INFINITI Melancarkan SUV Premium QX80 Di Malaysia

Infiniti QX80 2015.07

KUALA LUMPUR (18 Mac 2015) – Pengeluar global kenderaan mewah Infiniti hari ini memperkenalkan model terbaharunya QX80, untuk pasaran Malaysia. Model QX80 ini juga melengkapi rangkaian model SUV dari jenama tersebut. QX80 yang tersergam gah dan terserlah kemampuannya dalam segmen SUV mewah, tampil dengan gabungan inspirasi ciri reka bentuk unik dan kecekapan prestasi bertaraf tinggi.

Keupayaan memukau QX80 terletak kepada asas kuasa yang mantap dan daya kekuatan yang diilhamkan untuk menarik perhatian setiap yang memandang. Rekabentuk dinamik dan keselesaan saiz ruang dalaman kabin yang elegan dan luas mampu menempatkan lapan orang penumpang dewasa lengkap dengan bagasi masing masing dengan cukup selesa. Rekaan signatur dwi lengkung hadapan berserta gril dengan alunan corak gelombang memaparkan keseirasan gaya takrif model sports sedan popular Q50. Fascia hadapan lampu LED yang baharu tampil dengan inspirasi “brow and eye”, dilengkapi pancaran tinggi/rendah dan juga lampu pancaran siang (DRL).

QX80 3

“Overfenders” hadapan dan belakang yang bersepadu dengan pemijak sisi dipadankan dengan warna badan QX80 adalah sebahagian daripada ciri luaran yang nyata ketara. Ketrampilan SUV ini ditambah gahnya dengan rim aloi bersaiz 22 inci yang ringan, pelindung bampar belakang tahan karat dan pintu belakang kuasa.

Nadi kepada QX80 terletak pada enjin 5.6-litre yang terbukti mutu keunggulannya menggabungkan pecutan responsif teknologi VVEL (Variable Valve Event & Lift) Infiniti dengan kecekapan system Direct Injection Gasoline (DIG) bagi menjana kuasa pemanduan mencecah 405hp dan tork 560Nm. Enjin V8 dipadankan bersama transmisi automatik tujuh kelajuan dengan ciri Adaptive Shift Control (ASC) dan mode penukaran gear secara manual, dengan ciri Downshift Rev Matching (DRM).

Infiniti QX80 2015.02 (2)

QX80 didatangkan dengan sistem pacuan empat roda (4WD) Infiniti bersama mode Auto, 4H dan 4L. Sistem ini direka untuk mengagihkan kuasa tork ke keempat-empat roda bergantung kepada kondisi jalan (sebanyak 50 peratus kuasa tork boleh disalurkan ke roda hadapan jika perlu) bagi membantu meningkatkan cengkaman. Apabila keadaan laluan off-road menjadi semakin mencabar, satu suis pelbagai mode permukaan jalan yang terdiri daripada mode Snow, Mud dan Rock akan mengubah talaan parameter kuasa tork enjin, 4WD serta VDC (Vehicle Dynamic Control).

“Penampilan dan saiz QX80 yang gah, secara rasmi menjadikannya SUV paling besar yang ada dijual di Malaysia,” ujar Ketua Unit Perniagaan Infiniti, Christopher Tan.

Sambungnya, “SUV ini menawarkan tahap keselesaan luar biasa, kuasa dan tork tiada tolok bandingan serta rasa yang tegap pada keseluruhan kenderaan yang pastinya memberi keseronokan kepada semua penumpang. QX80 merupakan sebuah SUV mewah yang sempurna untuk Ketua Pegawai Eksekutif dan para pemimpin industri yang mahukan prestasi serta tahap keselamatan terbaik di dalam SUV mereka.”

2015 Infiniti QX80

Sistem Hydraulic Body Motion Control diperkenalkan buat pertama kalinya pada kenderaan Infiniti. Sistem ini mengurangkan olengan tubuh kenderaan ketika membelok untuk memberikan pemanduan yang lebih selesa. Dengan menggunakan silinder-silinder hidraulik yang diletakkan pada penyerap hentak (disambung menerusi paip bersilang dan dua unit akumulator), ia mengubah suai olengan tubuh dengan mengalihkan bendalir di antara bahagian kiri dan kanan kenderaan melalui pemindahan berat pasif sewaktu pemanduan normal. Ia juga membantu mengurangkan lantunan keras dengan menala tenaga redaman lantunan dan olengan secara berasingan.

Kabin QX80 bertaraf dunia menawarkan ruang yang selesa dan kawalan peribadi kepada setiap penumpang. Tempat duduk yang dibalut kulit semi-aniline mewah juga tersedia untuk lapan orang penumpang. Kawalan suhu (fungsi penyejukan dan panas) ditawarkan pada tempat duduk baris pertama dan kedua. Tempat duduk baris kedua boleh dilipat dengan konfigurasi 60/40 melalui suis, ia memudahkan urusan keluar masuk penumpang di tempat duduk baris ketiga. Tempat duduk baris ketiga yang hadir dengan rekaan konfigurasi 60/40 boleh disandarkan. Ini membolehkan penumpang mengubahsuai posisi tempat duduk mereka secara elektronik.

QX80 2

QX80 menawarkan sistem audio dan hiburan termaju. Sistem bunyi Bose Cabin Surround terdiri daripada pengekodan 5.1, 15 unit pembesar suara, pemain DVD/CD tunggal dengan kemampuan memainkan muzik daripada format MP3, port penyambungan USB untuk digunakan oleh iPod® Interface atau peranti-peranti lain, serta penstriman audio melalui Bluetooth®. Sistem audio itu juga merangkumi skrin sentuh berwarna beresolusi tinggi bersaiz lapan inci, dua unit monitor pada perehat kepala bersaiz tujuh inci, dua pasang fon kepala dan alat kawalan jauh tanpa wayar. Sistem itu membolehkan penumpang di tempat duduk belakang memainkan kembali permainan video atau filem, manakala pemandu dan penumpang hadapan terus mendengar radio pada masa yang sama. Dua unit monitor 7 inci berwarna pula mempunyai sistem ciri kecerahan automatik yang mengubah suai tahap kecerahan bergantung kepada waktu siang/petang dan malam atau ketika di dalam terowong.

QX80 dilengkapi Pakej Bantuan Pemandu yang terdiri daripada sistem teknologi terkini seperti:

Intelligent Brake Assist (IBA) dengan Forward Emergency Braking
Predictive Forward Collision Warning (PFCW)
Backup Collision Intervention® (BCI)
Intelligent Cruise Control (Full-Speed Range)
Blind Spot Warning (BSW)
Distance Control Assist (DCA)
Around View Monitor
Moving Object Detection
Suis-suis pada stereng untuk operasi teknologi Safety Shield

Infiniti QX80 2015.08

Penampilan luaran QX80 disempurnakan dengan empat warna pilihan iaitu Majestic White, Graphite Shadow, Dark Currant dan Black Obsidian. Ruang dalamannya dimonopoli oleh tempat duduk yang dibalut dengan kulit berwarna kelabu gelap dan kemasan kayu Stratford Burl.

Jentera ini diimport sepenuhnya dari Jepun. Harga di atas jalan tidak termasuk insurans ialah RM799,000 seunit untuk pendaftaran peribadi atau RM799,200 bagi pendaftaran syarikat.

 

Silakan kongsi:

1 comment

    • haslizam on 29/03/2015 at 12:55 AM
    • Reply

    rekabentuk campuran klasik dan mewah..

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.