JAGUAR MELANCARKAN F-TYPE COUPE ALUMINIUM SEPENUHNYA DAN MEMBUKA BILIK PAMERAN BAHARU

(L-R) SISMA Auto MD Syed Khalil Syed Ibrahim, Jaguar Land Rover Msia MD Syed Mudzhar Syed ALi and Aftersales Mgr Nicholas Fit

Kuala Lumpur, 29 Oktober 2014 – Jaguar Land Rover (Malaysia) Sdn Bhd, selaku pengimport eksklusif kenderaan Jaguar dan Land Rover di Malaysia, hari ini melancarkan Jaguar F-TYPE Coupe aluminium sepenuhnya serba baru, kereta sports paling dinamik dan berprestasi yang pernah dihasilkan Jaguar setakat ini.

Dilancarkan di bilik pameran baru dwi-jenama berkenaan di Menara Worldwide, Jalan Bukit Bintang, Jaguar Land Rover Malaysia turut mengumumkan pengenalan model terbaru Jaguar itu akan ditawarkan di dalam dua varian, F-TYPE R dan F-TYPE S.

Varian paling tinggi, F-TYPE R Coupe dilengkapi dengan enjin 5.0 liter V8 Supercharge Jaguar yang mampu menjana kuasa 550PS dan 680Nm tork, dengan capaian pecutan 100kmj dalam masa hanya 4.2 saat. Ia mampu untuk mencapai kelajuan maksimum 300kmj (dihadkan secara elektronik). Varian ini dijual pada harga RM1,158,888 di Semenanjung (tidak termasuk insurans).

Sementara itu, bagi F-TYPE S Coupe, ia dilengkapi dengan enjin 3.0 liter V6 Supercharge petrol dengan janaan kuasa maksimum 380PS dan 460Nm tork, dengan masa diperlukan untuk pecutan 0-100kmj hanya 4.9 saat. Kelajuan maksimumnya pula adalah pada 275kmj dan ia dijual pada harga RM899,888 di Semenanjung (tidak termasuk insurans).

03-GROUP-SHOTS_LR

Kedua-dua F-TYPE R dan F-TYPE S dipadankan dengan sistem  transmisi Quickshift 8-kelajuan dengan nisbah rapat untuk memberikan prestasi terbaik, dengan kawalan manual sequential sepenuhnya melalui pemilih SportShift bahagian ditengah atau pedal pada belakang stereng.

Dibangunkan berdasarkan model konsep sports coupe Jaguar C-X16 yang pertama kali dipamerkan di Pameran Permotoran Frankfurt pada 2011, bahagian sisi badan Jaguar F-Type Coupe diperbuat daripada kepingan aluminium tunggal, menjadikannya lebih ringan dan sekali gus kukuh. Ia mungkin merupakan penghasilan sisi badan kenderaan dengan kaedah pembentukan-dingin paling ekstrim pernah disaksikan oleh industri automotif, membolehkannya untuk tidak lagi bergantung kepada pelbagai lapisan panel dan sambungan seperti kaedah biasa.

The new Jaguar F-TYPE Coupe

Sementara itu, SISMA Auto Sdn Bhd, pengedar utama kenderaan dwi-jenama Jaguar dan Land Rover, kini telah membuka SISMA Auto Kuala Lumpur, sebuah bilik pameran terbaru bagi dua jenama ikonik British itu di Menara Worldwide, Jalan Bukit Bintang.

Dengan keluasan 6,200 kaki persegi, ia menjadi antara bilik pameran terawal di dunia yang menerapkan identiti korporat baru dwi-jenama berkenaan, dan disasarkan akan mampu untuk meningkatkan lagi kesedaran orang ramai terhadap kedua-dua jenama itu berikutan prestasi yang cukup cemerlang pada tahun 2013.

Jaguar dan Land Rover telah mencapai rekod jualan di peringkat global dan untuk pasaran Malaysia berikutan pengenalan beberapa model menarik yang meraih anugerah.

Terletak di lokasi strategik ditengah-tengah lingkungan kawasan perniagaan dan kediaman mewah Kuala Lumpur, bilik pameran Jaguar Land Rover ini berazam menawarkan pengalaman premium kepada pelanggan kedua-dua jenama berkenaan.

Selain daripada empat ruang meletak kenderaan yang disediakan untuk pelanggan di hadapan bilik pameran, khidmat ‘valet’ juga disediakan secara percuma kepada pengunjung. Dibuka tujuh hari seminggu, bilik pameran terbaru itu akan menempatkan barisan penuh model-model semasa Jaguar dan Land Rover. Semua model berkenaan juga akan disediakan untuk sesi pandu uji kepada pelanggan yang berminat.

Para pemilik kenderaan Jaguar dan Land Rover yang menetap atau bertugas di sekitar pusat pameran terbaru ini juga boleh menyerahkan kenderaan mereka untuk diservis di premis sama. Kenderaan mereka kemudiannya akan dihantar ke pusat servis 3S SISMA Auto di Glenmarie, Shah Alam.

Kemudahan Jaguar Land Rover Glenmarie juga akan diperluas dengan tambahan kawasan sehingga satu ekar, yang terletak bersebelahan dengan premis sedia ada. Ia akan menempatkan ruang pameran yang luas yang mampu mempamerkan sehingga 12 kenderaan. Ia juga akan dilengkapi dengan 16 ruang servis penuh yang lengkap dengan mesin diagnostik, peralatan khusus dan bengkel baik pulih badan aluminium yang mampu mengendalikan semua keperluan model Jaguar dan Land Rover. Turut akan disediakan ialah ruang serahan dan ruang pemeriksaan kenderaan.

“SISMA Auto kini sedang membuat pelaburan besar untuk tujuan memainkan peranan sebagai pengedar utama dwi-jenama Jaguar Land Rover. Kami akan bekerjasama secara dekat dengan Jaguar Land Rover (Malaysia), yang merupakan perkongsian strategik antara Sime Darby Motors dan SISMA Auto, dengan matlamat untuk menganjakkan kedudukan dua jenama ini ke tahap yang lebih tinggi,” jelas Syed Khalil.

Bilik pameran baru SISMA Auto Kuala Lumpur terletak di Aras Bawah, Menara Worldwide, 198 Jalan Bukit Bintang, 55100 Kuala Lumpur dan boleh dihubungi menerusi talian 03-21665155. Waktu operasi adalah dari 9 pagi hingga 7 malam dari Isnin hingga Jumaat dan 10 pagi hingga 5 petang pada Sabtu dan Ahad.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.