Tun Dr. Mahathir Mohamad Kini Pengerusi Proton Holdings dan Group Lotus

Tun Dr. Mahathir 2014.01

Proton Holdings Berhad baru-baru ini telah melantik Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai pengerusinya bermula 16 Mei 2014. Tun Dr. Mahathir juga dilantik sebagai Pengerusi anak syarikat Proton iaitu Group Lotus plc.

Tun Dr. Mahathir telah menjadi Penasihat Proton sejak akhir 2003 selepas melepaskan jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia keempat. Visi beliau bukan sahaja untuk melihat impian kereta nasional menjadi nyata bahkan membangunkan ekonomi negara terutama sekali di dalam mendapatkan pengetahuan dan teknologi pembuatan untuk rakyat Malaysia.

Sebagai mantan Perdana Menteri, beliau memainkan peranan penting di dalam kemajuan industri automotif Malaysia di mana lahirnya Proton pada tahun 1983. Proton sejak itu telah menggalas tugas bagi mencambah ekosistem industri automotif tempatan di mana jurutera Proton sendiri kini dilengkapi dengan kemahiran untuk membina kereta tempatan dari sifar.

Dengan pelantikan itu, Tan Sri Dato’ Sri Mohd Khamil Jamil akan meletak jawatan sebagai Pengerusi Eksekutif Proton dan beliau akan kekal sebagai ahli lembaga pengarah Proton Holdings Berhad.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.