Proton: Campro Turbo, Hibrid, Perdana dll!

Proton Emas

Dalam sisipan CBT Ahad lepas Hezeri Samsuri menulis mengenai perkembangan terkini Proton. Beliau menemuramah Datuk Syed Zainal dan berikut adalah petikan dari artikel tersebut.

Teknologi Hibrid

  • Rakan rasmi tekno ini ialah Lotus, dan mereka turut mengkaji sistem dari Frazer-Nash Research
  • Sedang berbincang dengan rakan bateri: LG & Hitachi
  • Salah satu dari 4 prototaip lebih jimat minyak dari Prius
  • 50 – 150 unit akan diberi kepada jabatan kerajaan untuk diuji
  • Sasaran paling awal dilancarkan pada tahun 2011

Pembangunan Enjin Baru

  • Enjin Campro tidak lagi sah selepas 2013 – kawalan emisi
  • Famili Campro terbaru – Campro Fuel Efficient [CFE] bakal keluar awal 2011
  • CFE akan ditawarkan pada model HL – Exora, Persona, Pengganti Persona dan mungkin Neo
  • CFE: Turbo + IAFM + direct injection unit
  • Enjin generasi baru bakal keluar pada 2014, buat sendiri atau dengan rakan kongsi

Kotak Gear

  • Kotak gear Mitsubishi akan dihenti dan digantikan dengan Getrag [Manual] dan Punch Motive/ZF [CVT]

Rakan Global

  • Tamat dengan VW, sekarang berbincang dengan jenama Eropah – ada tekno diesel
  • Kongsi Emas: Proton, Lotus & Rakan kongsi di atas

Proton Perdana & SUV

  • Import khas dari Jepun – Enjin 2.0 & 2.4 dan turut dijual di Australia, hanya untuk kerajaan dan mungkin untuk awam jika ada permintaan kuat
  • Dilantik oleh Youngman China untuk membina SUV kecil [bersaiz Pug 3008] berdasarkan platform dan enjin sediada. Mungkin akan beli balik desain untuk pasaran lokal

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

32 comments

Skip to comment form

    • C27 on 03/08/2010 at 8:18 AM

    ok mak..tq atas rumusan yang diberikan..

    • Skyevil069 on 03/08/2010 at 8:49 AM

    News tntang nism0 xdak kew???

    • sepat on 03/08/2010 at 8:59 AM

    kalau betul proton nak hybrid by 2011 aku sokong sepenuhnya cuma jangan laa nanti harga mahal cam prius.. cc kecik rega mcm segmen kete mewah..

    • HeLMi on 03/08/2010 at 9:17 AM

    En Sepat …gua sokong sgt2…nnt biler kuar OTR harge mcm shilake…

    • kancil ex660 on 03/08/2010 at 10:46 AM

    Kotak gear Mitsubishi akan dihenti dan digantikan dengan Getrag [Manual] dan Punch Motive/ZF [CVT] mmg best cvt nih smooth dan lancar jer

    • Shappawi_2012 on 03/08/2010 at 11:08 AM

    Selepas 25 tahun…..bermulanya evolusi baru…..taniah proton

    • Mitsubishi Waja on 03/08/2010 at 11:25 AM

    citer pasal proton nk wt kuar mitsubishi lancer 2.0 mivec tkder dgr ker? cuba korek2 skit ngan dato syed.

    • berry on 03/08/2010 at 11:46 AM

    Yaaaa!!!!!!!!!!cayalah proton!!!!!!!!!!!!!!…….

    • jokong on 03/08/2010 at 11:55 AM

    biarlah berbaloii-baloii regenye

    • pok mat on 03/08/2010 at 12:07 PM

    macam ni baru masyuk. semangat sikit nak sokong proton,.

    • ajis on 03/08/2010 at 1:26 PM

    belilah brg proton.. pasti proton maju..

    • sepat on 03/08/2010 at 4:37 PM

    btw.. . semalam gua stuck dkt depan pulapol jalan semarak… ada satu bentley kaler biru JKU7 parking sebelah myvi gua… gua syak AC MIzal dan tekaan gua betul tapi sekali gua nak angkat tangan member belah meninggalkan gua bau ekzos dia.. ish.. pakai kete mewah ni rasa ngilu ke myvi buruk nak berkenalan? …gua amik sikap positif.. maybe perut dia meraung nak cari jamban.. sekian story for today

    • azwan nbs on 03/08/2010 at 5:00 PM

    ala….ngaku jelah sepat yg ko tu da kene tinggal ngan bently….da terbukti yg myviteC tu tak hebat mane pon….kui3…jangan mara da…

    • pendita_gila on 03/08/2010 at 5:42 PM

    lu x kejar ker en sepat???

    • dexter on 03/08/2010 at 6:15 PM

    pergh…. good step untuk PROTON

    • sepat on 03/08/2010 at 6:22 PM

    bentley = V8/V10 …myvi= kehkehkehke

    • pendita_gila on 03/08/2010 at 10:41 PM

    xpe…gua tau lu berjaya kejar tapi lu xnak kecoh2 hahaha

    • Matpon on 03/08/2010 at 11:07 PM

    Yer kawan-kawan……….u olz x nak taw ke plat veyron i apew??????

    Hnssss hnssss hnsssss.

  1. selepas 2puluh5 tahun
    >go PROTON go

    #buat kerje mau INTEGRITY,bru ade KEMAJUAN

    • kancil ex660 on 04/08/2010 at 10:06 AM

    sedih dan tragis la story nih..tp xpa pasni hantar myvi ke hotbits keh b.o.t jer.. hekk mana tw leh ccuk enjen 6liter tuhh

    • gaban16 on 04/08/2010 at 10:32 AM

    aku sokong ayat sepat… nama je kete nasional…tp harga nak sama mahal kete import… hampeh.. dah la slalu je ada mslh…

    1. Gaban16

      Harga kereta nasional + cukai negara

    • HeLMi on 04/08/2010 at 3:14 PM

    erm…aku mampu pkai MyVi jer…itu pun bini aku punyer…keh…keh…keh

    • teamsleepnine on 04/08/2010 at 7:30 PM

    getrag yall!!! getrag!!!!!

  2. ikut sike le proton nk kuarkan apa pon…janji jgn jadi mcm gen2,cps,bla2>dah ada dah pengganti waja.potostat lancer gt…pasni mesti engineer proton ckp oh…we all dah design ikut citarasa rakyat malaysia…mesti xnk ngaku potostat mitsu…

    • sepat on 05/08/2010 at 3:43 PM

    matpon + sepat = matpat !

    • Matpon on 05/08/2010 at 4:12 PM

    noooooooo…….i x admit u r me.

    • sepat on 05/08/2010 at 6:03 PM

    dem u.. u edit my word..hins hins

    • belalang_kontot on 06/08/2010 at 7:13 PM

    sengal nye matpon…

    • megat putra kuning on 08/08/2010 at 1:19 PM

    Aku dh agk dh.matpon bkn stakat sngalje tp dh asbestos dh

    • matz on 16/11/2010 at 8:35 AM

    aku jamin yg mengutuk proton pon pakai barang proton jugak keh keh keh.. paling tidak proton saga hahahahahaha

    • jangeterna on 11/12/2010 at 10:27 AM

    malaysia maju… wa support 1 malaysia. terbaik. kereta dah makin canggih. bila mat rempit nk pupus???

Leave a Reply to CaparZo Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.