Tips Menggunakan WD-40 – Teman Di Rumah dan Tempat Kerja!

wd-40-2016-04

Adakah WD-40® hanya baik untuk engsel tajam atau melonggarkan bolt ketat dan berkarat sahaja? 

WD-40® merupakan sahabat yang amat diperlukan oleh setiap rumah dan tempat kerja, mempunyai kegunaan yang menakjubkan terutamanya untuk membuat persediaan untuk pelbagai jenis bencana.

Berikut adalah beberapa cara tin biru dan kuning yang menakjubkan ini digunakan sebagai alat yang sangat berguna untuk memudahkan kerja harian. Memandangkan bencana banjir sering berlaku dalam musim ini, ia adalah amat penting untuk kami membuat persediaan sebelum bencana berlaku.

“WD-40® adalah satu jenama yang terkenal dan digemari oleh berjuta-juta isi rumah di seluruh dunia kerana keberkesanannya untuk menyelesaikan masalah dengan cepat, sejak ia telah dicipta 60 tahan dahulu. ,” kata Marcus Chen Kwang Meng, WD-40® Syarikat Regional Director – Asia.

“Memandangkan musim tengkujuh di Malaysia dan hujan lebat yang tidak dapat dijangkakan, kami berharap beberapa tips yang telah diuji ini boleh membantu keluarga dan individu sekiranya banjir kilat berlaku.

wd-40-2016-03

Jadi bagaimana WD-40® boleh membantu?

1. Menghilangkan kelembapan

Hujan lebat dan banjir akan menjejaskan fungsi  dan pretasi alat-alat anda seperti enjin kereta, rantai dan sambungan elektrik.

WD-40® dapat melindungi barangan supaya tidak menjadi karat. Sebagai contoh, WD-40® Multi-Use Product boleh digunakan pada penjana, kotak panel kuasa, sambungan elektrik (dengan suit ditutupkan), rantai basikal, kompas, kunci dan selak, dan enjin yang telah ditelengami banjir.

2. Melincirkan Apa-Apa Sahaja

Cuaca panas dan lembap di Malaysia boleh membawa kesan buruk kepada bahagian-bahagian mesin yang bergerak. Untuk mengatasi masalah ini, gunakanlah WD-40® Multi-Use Product untuk melincirkan gear dan piston kenderaan. Ia juga  boleh digunakan pada bahagian-bahagian basikal, engsel, selak, kunci pintu, pintu pagar, kotak peralatan, tangga dan trak, mana-mana bahagian yang bergerak pada kenderaan, dan alat-alat kuasa termasuk gerudi, senapang paku dan senapang ruji.

wd-40-2016-05

3. Memastikan Bahagian Tidak Berkarat

Banjir boleh menyebabkan bolt & nut berkarat dan tersekat. Untuk mengembalikan bahagian yang berkarat dan tersekat ini supaya berfungsi seperti biasa selepas ribut Besar, gunakanlah WD-40® Multi-Use Product. WD-40® Multi-Use Product boleh menembusi bahagian yang sukar dicapai dan membuang karat dari skru, nut, bolt, sendi paip dan cat penutup.

4. Memastikan Kereta Berjalan Dengan Lancar

WD-40® Multi-Use Product dapat membuang sisa-sisa karbon yang terkumpul pada palam pencucuh, solenoid dan piston, melonggarkan karburetor hubungan apabila terjebak, dan juga mengeringkan wayar pencucuh (dengan enjin dimatikan).

wd-40-2016-06

5. Memastikan Alat-Alat Anda Bersih

Sepanjang musim bencana, anda peralatan perlu dipastikan dalam keadaan bersedia untuk pelbagai  jenis kerja. Semburkan kapak dan spade anda dengan WD-40® Multi-Use Product untuk memastikan peralatan dalam keadaan baik dan tidak berkarat untuk memotong pokok yang tumbang atau mengeluarkan objek daripada kawasan anda dengan mudah.

6. Wayar Melalui Konduit

Wayar yang tidak terlindung adalah bahaya dalam ribut elektrik. Untuk mengelakkan daripada serangan kilat, gunakanlah WD-40® Multi-Use Product untuk melancarkan tarikkan wayar melalui saluran untuk melindungi harta daripada  kebakaran atau letupan yang mungkin akan berlaku.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.