Datsun Kembali Dengan GO!

Nissan GO 2013.05

Mac 2012 merupakan bulan dan tahun yang penting untuk Datsun apabila Nissan Motor Co. Ltd. mengumumkan pengenalan semula jenama klasik itu. Tugas Datsun ialah untuk merebut pasaran yang mempunyai potensi tinggi atau senang kata pasaran membangun. Datsun mempunyai khazanah 80 tahun kemahiran membuat kereta dan merupakan DNA penting jenama Nissan. Mengikut perancangan, kenderaan Datsun akan mula dipasarkan di India, Indonesia, Rusia dan Afrika Selatan pada tahun 2014. Datsun bermula dengan nama DAT-GO (kereta DAT) hampir sedekad lalu pada tahun 1914.

Perkataan DAT bermaksud sepantas kilat dan pada masa yang sama adalah ganti huruf pertama nama keluarga tiga pembiaya Datsun iaitu Den, Aoyama dan Takeuchi. Lebih menarik DAT juga boleh dirujuk sebagai Durable, Attractive dan Trustworthy. Pada tahun 1933, pengasas Nissan iaitu Yoshisuke Aikawa mengambil alih bisnes Datsun dengan visi untuk menjadikannya sebagai mobiliti untuk semua. Selepas itu model baharu dengan nama Datson yang ringan, ekonomikal dan tahan lasak bagi memenuhi kehendak orang muda Jepun diperkenalkan. Model itu adalah gabungan nama Son of Dat yang kemudiannya ditukar kepada Datsun. Kejuruteraan tempatan dan produksi besar-besaran menjadikan mimpi pengasasnya sebagai realiti.

Nissan GO 2013.03

Selepas berpuluh tahun jenama Datsun direhatkan, sekali lagi sejarah tercipta pada 15 Julai lepas bertempat di India apabila Datsun Go dipertontonkan secara rasmi kepada umum. Model itu sebenarnya adalah sebuah janji ditepati Nissan yang dibuat lebih dari setahun lalu yang ingin membawa semula jenama Datsun ke medan arus perdana. Datsun sebenarnya jenama ketiga kumpulan Nissan selepas Infiniti yang ditumpukan kepada pasaran mewah. Datsun akan memainkan peranan penting di dalam pelan bisnes Nissan Power 88 untuk jangka masa sederhana.

“Hari ini merupakan hari bersejarah Nissan Motor Company dan pelanggan serta rakan-rakan kami di beberapa pasaran dunia yang berkembang pantas. Ianya juga momen yang menarik buat pelanggan kami di India yang pada hari ini menjadi lebih hampir bagi merealisasi impian untuk memiliki sebuah kereta,” kata Carlos Ghosn, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Nissan semasa memperkenalkan Datsun Go.

Nissan GO 2013.04

Kereta hatch-back lima pintu dengan enjin 1.2 liter itu dipadankan dengan transmisi manual lima kelajuan dan katanya ruang dalaman adalah luas hasil daripada saiz yang lebar, jarak tiitik roda yang besar dan ruang kepala yang memadai serta kerusi depan yang boleh diubah kepada beberapa konfigurasi. Datsun Go disasarkan untuk menjadi sahabat yang boleh dipercayai untuk sesebuah keluarga serta dapat memuatkan dengan selesa lima orang penumpang dan lincah di dalam trafik yang sesak. Lebih menarik model itu mempunyai Mobile Docking Station yang boleh disambungkan denga telefon pintar.

Kereta serba baharu ini dibina bagi memenuhi kehendak golongan di dalam pasaran yang pantas berkembang yang mahukan kereta dengan nilai tinggi. Golongan tersebut pengangkutan yang dapat memenuhi kehendak harian dan pada masa yang sama mempunyai cita-cita yang tinggi untuk masa depan. Mereka kebiasaannya sentiasa bergerak dan mahu meningkat maju dan itu diimbas oleh kenapa nama GO dipilih. Selain daripada itu, nama GO juga diinspirasikan daripada model pertama Datsun iaitu DAT-GO yang dilancarkan hampir sedekad lalu di Jepun. Pada waktu itu, DAT-GO merupakan jawapan untuk mereka yang belum pernah memiliki kereta. Jenama Datsun yang dihidupkan semula dan model GO yang dilancarkan ini bakal mengambil alih tugas yang ditinggalkan dahulu. Datsun GO adalah sebuah kereta yang bergaya dan moden dan memberi pengalaman pemanduan yang meyakinkan untuk rata-rata pelanggan.

Nissan GO 2013.02

“Apabila seorang pelanggan membeli kereta pertamanya di negara seperti India, Indonesia, Rusia dan Afrika Selatan, pertama sekali ialah mereka akan mengimpikannya. Untuk menjadikannya sebagai realiti, pelanggan memerlukan akses dan rasa pemilikan terhadap sesebuah jenama. Memandangkan pembelian itu akan melibatkan sebahagian daripada pendapatan maka sangat penting untuk sesebuah jenama dan produk dipercayai. Maka jenama Datsun dibangunkan berdasarkan tiga perkara tersebut iaitu Impian, Akses dan Kepercayaan,” kata Vincent Cobee yang mengetuai Datsun.

Model-model Datsun akan dibangunkan secara individu untuk pasaran berbeza tetapi konsepnya akan mengikut inspirasi yang sama. Datsun GO akan menjadi model pertama barisan produk Datsun yang akan mula dilancarkan pada tahun 2014 di Indonesia, Rusia dan Afrika Selatan. Rekabentuk Datsun GO dilakukan di Nissan Motor Jepun manakala pembangunan dan penyelidikan (R&D) dan pembangunan kejuruteraan dibuat oleh tenaga kerja dan vendor tempatan bagi memastikan produk tersebut memenuhi kehendak, citarasa dan keperluan setempat serta mampu milik dari segi harga. Projek Datsun GO diawasi dan kawal selia oleh kemahiran membuat kereta Nissan global dan kawalan kualiti. Datsun GO akan diproduksikan di kilang baharu Renault-Nissan di Oragadam, Chennai, India.

Nissan GO 2013.01

Jika ada yang tertanya adakah Datsun GO akan dibawa masuk ke dalam negara? Saya pun kurang pasti kerana jika diikutkan pasaran kereta Malaysia sudah hampir tepu dan matang, walaupun saiz pasaran semakin meningkat tetapi perkembangannya agak sederhana tambahan pula citarasa rakyat Malaysia agak tinggi. Struktur cukai pula tidak menggalakkan persaingan sebenar walaupun sudah ada usaha ke arah pembukaan pasaran. Apa pun, Datsun GO adalah bukti yang syarikat Jepun tidak leka dan lalai dalam mempertahankan pasaran yang sudah dan mula dibanjiri oleh produk Korea Selatan dan China.

Nissan Media

@muhd_gt

Silakan kongsi:

6 comments

Skip to comment form

  • hassang on 22/07/2013 at 9:37 AM
  • Reply

  Agogo Datsun… steady..

 1. lama tak dengar nama kereta datsun ni..

  • Alteja on 22/07/2013 at 11:53 AM
  • Reply

  Mat… aku kurang paham statement ko ni…

  “Datsun sebenarnya jenama ketiga kumpulan Nissan selepas Infiniti yang ditumpukan kepada pasaran mewah.”

  MEwah yang dimaksudkan tu utk Infiniti dan Datsun atau Infiniti sahaja. Tengok dr design die, macam biasa-biasa saja. Datsun ni sama kelas dengan Daihatsu ke dlm kumpulan Toyota?

  Kekadang… ada gak benda yg susah aku nak paaham…

  1. @Alteja

   Mewah tu gua rujuk pd Infiniti. Datsun tu lagi bawah daripada Nissan… Macam Dacia bawah daripada Renault..

  • megatputrakuning2013 on 22/07/2013 at 8:53 PM
  • Reply

  pernoh dgo datsun buah kanna..?

  • sepat on 23/07/2013 at 3:45 PM
  • Reply

  ni boleh jadi mobil sejuta umat kalau kena gaya harga

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.