Peugeot 2008: Crossover Urban Yang Kacak

Peugeot 2008 2013.03

Jenama Peugeot di Malaysia sebelum-sebelum ini bolehlah dikira sebagai melalui zaman suram. Namun semenjak Kumpulan Naza mengambil alih tampuk selaku pengedar sah, ternyata jenama buatan Perancis ini semakin mendapat tempat di kalangan pembeli tempatan. Kalau dilihat di jalanraya bandar-bandar besar, tidaklah sukar untuk melihat sang jejaka memandunya dengan penuh gaya. Tidak hanya menampilkan kereta sedan eksekutif, Peugeot kini tampil dengan barisan jentera yang mampu memenuhi selera setiap pembeli.

Peugeot 2008 2013.01

Bagi yang inginkan Crossover kecil, bergaya, moden dan ingin lari dari imej K-Pop, maka sewajarnya 2008 ini menjadi idaman hati. 2008 ini yang dibina berasaskan model 208, berjaya mewarisi rekaan Crossover mereka sebelum ini, 3008. Cumanya 2008 ini tampil dengan imej yang lebih maskulin dan perkasa, seumpama Fizo Omar gua rasa. Dengan dibantu Smart Park Assist pasti urusan keluar masuk ruangan parkir menjadi lebih mudah. Manakala bumbung panorama dengan lampu mood pasti memberikan perasaan yang berbeza sewaktu memandu di waktu malam sambil melihat awan di atas sana.

Skrin sesentuh berwarna 7 inci sambil dibantu oleh sistem bunyi Arkamys 3D yang handal cukup untuk menghiburkan halwa telinga dikala menempuh kesesakan di bandar-bandar besar. Untuk memudahkan urusan mengangkut muatan yang lebih besar, Smart One Touch Foldable Rear Seat pula tersedia untuk memudahkan kerja. Sebagai ciri standard keselamatan, enam beg udara dipasangkan berserta dengan ESP.

Peugeot 2008 2013.02

Di bawah hud enjinnya pula, bersemadi dengan tenang enjin 1.6 liter VTI, sama seperti model Peugeot 208 yang mempunyai kuasa 122 PS/160 Nm masih dikira memadai untuk sebuah Crossover bersaiz seperti ini.

Walaupun tempahan kini telah dibuka, namun dijangkakan model 2008 ini hanya akan dilancarkan pada awal tahun hadapan dengan aras harga sekitar RM118,000. Gua fikir, 2008 ini Jurujualnya tidak menghadapi masalah yang besar untuk menyakinkan masyarakat kenapa mereka harus beralih kepada jenama buatan Perancis ini. Setakat nak meredah banjir kilat di Kuala Lumpur ini gua fikir tak adalah rasa goyang sangat kepala lutut enjin mati ke tidak..iya tak?

-min-

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.