Selamat Tinggal BMW M5!

BMW M5.003

Peminat kereta BMW mesti kenal sangat dengan Chris Bangle, beliau yang memulakan konsep desain flame surface pada BMW dan saya fikir kerana desain yang revolusi itulah BMW semakin terkenal. Walaupun ada yang mengkritik tetapi pada saya peminat BMW semakin bertambah, tengok sajalah berapa ramai di luar sana yang memandu 5 series.

BMW M5.004

5 series yang paling agung ialah model M5, diperkenalkan pada tahun 2005 kereta ini bersesaran 5 ribu cc, V10 dengan kuasa 507 kuasa kuda. Dan untuk makluman sekutu M5 telah pun ditamatkan pengeluarannya. Dengan lebih 20 ribu terjual di seluruh dunia pastinya M5 akan tetap diburu untuk tahun-tahun mendatang. Semestinya kereta lagenda.

Chris Bangle pernah mengucapkan dalam satu syarahannya:

Cars are art, cars are what we are.

Foto: Newspress

-Mak Uia-

Muhammad

12 Comments

  1. kena tunggu tahun 2018 la kot baru gua mampu membeli M5 edisi terakhir ni..

  2. bmw ohh bmw…naper la harga ko tak murah mcm harge rxz mahuponn suzuki rgv…huhuhu

  3. Bos2 kat area ofis gua bnyk pkai 5 series tp bkn M5 la…bnyk betui duit kampeni dorg kan…bagi ler kat gua skit boleh bikin MyVi gua nih..haha..

  4. Caparzo..
    dah nama pun Bos..hehe..mmng kete tu mmng utk bos2 je..Myvi pun dah ok ape..aku pakai scooter exzoz takim je blood..haha

  5. its a car with full of electronic gadgets. even dia punya horsepower pun boleh control sama ada nak 400 hp atau 500 hp base on the driving style. And the V10 sounds good to. Sebelum nie ada jugak M5, dan selepas ini rasanya ada lagi M5, cuma M5 yang diasaskan dari body E60 ditamatkan. Jangan risau, M6 masih ada dan menggunakan enjin yang sama. 🙂

  6. bm pakai boxer aku minatla.bunyi dgr sbjik2 lagi mendayu2.sbenarnye bm wujud ke x aku xtau,xdgr ape2 pn smpai sekarang

  7. ini E60 M5 nih tak silap aku, rege dlm 400 – 500k new…..tapi model M5 terbaik setakat ni adalah E39, model sebelum E60, susah giler nak tengok org jual 2nd hand, sampai ada member post kat motortrader E39 M5 wanted!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *