CFE: CamPro Dengan Turbo dan VVT!

Campro CFE.04

Enjin CamPro kini mempunyai varian baru iaitu CamPro CFE selepas CamPro asas, CamPro IAFM dan CPS. Varian terbaru atau senang cerita kita panggil CamPro Turbo berkuasa sekitar 140hp dengan tork 205Nm daripada 2000 rpm hingga 4000 rpm.

Di bawah adalah info ringkas mengenai enjin CamPro CFE.

  • Turbo dari Borg Warner
  • Dibangunkan secara bersama dengan Lotus Engineering
  • Prestasi yang ditingkatkan melalui kuasa tork pada peringkat rendah dan sederhana
  • Boost: 0.7 bar
  • Digunakan untuk kenderaan Proton bersaiz sederhana dan besar
  • Mematuhi undang-undang emisi asap masa hadapan
  • VVT pada injap masukan
  • Saiz kecil dan penggunaan minyak setara jika dibandingkan dengan enjin 2.0 liter aspirasi normal
  • Bore & Stroke: 76mm x 86mm, Sesaran: 1561 cc, Nisbah mampatan: 9.5:1, Sistem minyak: MPI
  • Model pertama: Proton Exora Turbo!

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

27 comments

Skip to comment form

    • sepat on 15/12/2010 at 8:40 AM

    owh.. soft turbo.. torque tu sesuai laa dgn exora badan besar..

    • Ahli Pak Leman on 15/12/2010 at 9:16 AM

    OKla aku rasa. Enjin Exora sekarang pun “pergi” jugak, cuma kalau Innova usik dia, nangis gak nak kejar. lepas ni, dia bolehla cucuk Innova & alphard 2.4.

    • Firza on 15/12/2010 at 10:05 AM

    wow…!

    • Shafeqrie on 15/12/2010 at 10:16 AM

    yes…. Akhirnya….

    • belalang_kontot on 15/12/2010 at 10:28 AM

    hoho…i like…

    • pok mat on 15/12/2010 at 10:46 AM

    tu la, aku cte kat abang ipar aku dia x caya. gear tinggi ni sumber maklumat yang baguih dok ada.

    • basikal on 15/12/2010 at 11:29 AM

    tak sabar nak tgk ia berada dipasaran…syabas proton peningkatan yang memberangsangkan…..

  1. baru la semangat sket exora…………..

    • smut_liar on 15/12/2010 at 2:09 PM

    bila nak kuaar ni….

    • yuri on 15/12/2010 at 7:30 PM

    aik
    IAFM+ tadak ka???

    • Matpon on 15/12/2010 at 7:36 PM

    Ok. Gua nak meniaga turbo TD05 kalau-kalau lu nak upgrade. Ikut MLM.

    • natubaik on 15/12/2010 at 7:44 PM

    piping ic ada disini

    • encikpadil on 15/12/2010 at 11:23 PM

    soft turbo ni xyah pakai intercooler ek? bleh sumbat ssqv x?

    • azwan nbs on 16/12/2010 at 1:55 AM

    ape lagi…
    kasik upgrade kaww2 punye le….

    • pak mat tempe on 16/12/2010 at 8:47 AM

    maby 5 tahun akan dtg
    conform org akan cr halfcut campro turbo…
    hahahahaha

    • 6posen on 16/12/2010 at 9:41 AM

    …njin ni ltk dlm exora yg kunun2 design bru tu ke?…yg blkg rendah mcm caldina…

    • MyDear on 16/12/2010 at 9:52 AM

    exora sama .. ada enhancement katanya ..

    yang rendah mcm caldina tu mule je .. tak tau untuk project mana .. kemungkinan besar mule untuk persona R 😀

    • the meat on 17/12/2010 at 10:57 PM

    pasni aku taruk dalam satria neo aku…amacam..kompem neo cps nangis…

    • greddywolf on 18/12/2010 at 3:05 PM

    permulaan ya baik la nie

    • pokjik on 19/12/2010 at 12:55 AM

    rasa nak jual je exora yg ada ni..
    harap pihak proton akan jual jugok turbokit utk exora yg sedia ada

  2. Pokjik
    Enjin dia banyak ubah, lagi pula penggunaan minyak tidak sama dengan CPS sekarang cuma kelebihan enjin turbo ini ialah lebih bertenaga.

    • sangbogol on 02/03/2011 at 7:38 PM

    buh lah turbo ke hapa pun, kuality tetap sama jer…

    • wary on 13/04/2011 at 3:45 PM

    sangbogol..ayat ko yang last tu mmg buat org jemm da..

    • anak pahang on 30/05/2011 at 9:10 PM

    salam dan hai…..
    orait…aku dah raa bangga gak kat barang2 kita nie…dah makin maju….bole tak kalo aku nak tau bapa arga benda2 nie seme..
    bole gak aku nak ushar2 tuk Exora aku tu…
    THX for info……

    • mambang on 10/12/2011 at 9:06 PM

    blh kew tahan lama……kete yg skarang pn masalah x setel2…

    • hodiaz on 11/12/2011 at 1:05 AM

    wah!!…campro dah nak ada turbo dah..pasni ada pa laiee ekkk..???

    • bayang hitam on 26/01/2012 at 2:05 AM

    syabas proton dan lotus

    kalau tak reti jaga engine apa pun jahanam bagi engine toyota,honda,mitsubishi dan satu lagi jangan pikir nak lenjan je lagi cepat jahanam

    sepupu aku pakai campro dah 8 tahun ok je

Leave a Reply to encikpadil Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.