Toyota Mencatat Pemeringkatan Tertinggi Di dalam Khidmat Pelanggan dan Kepuasan Jualan 2014

Toyota Previa 2014.04

Khidmat berkualiti yang disediakan UMW Toyota Motor Sdn Bhd kini disahkan secara rasmi apabila syarikat itu memperolehi tempat pertama di dalam Indeks Khidmat Pelanggan (CSI) dan Indeks Kepuasan Jualan (SSI) oleh J.D. Power Asia Pacific 2014 Malaysia.

Mengulas mengenai kejayaan berganda tersebut, Datuk Ismet Suki, Presiden UMW Toyota Motor berkata, “Ini adalah pencapaian yang penting untuk UMW TM dan semestinya keraian berganda buat kami tahun ini. Tahniah kepada kesemua kakitangan terutama sekali petugas barisan hadapan yang terlibat di dalam jualan dan khidmat lepas jualan yang tekun di dalam memberi perkhidmatan yang melebihi jangkaan pelanggan kami”.

Toyota mencatat pemeringkatan tertinggi secara keseluruhan untuk CSI di kalangan jenama utama dengan markah berjumlah 777 dan juga turut mencatat keputusan yang baik di dalam aspek fasiliti servis. Kajian CSI Malaysia adalah berdasarkan respon dari 2,610 pemilik kenderaan baharu di dalam segmen arus perdana yang membeli kereta dari Februari 2012 hingga Mei 2013 dan menggunakan khidmat pusat servis rasmi dari Ogos 2013 hingga Mei 2014. Kajian telah dikumpulkan di antara Februari dan Mei 2014.

Kajian itu menghitung kepuasan pemilik yang menggunakan khidmat pusat servis rasmi untuk penyelenggaraan atau pemulihan atau kerja pembaikan pada 12 hingga 24 bulan pertama pemilikan. Untuk pertama kali juga, kajian pada tahun ini memberi fokus kepada kepuasan servis secara eksklusif untuk pasaran umum. Toyota turut mencatat pemeringkatan tertinggi kepuasan jualan di dalam kelompok jenama arus perdana buat kali kedua dengan jumlah 804 mata. Toyota mencatat keputusan yang baik seperti insiatif jualan, kemudahan pengedar, tawaran, juru jual dan faktor proses penghantaran.

Malaysia_CSI_14MM_Toyota logo-horz

Semangat Kaizen atau pembaikan berterusan yang merupakan sebahagian daripada budaya UMW TM banyak membantu di dalam menghasilkan lebih nilai di dalam dunia bisnes dan pada masa yang sama menghadapi cabaran yang meningkat di dalam dunia automotif. “Kami sentiasa mendengar dan memberi maklum balas keperluan dan kemahuan pelanggan. UMW TM komited terhadap tema utama syarikat iaitu “One Team, Customer First untuk memberikan pengalaman pemanduan yang menyeronokkan bersama Toyota, tambah Datuk Ismet Suki.

 

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.