Honda CR-Z Mugen RR: Not For Sale!

Honda CR-Z Mugen RR 2013.01

Honda CR-Z adalah sebuah kereta yang menarik dan walaupun berada di dalam kategori kecil (niche) model itu tetap mendapat sambutan. Walaupun kereta sport dikaitkan dengan sifat maskulin dan berprestasi namun CR-Z mempunyai pengikut tersendiri di kalangan golongan wanita. Mungkin mengecewakan untuk sesetengah peminat Honda apabila syarikat itu hanya membekalkan hanya satu opsyen enjin iaitu hibrid.

Honda CR-Z Mugen RR 2013.02

Walau bagaimanapun itu tidak menjadi masalah untuk penggemar CR-Z serata dunia apabila ada yang memberontak dan membantah keputusan Honda dengan mengubahsuai enjin dengan kuasa yang berlipat kali ganda. Honda sendiri menggunakan CR-Z dengan enjin yang lebih berkuasa untuk perlumbaan Super GT.

SONY DSC

Sementara itu ada sebuah model yang gilakan kuasa yang dipanggil CR-Z Mugen RR dan muncul pertama kali di Festival Kelajuan Goodwood di United Kingdom pada 2011 dan kini sudah mendarat di Kuala Lumpur. Dilengkapi dengan bahagian-bahagian aerodinamik dan pengurangan berat menerusi bahan-bahan karbon, CR-Z Mugen RR memiliki keseluruhan bahagian bawah badan gentian kaca, ekzos tenaga berkembar, saluran pada bamper hadapan dan sistem gantungan dibangunkan khas untuk perlumbaan.

Honda CR-Z Mugen RR 2013.03

CR-Z Mugen RR dengan kuasa supercaj menonjolkan kesemua potensi yang ada pada model asas CR-Z, dan menjadi sebuah kereta yang diminati dan diidami ramai peminat kereta. CR-Z Mugen RR dipasang dengan 4-omboh angkup brek monobloc dan roda aloi 18 inci. Di dalam kereta, paparan maklumat mengenai perlumbaan merekodkan data chasis dan enjin yang pada masa sama berfungsi sebagai sistem audio dan navigasi satelit.

Silakan kongsi:

1 comment

    • pokjik on 17/11/2013 at 8:29 PM
    • Reply

    mantop..nak beli laa 4 bijik camni

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.