Cerita Perodua Saya

Kepada Sekutu yang baru tahu dan dah memang tahu, Perodua telah melancarkan satu kempen, pada perkiraan gua salah satu bentuk promosi jugalah sebenarnya. Lu orang boleh hantar dalam bentuk 3gp mahupun jenis yang bertulis. Bagitahu sajalah apa yang lu orang rasa. Nak puji ke, nak kutuk ke Perodua akan tetap menerimanya dengan hati yang redha, cheewah. Jadi silalah ke laman sesawang berikut http://peroduastory.com.my/story/ . Sekarang jom baca apa yang gua beritahu sama itu MD Perodua.

Cerita Perodua Saya

Saya adalah keluarga Perodua. Maksud saya, kesemua ahli keluarga saya memiliki kenderaan berjenama buatan Rawang ini. Kisah saya dan Perodua bermula pada 2004, dimana pilihan hati saya pada waktu itu adalah Kenari Aerosport berwarna Merah. Walaupun agak ramai yang mengutuk kerana membeli mesin basuh bergerak, tetapi saya tetap memilihnya kerana saya sukakan keserbagunaannya / kepelbagaian penggunaannya waima untuk mengangkut mesin basuh sekalipun pernah dibuat orang ke dalam Kenari ini.

Rentetan daripada itu, abah saya juga telah membeli Kenari Aerosport Silver pada 2007 kerana terpengaruh dengan dakyah yang saya berikan. Melengkapkan lagi keluarga Perodua, adik saya turut membeli Viva Elite berwarna Jingga yang sungguh terang walaupun dilihat di waktu malam kala bulan tidak mengambang sekalipun apatah lagi jika dilihat di waktu siang di bawah sinaran pancaran matahari. Oh ya, sebelum terlupa, isteri saya turut memiliki Viva EZ untuk memudahkannya berulang alik ke tempat kerja. Kelihatannya keluarga saya memang begitu gembira memiliki jentera buatan Rawang ini.

Namun, kegembiraannya tidak berakhir begitu sahaja, dengan rasa berat hati saya telah melepaskan Kenari Merah saya pergi. Namum, patah tumbuh hilang berganti. Saya telah menggantikannya dengan Alza. Walaupun saya boleh memilih kereta Sedan lain pada harga yang sama lebih kurang Alza, tetapi saya masih tetap gemarkan kepelbagaian kegunaannya. Maka, sebab itulah saya memutuskan, Alza harus berada dalam ruangan parkir pangsapuri rumah saya. Saya cuma berharap agar, dalam tempoh lima atau enam tahun lagi barulah Perodua akan memperkenalkan kereta serupa Alza lagi, ataupun MPV bersaiz penuh supaya saya boleh membelinya kerana saya memang sukakan Perodua walaupun saya tidak tahu, entah Perodua sukakan saya ataupun tidak. Sekian.

-C27-

Silakan kongsi:

4 comments

Skip to comment form

  • vespa kuning on 09/06/2012 at 9:15 AM
  • Reply

  Viva orange lg stedy wiper congek..hehe..

  • alfa 147 on 09/06/2012 at 10:29 AM
  • Reply

  ayat last skali mmmg xbley blah…..hahahaaaaa…..mst lu mng pnye ini contest..

  • matmus on 09/06/2012 at 9:18 PM
  • Reply

  kalau cikgu bahasa melayu baca, dapat markah A doh ni.

 1. Nqnti gua karang cite mira turbo jadian gua lah

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.