Proton Jebat: Mivec Turbo 237hp!

Proton Jebat.10

Tema modifikasi memang tidak boleh lari daripada pembuat kereta nasional, jika entri semalam mengenai Perodua Infinite Concept hari ini adalah giliran Proton Jebat yang diasaskan daripada Inspira. Tidak tepat sebenarnya sebab kuasa Jebat berlipat kali ganda daripada Inspira, kereta ini asalnya daripada Mitsubishi Lancer Ralliart.

Proton Jebat.02

Jebat memang gorgeous, dengan tema modifikasi jalanan kereta ini berjaya menarik perhatian ramai. Dengan kit badan lebar dan bampar depan ala Audi R8, rim besar, dan kombinasi warna hitam-putih berjaya menaikkan aura Proton Inspira. Mengikut spesifikasi Lancer Ralliart,  enjin 2.0 Mivec 4B11 aluminium ini berkuasa 237 hp pada 6,000 rpm dengan tork 253 lb-ft pada 3,000 rpm dan dipadankan dengan kotak gear enam kelajuan berkembar SST. Pecutan 0-100 km/j ialah dalam masa 5.6 saat dengan kelajuan maksimum 232 km/j.

Proton Jebat.06

Disebabkan Jebat hanya konsep maknanya insan terpilih sahaja yang dapat memandu apatah lagi memilikinya.

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

18 comments

Skip to comment form

    • hasang on 11/12/2010 at 8:50 AM

    Best…

    • belalang_kontot on 11/12/2010 at 9:44 AM

    terbaek dr ladang…

    • azwan nbs on 11/12/2010 at 12:29 PM

    hebat

    • encikpadil on 11/12/2010 at 6:38 PM

    mass produce la lau berani… kami suka je… gerenti laku punyelah!

    • pendita_gila on 11/12/2010 at 8:42 PM

    buang duit

    • Jamil Butang on 11/12/2010 at 9:28 PM

    yang belah kiri tu poyo gila time jadi fesi gua kat kolej. hishh..

    • 32R-26 on 12/12/2010 at 2:11 AM

    handling by lotus?

    • Adny2622 on 12/12/2010 at 3:30 AM

    Jebat terbaekkk..blkg cam supra veilside,a little bit tiptop!

    • motana on 12/12/2010 at 11:38 AM

    tudiaaa berat keta ni dok tempek fiber

    • Basikal buruk on 12/12/2010 at 1:17 PM

    Tuah pon ok gak….

    • 5ruz on 13/12/2010 at 1:21 AM

    Buat Stock Auto Show je bole kot?????

    • mat mus on 13/12/2010 at 11:43 AM

    habis tu sape yang boleh test drive.?

    • sepat on 13/12/2010 at 1:59 PM

    ok kita beli hafkat evo8 masuk kek inspira see how much have u spend compare buying the ori jebat hehe

    • suppi suppian on 15/12/2010 at 9:59 PM

    terbaik joo

    • MeGat Putra kUniNg on 26/12/2010 at 10:56 AM

    tapi yg malunye siap ada tulis proton design kat tepi…..
    kesian engineer mitsu….sng2 je proton claim diaorg yg design…kenapa le malu nk ngaku convert skit2 dari mitsu??xpaham….

    • mel on 27/12/2010 at 5:37 PM

    mcm haram!

    • jebon baik on 03/03/2011 at 6:12 PM

    kan proton dah ngaku dia cilok2 dari konsep kete lain,,,ala bro googling la kt situs tu,,kan byk dia mention jgn main kutuk jer

    • wan mivec on 16/07/2012 at 11:48 AM

    ape ni kutuk2 dah kira ok tu proton wat kua keta
    yang bleh menjana 237hp…
    bila keta x cun kutuk,keta dah cun pun kutuk….
    keta enjin lembab kutuk,keta dah power pun kutuk lagi….
    ko kumpul duit beli basikal pastu pelan2 kayuh eh…

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.