Hyundai i30 Generasi Baru

i30

Nampaknya, Frankfurt International Motor Show bakal menjadi medan buat pengeluar untuk menayangkan kereta mereka secara ekslusif. Kini giliran Hyundai pula bersedia untuk mempamerkan i30 generasi baru.

i30 serba baru ini direka bentuk dan kejuruteraan di Hyundai Motor Europe Technical Centre, Rüsselsheim, Jerman bakal memperlihatkan DNA terbaru mereka, “fluidic sculpture” berserta dengan rupa jeriji depan berbentuk heksagon. 

“Fluidic sculpture” menggunakan talian mengalir yang diilhamkan oleh alam semula jadi dan seni bina moden untuk memberikan kehadiran tiga dimensi malar untuk kenderaan Hyundai, dan telah diperkenalkan sebagai konsep Hyundai ix-onic pada Geneva Motor Show 2009. Sejak dari itu, “fluidic sculpture” telah dijadikan sebagai bahasa reka bentuk di sebalik semua model Hyundai baru yang dilancarkan di Eropah.

Thomas Bürkle,  Ketua Pereka, Hyundai Motor Eropah mengulas: “Apabila mereka bentuk baru i30, kita menggunakan kuat, garisan bendalir untuk mengukir sebuah kereta yang kelihatan olahraga sambil memancarkan rasa pergerakan yang berterusan, walaupun tidak bergerak. Dalam terjemahan, anda boleh lihat bagaimana kita berjaya untuk memberi kereta pendirian berani, menghantar sikap yakin melalui ciri-ciri sporty dan perkadaran yang dinamik”.

Ternyata dengan kehadiran i30 yang baru ini pasti akan memberikan saingan kepada kereta “hatchback” yang lain. Walaupun i30 sebelum ini kelihatannya seperti kereta yang tak berapa nak siap di bahagian belakanganya, namum tahukah anda bahawasanya kereta tersebut boleh dikirakan sebagai berjaya di Eropah. Cuma di negara kita sahaja agak sukar untuk melihatnya. Dengan pengenalan i30 yang baru ini kelak, sudah tentu ianya akan menambahkan keberjayaannya di Eropah. Kita tunggu sahaja, bilakah i30 ini bakal menjengah pasaran tempatan.

Sumber: Newspress

-C27-

 

Azmin

Penulis Indie

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *