurans), XC60 T6 sarat dengan teknologi keselamatan aktif yang mendahului kelasnya. Ia dikuasakan oleh rangkaian kuasa modular Volvo serba baharu iaitu enjin Drive-E.

Enjin Drive-E empat silinder bersesaran dua liter itu berupaya menjana kuasa mencecah 306hp @ 5,700rpm dan tork maksimum 400Nm. Dipadankan dengan transmisi Geartronic lapan kelajuan, XC60 T6 pastinya dapat menawarkan pemanduan yang lancar dan penjimatan bahan api mengagumkan.

Sama seperti semua model Volvo yang baru, XC60 T6 hadir bersama jaminan selama lima tahun. Di samping servis percuma termasuk alat ganti untuk setiap penyelenggaraan berkala dan bantuan tepi jalan secara percuma (Volvo-on-Call), juga selama lima tahun.

XC60 T6 baharu sudah boleh didapati mulai hari ini di semua pengedar sah Volvo di seluruh negara.

Volvo XC60 T6 2014.04

NILAI ESTETIK & KEMUDAHAN

XC60 T6 baharu didatangkan dengan penambahbaikan yang sama seperti model XC60 T5 pada bahagian luaran dan dalamannya. Penambahan baharu padanya termasuklah rim aloi Pan bersaiz 18 inci dengan tayar 235/60R18 serta Paparan Digital Adaptif bersaiz lapan inci yang hadir sebagai ciri standard. Para pemilik XC60 T6 juga pasti sukakan pintu belakang kuasa dan pemegang/cangkuk beg di bahagian kargo.

Warna & aksesori tambahan

Para pembeli boleh memilih daripada lima warna yang disediakan – Twilight Bronze, Ice White, Ember Black, Electric Silver dan Seashell. Mereka juga boleh membeli pelbagai aksesori tambahan seperti kit gayaan bahagian luar Iron Stone, pemijak kaki sisi kenderaan berwarna perak aluminium, acuan untuk bahagian hadapan dan belakang, serta rim aloi Diamond Cut atau Iron Stone bersaiz 20 inci.

Paparan Digital Adaptif (Adaptive Digital Display)

Paparan Digital Adaptif yang mula diperkenalkan pada model V40 T5 serba baharu menggunakan paparan kristal TFT (Thin Film Transistor) aktif untuk memaparkan maklumat yang dipilih oleh pemandu. Terdapat tiga tema untuk dipilih iaitu Elegance, Eco dan Performance.

Mod asal Elegance memilki penampilan dan rekaan klasik. Sementara mode Eco mempunyai tema berwarna hijau dan direka untuk menggalakkan dan memberi ‘ganjaran’ kepada gaya pemanduan yang menjimatkan. Mode Performance pula menampilkan iluminasi berwarna merah serta skala rev berbanding speedometer yang dipaparkan pada mode Elegance dan Eco.

Sistem infotainmen serba baharu – Sensus Connect

Warna-warna Paparan Digital adalah selari dengan sistem infotainmen yang baru. Ia menampilkan HMI yang ditambah baik dengan beberapa fungsi inovatif seperti:

Sistem berasaskan awan diintegrasikan ke dalam kereta. Ia membolehkan fungsi dinaik taraf pada masa depan
Navigasi lebih baik dengan peta-peta 3D, carian tempatan dan penetapan destinasi hantar ke-kereta (send-to-car) secara kawalan jauh Radio Internet TuneIn (dengan 80,000 saluran) dan penstriman muzik melalui Bluetooth
Kawalan suara untuk kebanyakan fungsi infotainmen dan navigasi.

Volvo XC60 T6 2014.16

RANGKAIAN KUASA

Enjin T6 Drive-E yang baru mampu menghasilkan kuasa sehingga 306hp dan tork 400Nm, selain mencatat kelajuan 0-100km/j dalam tempoh hanya 6.9 saat. Enjin inimenampilkan kombinasi sebuah pemampat dan pengecas turbo yang mendahului kelasnya. Penggunaan sistem pengecas lampau memberikan enjin rasa tujahan yang berkuasa dan semula jadi. Pemampat yang disambung secara mekanikal akan berfungsi secara serta-merta pada putaran enjin rendah. Sementara pengecas turbo pula menghamburkan kuasa apabila aliran udara kian meningkat. Dengan kotak gear automatik lapan kelajuan, penggunaan bahan api XC60 adalah sekitar 7.3 l/100 km (169 g/km).

ASPEK KESELAMATAN DAN SOKONGAN

Volvo menamakan semua sistem keselamatan aktifnya sebagai IntelliSafe. Ia merupakan satu bahagian penting untuk pendekatan XC60 yang berorientasikan kepada pemandu. Beberapa teknologi utama digunakan buat pertama kali pada XC60 T6:

Lampu Puncak Dengan Teknologi Termaju

Teknologi Kawalan Lampu Tinggi Aktif (Active High Beam Control) tidak lagi memerlukan pemandu menukar kedudukan lampu tinggi dan rendah. Bahkan, Active High Beam Control memastikan lampu tinggi dipasang sepanjang masa.

Apabila kenderaan lain menghampiri dari arah bertentangan, sistem ini akan menghalang cahaya lampu daripada menyilaukan mata mereka dengan menutup sebahagian cahaya lampu tersebut. Ia dapat dilakukan menerusi satu mekanisma modul projektor pintar yang diintegrasikan pada lampu utama. Perkara sama turut diaplikasikan kepada pemandu di dalam kenderaan di hadapan.

Volvo XC60 T6 2014.15

Teknologi Baharu Pengesan Pejalan Kaki dan Penunggang Basikal

Perisian baharu termaju yang melibatkan pemprosesan pandangan lebih pantas membolehkan teknologi pengesanan dan brek automatik sedia ada Volvo Cars kini dapat mengesan situasi melibatkan penunggang basikal.

Teknologi Pengesan Pejalan Kaki dan Penunggang Basikal dengan brek automatik sepenuhnya kini dilengkapi sistem pengesan tercanggih yang mengimbas kawasan di hadapan. Sekiranya ada seorang penunggang basikal menuju ke arah yang sama dengan kereta dan menukar haluan secara tiba-tiba dan pelanggaran mungkin boleh berlaku, amaran segera akan diberikan dan brek ditekan sepenuhnya. Teknologi ini juga mengesan jika ada pejalan kaki tiba-tiba melintas di hadapan kereta. Sekiranya pemandu tidak memberi maklum balas dengan pantas, kereta akan memberi amaran dan mengaktifkan brek secara automatik.

SISTEM KESELAMATAN BERKESAN

XC60 T6 akan menyaksikan penambahan beberapa teknologi keselamatan yang telah terbukti seperti Driver Alert Control (DAC) – inovasi pertama di dunia yang merekodkan perjalanan kereta di atas jalan dan memberi amaran kepada pemandu yang tidak memberi tumpuan ketika memandu; Lane Departure Warning (LDW) – berfungsi memberi amaran kepada pemandu dengan bunyi yang perlahan sekiranya kereta melepasi garisan jalan tanpa sebab yang jelas seperti tidak menggunakan lampu isyarat membelok; Adaptive Cruise Control (ACC) dengan Queue Assist dan Distance Alert – satu sistem berasaskan kepada radar yang mengekalkan jurang masa dengan kenderaan di hadapan sehinggalah ia berhenti. Sistem yang meningkatkan keselesaan ini amat berguna sewaktu kenderaan bergerak dengan perlahan dan kerap berhenti.

Volvo XC60 T6 2014.17

 

Road Sign Information – “mata” tambahan terhadap persekitaran trafik

Road Sign Information membantu pemandu dengan cara memaparkan papan-papan tanda jalan pada paparan instrumen kenderaan. Sistem Road Sign Information boleh digabungkan dengan fungsi Speed Alert. Ia menyediakan pemandu dengan amaran visual pada speedometer sekitaranya kereta dipandu melebihi had laju.

Stereng Bantuan Kuasa Elektik

Stereng Bantuan Kuasa Elektik (Electrical Power Assist Steering – EPAS) didatangkan bersama enjin Drive-E serba baharu. EPAS menggunakan satu motor elektrik untuk menyokong rak stereng dan pemandu boleh memilih di antara tiga tahap bantuan kuasa.

Dalam mode rendah (Low), sistem ini menawarkan sokongan kuasa yang tinggi, sekali gus membuatkan proses menukar haluan menjadi lebih mudah. Mode sederhana (Medium) menyalurkan sokongan kuasa lebih rendah untuk memberikan lebih maklum balas ketika kereta dipandu pada kelajuan tinggi. Sementara model tinggi (High) pula adalah talaan terbaik untuk pemandu yang agresif, ia juga menyerlahkan dinamik kereta ini.

JAMINAN KESELAMATAN PADA SEMUA VARIAN

City Safety – aktif sehingga kelajuan mencecah 50 km/j 

Kedua-dua model XC60 T5 & T6 didatangkan dengan sistem City Safety yang telah dinaik taraf. Sistem ini aktif pada kelajuan sehingga 50km/j. Kereta akan membrek secara automatik jika pemandu gagal untuk bertindak tepat pada masanya apabila kenderaan di hadapan memperlahankan pergerakan atau berhenti – atau kereta menghampiri kenderaan yang tidak bergerak dengan terlalu laju.

Lampu Membelok untuk pandangan lebih baik  

Satu lagi pilihan inovatif ketika memandu dalam kelajuan rendah dan gelap ialah ciri Lampu Membelok (Cornering Light). Sebagai tambahan kepada sistem Active Bending Light sedia ada, ia menyuluh ke arah pusingan stereng untuk proses menukar haluan yang lebih selamat.

Blind Spot Information System yang telah dipertingkatkan – untuk pandangan lebih baik  

Kedua-dua model XC60 T5 & T6 menawarkan ciri Blind Sport Information System (BLIS) yang telah dipertingkatkan dan berdasarkan kepada teknologi radar. Teknologi ini kini boleh memantau dan memberi amaran kepada pemandu apabila terdapat kenderaan lain yang menghampiri dengan laju pada jarak 70 meter di belakang kereta. Ia juga memaklumkan pemandu mengenai kenderaan yang ada pada titik buta di kedua-dua belah sisi kereta.

Cross Traffic Alert – melindungi anda

Cross Traffic Alert menggunakan alat pengesan radar pada bahagian belakang kenderaan untuk memberi amaran kepada pemandu mengenai trafik yang melintas dari sisi apabila mengundur keluar dari ruang parkir. Fungsi ini sangat membantu terutama di kawasan yang sempit dan sibuk di mana pandangan bahagian sisi mungkin terhad akibat bangunan, pokok atau kereta-kereta lain.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.