Peraturan Baharu Cermin Gelap 2014 – VLT 70%, 50% dan 30%

Perodua Axia Advance 2014 VLT

Setelah mengambil tempoh yang lama untuk membincangkan kadar ketelusan cahaya cermin kenderaan, kerajaan akhirnya mengumumkan keputusan muktamad di dalam isu ini. Menurut Datuk Seri Ismail Ahmad, Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), kadar ketelusan cahaya boleh nampak (VLT) untuk sisi penumpang belakang dan cermin belakang ialah 30% iaitu penurunan dari 50% manakala kadar VLT cermin depan dan sisi pemandu pula tidak berubah di mana masing-masing kekal pada 70% dan 50%.

Kadar baharu yang bakal dikuat kuasakan bermula 1 November depan dikatakan selari dengan standard beberapa negara luar dan terpakai untuk semua kenderaan di atas jalan raya. Walau bagaimanapun, pengecualian pematuhan akan diberikan kepada beberapa pihak berkepentingan seperti kenderaan Yang di-Pertuan Agong, Sultan, Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Ketua Menteri, Ketua Hakim serta agensi penguatkuasaan seperti Polis Diraja Malaysia dan Kastam Diraja Malaysia.

Keputusan ini akhirnya memberi nafas lega kepada pengguna kerana tempoh isu yang memakan masa di mana mereka kini sudah mendapat panduan yang jelas sama ada untuk menanggalkan filem penebat haba yang menyalahi atau menambah lagi kadar tidak telus cahaya kenderaan masing-masing selari dengan peraturan baharu ini.

Terima kerajaan kerana mendengar pendapat rakyat!

Berikut ialah nota yang disalin dari laman JPJ dan menariknya turut memberi peringatan kepada kakitangannya supaya mematuhi dan menjadi contoh kepada orang awam.

10380426_10152706601317421_812335325874602394_o

PENGGUNAAN CERMIN GELAP JABATAN & AGENSI KERAJAAN.

Layari www.jpj.gov.my untuk info lanjut dan muat turun borang permohonan penggunaan cermin gelap.

• Ibu Pejabat JPJ akan mengeluarkan arahan kepada semua kakitangan JPJ melalui Pengarah Negeri supaya memastikan semua kakitangan mematuhi peraturan berhubung penggunaan cermin gelap pada kenderaan masing-masing agar menjadi contoh kepada pengguna jalan raya yang lain

• Ibu Pejabat JPJ juga akan mengeluarkan surat makluman dan peringatan kepada semua Kementerian dan Jabatan kerajaan bagi memastikan pematuhan peraturan berhubung penggunaan cermin gelap pada kenderaan jabatan masing-masing

• JPJ Negeri akan menghantar surat makluman dan peringatan kepada semua Jabatan Kerajaan (Negeri dan Persekutuan) bagi memastikan pematuhan peraturan berhubung penggunaan cermin gelap pada kenderaan jabatan masing-masing .

@muhd_gt

Silakan kongsi:

1 comment

    • hasang on 04/10/2014 at 9:42 AM
    • Reply

    aiseh…

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.