Perodua Axia Advance, SE, Standard G dan E: Varian Mana Yang Patut Saya Pilih?

Perodua Axia Combined 2014.01

Selepas pelbagai hebahan dan promosi Perodua Axia akhirnya dilancarkan secara rasmi pada Isnin lepas dan lebih manis sehari sebelum negara menyambut Hari Malaysia. Kereta cekap tenaga pertama (EEV) negara itu mencatat rekod buat Perodua apabila menerima tempahan tertinggi sebanyak 13,500 unit. Sambutan terus meningkat apabila khabarnya tempahan kereta segmen A ini sudah pun melebihi 18,000 unit.

Semasa pengumuman indikasi harga oleh Perodua kira-kira sebulan yang lalu, pasaran menjadi riuh dek kerana tanda harga yang rendah iaitu sekitar RM25,000. Untuk mereka yang mengikuti rapat dunia automotif, harga tersebut bukanlah perkara baharu kerana Perodua Viva BX 660 MT Solid dijual pada harga RM21,936.45 (di atas jalan). Secara perbandingan terus, Perodua Viva bersesaran 1.0 liter transmisi manual dan automatik dipasarkan dari harga RM29,486.45 hingga RM32,586.45 manakala Perodua Axia 1.0 Standard E Manual pula dijual pada harga RM24,600. Perbandingan mudah ialah Axia 1.0 liter dijual sekitar RM5 ribu hingga RM8 ribu lebih rendah daripada Viva dengan sesaran enjin sama di mana pengurangan harga dan penjimatan yang berjaya dilakukan Perodua boleh dipuji dan mengagumkan.

Perodua Axia Comparison

Klik untuk besarkan imej

Varian Mana Yang Patut Saya Pilih?

Strategi pemasaran dengan berbilang varian dan harga kadang kala boleh mengelirukan. Terdapat harga yang murah tetapi tiada pula spesifikasi yang kita mahukan. Ada yang ingin berjimat dengan memilih varian pertengahan tetapi selepas dibuat kira-kira, beza ansuran bulanan tidak signifikan berbanding varian paling premium. Jadi yang mana satu hendak kita pilih? Di bawah ialah perbandingan mudah di antara varian Perodua Axia.

Perodua Axia Advance Automatik

Perodua Axia Advance 1.0 Automatik Solid dijual pada harga RM42,130. Varian yang paling premium dengan kemudahan dan aksesori lengkap seperti:

1. Stereng kuasa elektronik (EPS)
2. Lampu meter iluminasi merah dan paparan meter pelbagai info
3. Lampu projektor & lampu kabus
4. Lampu belakang dan brek ketiga LED
5. Kit badan
6. Roda aluminium 14 inci
7. Filem cermin penebat haba dan keselamatan
8. Kerusi separa bucket dan stereng balutan kulit
9. Cangkuk anti ragut pada kerusi depan
10. Tingkap kuasa depan dan belakang
11. Cermin sisi automatik boleh lipat dengan lampu indikator
12. Sensor undur dan depan
13. Sistem multimedia dengan navigasi.
14. Dua beg udara, ABS dengan EBD dan BA.

Perodua Axia EEV 2014.01

Perodua Axia SE Manual dan Automatik

Perodua Axia SE 1.0 Manual Solid dijual pada harga RM36,800 dan RM39,800 untuk Axia SE 1.0 Automatik. Varian pertengahan ini mempunyai aksesori yang hampir sama dengan Axia Advance kecuali sistem multimedia dengan navigasi, kerusi dan stereng balutan kulit dan suis kawalan audio pada stereng.

Perodua Axia Standard G Manual dan Automatik

Perodua Axia Standard G 1.0 Manual Solid dijual pada harga RM29,800 dan RM32,800 untuk Axia Standard G 1.0 Automatik. Kedua-dua varian ini mempunyai perbezaan ketara dari segi aksesori standard seperti lampu utama halogen, kerusi depan standard dengan balutan fabrik, pemain cakera padat tanpa sambungan bluetooth dan kemasan kulit pintu tanpa fabrik. Axia Standard G juga hadir tanpa lampu kabus, kit badan, sensor depan, filem cermin penebat haba dan keselamatan dan paling ketara ialah sistem keselamatan ABS dengan EBD dan BA. Menarik dan juga aneh, Perodua memasang cermin sisi boleh lipat automatik tetapi tanpa lampu signal seperti dua varian teratas.

Perodua Axia Standard E Manual

Perodua Axia Standard E 1.0 Manual Solid dijual pada harga RM24,600. Varian yang menarik dan menggegarkan pasaran ini hadir tanpa aksesori utama. Anda bayar apa yang anda dapat. Axia Standard E dijual tanpa sejumlah kemudahan dan aksesori seperti cermin sisi automatik, roda aluminium, penggilap dan penghilang kabus cermin belakang, kit badan, filem cermin penebat haba dan keselamatan, sistem keselamatan ABS dengan EBD dan BA. Walaupun tanpa pelbagai kelengkapan dan aksesori utama, Perodua membekalkan tingkap kuasa untuk kesemua varian Axia termasuklah yang paling asas ini.

Berikut adalah ringkasan di antara kemudahan dan aksesori Axia Standard E Manual:

1. Stereng kuasa elektronik (EPS)
2. Lampu meter iluminasi merah Lampu meter amber dan paparan meter pelbagai info
3. Lampu  projektor & lampu kabus halogen
4. Lampu belakang dan brek ketiga LED
5. Kit badan
6. Rim aluminium 14 inci Rim besi
7. Filem cermin penebat haba dan keselamatan
8. Kerusi separa bucket dan stereng balutan kulit Kerusi standard balutan fabrik tanpa larasan naik dan turun
9. Cangkuk anti ragut pada kerusi depan
10. Tingkap kuasa depan dan belakang
11. Cermin sisi automatik boleh lipat dengan lampu indikator
12. Sensor undur dan depan
13. Sistem multimedia dengan navigasi.
14. Dua beg udara, ABS dengan EBD dan BA.
15. Penggilap cermin dan penghilang kabus cermin belakang

16. Sistem penggera, kunci berpusat

Perodua Axia Safety 2014.01

Kesimpulan

Secara mudahnya, varian Perodua Axia dibahagikan mengikut kemampuan dan sensitiviti harga pasaran tempatan. Memasarkan kereta pada harga mampu milik dengan pelbagai kemudahan dan aksesori merupakan tugas yang mencabar untuk pengeluar manakala strategi berbilang harga dan spesifikasi pula membuatkan pembeli sukar untuk membuat pilihan. Namun pembuatan keputusan menjadi lebih mudah jika skop pemilihan dikecilkan dan secara relatifnya varian SE dan Standard G boleh dimasukkan di dalam senarai pendek pembelian.

Kelebihan ketara varian SE terletak pada sebahagian aksesori yang turut terdapat pada varian Advance. Ketiadaan sistem multimedia dengan navigasi, kerusi dan stereng balutan kulit dan suis kawalan audio pada stereng ditebus dengan perbezaan harga sebanyak RM2,330 (automatik). Walau bagaimanapun, pemilihan menjadi lebih sukar apabila perbezaan ansuran bulanan di antara varian SE dan Advance hanya di bawah RM50 (dan beberapa ratus untuk setahun). Lebih menyukarkan pembuatan keputusan ialah apabila Perodua Myvi dan Proton Compact Car “Iriz” dengan saiz binaan dan enjin yang lebih besar dijual pada harga yang tidak jauh beza dengan Myvi Advance.

Sebuah lagi varian yang wajar berada di dalam senarai pendek ialah Standard G. Perbezaan jelas di antara varian SE dan Advance ialah harganya iaitu dari RM7,000 hingga RM9,330 dan apabila diterjemahkan di dalam bentuk ansuran menjadi sekitar RM65 hingga RM95 sebulan. Harus tahu bahawa varian Standard G hadir tanpa sejumlah aksesori dan yang paling ketara ialah ketiadaan sistem keselamatan ABS dengan EBD dan BA. Pakej sistem keselamatan tersebut diperlukan terutama sekali sewaktu berhadapan dengan situasi kecemasan di mana proses pemberhentian kereta menjadi lebih yakin, stabil dan selamat. Namun fakta yang menarik dan melegakan  apabila kesemua varian Axia dilengkapi dua beg udara dan mencatat skor empat bintang ASEAN NCAP.

Klik untuk besarkan imej

Klik untuk besarkan imej

Perodua Axia Standard E Manual dijual pada harga RM24,600 dan varian paling asas ini boleh diabaikan sekiranya anda tidak termasuk di dalam kategori pengusaha sekolah pemandu, pemilik bisnes yang sekadar memerlukan kereta semata-mata atau pelumba rali yang mahukan chasis baharu daripada pengeluar. Pada harga tersebut terdapat pelbagai model menarik dengan saiz yang lebih luas asalkan anda atau keluarga tidak kisah menaiki kenderaan terpakai.

Masih lagi mengenai saiz, perlu diakui Axia yang dibangunkan bersama Daihatsu yang merupakan rakan teknikal Perodua mempunyai ukuran ruang bonet yang lebih luas berbanding Myvi dan PCC ‘Iriz’. Tidak setakat itu, ruang kaki penumpang belakang juga berasa “lega” hasil daripada  kompromi ruang pemandu depan dan penggunaan kerusi “bench” penumpang belakang.

Kira (dan berkira-kira) kemampuan kewangan dan apakah keutamaan serta tujuan anda di dalam pembelian kereta. Jika ditanya secara peribadi, saya mengesyorkan varian yang mempunyai teknologi keselamatan tambahan walaupun dengan ekstra bajet.

@muhd_gt

Silakan kongsi:

7 comments

Skip to comment form

  • hasang on 23/09/2014 at 9:25 AM
  • Reply

  aduhhh… steady..

  • dayah on 23/11/2014 at 7:54 PM
  • Reply

  Sangat Membantu

  • Fakhrul... on 19/10/2015 at 12:33 PM
  • Reply

  Sye penggune vios 2014.
  Tp amek Axia E spek aje just nk bwk utk ketempat kje ngn jln@ kwsn tdekat aje…
  Aksesori bli lua kot murah skit… Tmasuk rim nk sumbat 15ínc pnye..
  Psl waranty? Xpe…..

   • adam on 04/04/2018 at 11:35 AM
   • Reply

   tu dia riak nya…meh cerita riak aku plk. aku ada rumah banglo 2 biji.. kereta kancil ja berteman kan motor honda c70 lampu bulat.. mampu berikan makbapak 2ribu sebulan. alhamdulillah!

    • Tibaj on 31/05/2019 at 10:53 AM
    • Reply

    Aku pula x Ada Kereta, Cuma Ada motorbike kapcai Saja. Kerja meneroh getah. Tapi hutang x Ada. Cukup untuk makan Dan minum. Cuma x Ada girlfriend sebab poket x tebal. Saya tetap bersyukur.

  • mono on 17/05/2016 at 11:48 AM
  • Reply

  ada member bagitau Kuala Lipis-Kota Bharu=300km+……minyak separuh tangki je (RM20). sungguh jimat!!!!

  • Zazaaaaaaaaaaaaaaa on 25/12/2018 at 12:00 PM
  • Reply

  axia mmg problem aircond ke? sbb aircond siang tak rasa

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.