Proton Holdings Pamerkan Kereta Konsep Baharu di Karnival Alami Proton

Karnival Alami Proton 2014.04

Proton Holdings Berhad membuka pintu fasilitinya kepada orang ramai sempena Karnival Alami Proton bermula 27 hingga 28 September 2014 di Kompleks Pusat Kecemerlangan Proton (COE), Shah Alam, Selangor. Karnival yang bakal berakhir pada pukul 6 petang ini diisi dengan pelbagai program untuk semua kategori umur dan paling menarik lawatan ke Jabatan Penyelidikan dan Pembangunan (P&P) serta Kilang Pengeluaran Medium (MVF). Lawatan tersebut membolehkan pengunjung untuk berinteraksi dengan warga Proton dan mempelajari dan melihat sendiri teknologi dan keupayaan syarikat pengeluar kereta nasional itu.

“Objektif utama kami sempena hari terbuka ini ialah untuk memberi peluang kepada orang ramai untuk menyaksikan sendiri kemajuan kejuruteraan dan teknologi yang digunakan di dalam penghasilan kereta-kereta Proton. Kali terakhir acara seperti ini diadakan ialah lima tahun lepas. Kawasan pameran adalah dari COE Proton termasuklah kilang pengeluaran Shah Alam yang memberi peluang kepada pengunjung untuk meneroka perjalanan dan keupayaan Proton sepanjang 29 tahun lepas yang ingin dikongsikan bersama”, kata Dato’ Abdul Harith Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Proton.

Karnival Alami Proton 2014.07

“Pengunjung diberi peluang untuk melawat pusat P&P kami yang melahirkan kesemua model Proton. Dari 197 buah negara di dunia, 33 negara memasang kereta tetapi hanya 14 daripadanya menghasilkan kereta sendiri. Malaysia adalah salah satu dari 14 negara dan OEM tunggal di rantau ini. Kami sangat berbangga dengan pencapaian ini dan dengan itu ingin menjemput rakyat Malaysia untuk datang dan melawat fasiliti yang ada. Ini adalah antara cara kami untuk mendekatkan jenama Proton dengan orang ramai, tambah Dato’ Harith.

Bagi menambah lagi keseronokan lawatan, pengunjung turut berpeluang untuk memandu uji dan melihat dengan lebih dekat model terbaharu Proton Iriz dan model sedia ada Proton.

“Sepanjang tempoh karnival, pengunjung dapat mempelajari bagaimana peralatan kereta di pasang di depan mata mereka sendiri. Di pusat P&P, pengunjung dapat melihat bagaimana pereka Proton melakukan kerja tangan mereka seperti proses pembuatan model tanah liat, penggunaan mesin CNC, material yang digunakan dan prototaip enjin. Turut dipamerkan ialah keputusan ujian pelanggaran dan secara umumnya memberi kefahaman tentang kesungguhan Proton bagi memastikan produk yang dihasilkan berkualiti dan memenuhi piawaian keselamatan antarabangsa dan proses perincian sebelum kereta diserahkan untuk penghantaran”, tambah Dato’ Harith lagi.

“Pendedahan ini adalah suatu yang kami berasa bangga untuk dikongsi bersama rakyat Malaysia dan kami berharap selepas pameran ini, pengunjung akan lebih memahami berapa jauh kami sudah bergerak, industri tempatan yang besar dibangunkan secara bersama dan perjalanan akan datang yang bakal kami tempuhi dari sekarang,” terang Dato’ Harith.

Kemuncak Karnival Alami Proton ialah persembahan kereta konsep sebagai bayangan produk masa depan yang bakal berlangsung petang ini. Ingat bagaimana kereta konsep Proton Emas memberi indikasi kepada Proton Iriz empat tahun lepas? Suatu yang mengujakan untuk dipelajari dan diamati.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.