Pasukan Proton R3 Menjuarai Pusingan Akhir MSS 2014

Proton R3 MSS Final 2014.01

Pasukan Proton R3 telah menjuarai pusingan terakhir Super Series Malaysia 2014 yang dilangsungkan di Litar Antarabangsa Sepang pada 2 November lepas. Pasukan Proton R3 berusaha keras sepanjang perlumbaan hinggalah bendera penamat dilayangkan. Kereta Proton Suprima S R3 nombor 12 memenangi tempat pertama dan diikuti oleh Proton Prevé R3 nombor 11. Pasukan Proton R3 menggunakan segala keupayaan mereka termasuk berjaya melakukan dua hentian pit pantas dan semangat kerja berpasukan bagi meraih kemenangan terbaik pada musim ini.

Proton Suprima S R3 no. 12 dipandu oleh James Veerapen dan Tengku Ezan memenangi perlumbaan dengan masa 1 jam, 1 minit dan 35 saat dan lebih menarik apabila mencatatkan rekod sepusingan terbaik pasukan di dalam perlumbaan iaitu 2 minit 37 saat di dalam trek sepanjang 5.543km itu. Proton Prevé R3 no. 11 yang dipandu Syafiq Ali pula memenangi tempat kedua dengan masa 1 jam, 1 minit dan 57 saat.

Proton R3 MSS Final 2014.06

Turut membanggakan apabila beberapa Proton Satria Neo menyusuli bendera penamat iaitu tempat ketiga dari Pasukan Sakura-Tedco Racing, tempat keempat oleh Pasukan R Engineering dan tempat keenam oleh Pasukan Glocomp Racing. Tempat kelima diduduki oleh Pasukan Honda Malaysia Racing dengan kereta Honda City. Sebanyak 16 kereta bertanding di dalam Kategori Kereta Touring Malaysia (1600cc) yang terdiri daripada pelbagai jenama seperti Proton, Honda, Suzuki dan Toyota.

Juara keseluruhan dimenangi oleh Pasukan Sakura-Tedco Racing yang membawa jenama Proton dengan kereta Proton Satria Neo. Ini adalah kali keempat berturut-turut Proton Satria Neo memenangi keseluruhan kejuaraan iaitu pada tahun 2011, 2012 dan 2013 melalui Pasukan Proton R3 dengan kereta lumba Satria Neo R3.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.