BAJET 2010: Apa Faedahnya Pada Industri Otomotif?

Bajet2010

Seperti yang kita sedia maklum, Jumaat lepas Dato’ Seri Mohd Najib telah mengumumkan beberapa polisi yang melibatkan industri automotif negara. Antaranya ialah mekanisma baru pengagihan subsidi minyak. Buat masa ini, kesemua golongan pendapatan sama ada tinggi atau rendah menikmati subsidi yang sama.

Polisi kedua ialah penstrukturan semula premium insurans. Saya harap penstrukturan semula ini mengambila kira tahap keselamatan yang dipasang pada kereta. Contohnya kereta yang dipasangkan sistem penggera canggih tidak perlulah dikenakan premium tinggi sepertimana yang dipraktikkan di negara maju di mana rebat premium akan diberikan kepada pengguna sistem penggera yang telah diperakui berkesan. Bukan jenis penggera standard apabila keluar sahaja bilik pameran, penyamun sudahpun ada kod untuk memecah masuk kereta dan kemudian dibawa lari ke negara jiran atau timur tengah.

Polisi ketiga adalah penubuhan Dana Pembangunan Bumiputera yang sumbernya sebanyak RM10 ribu diambil dari setiap AP. Saya tidak pasti seluas mana skop dana tersebut, kalau penerbitan majalah otomotif dikira sebagai pembangunan industri otomotif sukalah saya dan skru GT. Bolehlah terbitkan majalah GearTinggi, tak gitu Matpon?

Dasar-dasar lain mengenai industri otomotif bakal diumumkan dalam rebiu Dasar Automotif Negara [DAN] yang bakal diumumkan hujung bulan ini atau awal bulan depan.

Apapun, apa pendapat anda mengenai bajet ini?

😉

-Mak Uia-

ps: Untuk muat turun ucapan penuh PM, klik: Sini!

Sumber bendera tanpa suntingan: Wikipedia

Muhammad

40 Comments

  1. inilah bajet yang amat teruk skali. takde isi. kosong….golongan tertentu saja dapat.

  2. gua abes blajar nak jadik pm…ganti najik…
    lu orang undi gua bebanyak nanti gua turunkan harga jazz cam
    kancil…amacam matpon???

  3. Mendeee la lu orang suka petik nama gua pagi-pagi ni.

    pendita_gila
    Ha itu la dia, gua dah cakap dia beli Myvi je, dia nak juga beli Jazz.

    smut liar
    Ah gua keje ngn Mak Uia gaji pun tak ada.

    mr hafis
    Bajet tu lu makan apa tengahari nanti? Bajet besar makan besar.

    Prodigy
    Ah apa lu nak into ni?

    shah_mivec
    Ah lu keje swasta nak buat apa? Beli Mivec Turbo Evo X?

    pelug
    Apa petik nama gua ni? Gua makan roti dgn keju ni.

    zulkim
    Gua tumpang rakan-rakan yang mulia dan budiman.

  4. ntah..
    tp bnyk pak menteri duk kipas najep..kata bajet satu malaysia..paling mantop..

  5. mesti pas ni nak beli minyak kena tunjuk ic,hehehe…pas ni keta viva gua kena le pasang pengera canggih giler…boleh dpt diskaun insuran….berbaloi ke…mesti le tak,hehehe…majalah gear tinggi?ok gak tu…

  6. gua sokong sangat shah mivec. keja teruk2 pon, macam tak dihargai jah. tadak pekdah pon!!

  7. matpon
    maksud gua bajet kali ini tak brp kacip dengan gaya hidup gua yang marhein ini.. so gua xleh nak komen panjang berjela.. (gua pinjam bahasa2 blog pipi jap)

  8. Tggu Dasar Automotif Negara [DAN] tuh…
    Mana tau rega honda jazz betul2 sama ngan myvi. Huhuhu…
    Pastu kasik AP sorang 2. Boleh den bwk masuk Veyron ngan GTR…

  9. kalo gua dapat AP
    gua nak bawak masuk….
    ermmm…ape erk????
    bapak gua bukan kaya kalo gua ade AP pon….

  10. baget ni xde nafsu langsng..
    kasik la nafsu cket baru rakyat ghairah..
    arghhh…

  11. APE KES NI..TAMBANG STUDENT BALIK SABAH XDA DISKAUN PUN,PANDANG LA SABAHAN YG MERANTAU NI BAI,PTPTN PUN HUTANG B’LAMBAK DA.THUN DPAN AKU UNDI PAS!!!

  12. turunkan rege insuran utk kenderaan lebih 10 thn. jual minyak 40 sen seliter dah la… kurangkan harga tol. paw trailer pasal dia byk merosakkan jalan raya. baru betoi. harga tayar kereta dah mcm rotax kete plk. gilababi mahal tak agak2. dah macam takde kebun getah orang nk motong ke, -wira ijau-

  13. bajet2 gua xnk undi sapa2..ikotla sapa nk bentangkn bajet ke apa ker..sma je rsnya tiap2 thn..yg kaya brtambah kaya leh beli cayenne n h3 mcm beli goreng psang…so idup mesti terus.heheh..janji jgn stopkn minat n hobi pemain2 keta semalaya sudah..klu2 dlm bajet ada highlight soal pemain2 keta alangkah bestnya..ex:harga brg2 hafcut dikawal ke,performance part harga dpantau ke..dan sebagainya..

  14. xbnyk yg berubah..kalo bajet 2009 pn ada jugak sebut pasal pengankutan awam..kemudahan utk rakyat..subsudi minyak utk rakyat..tp xbnyk yg berubah..yg dapat rasa pn mungkin bkn secara menyeluruh la..

    pasal AP..aku rasa xsemua akn dapat..golongan tertentu aje..mcm budak2 yg studi obersea…ke pihak2 tertentu aje.kerajaan mesti nk jaga proton..

    matpon..ko kn pandai..komen la sikit,aku pn nk tau ko nyer pendapat..nih tidak…asyik2 gn bugati veron ko jek…

  15. Ha siapa nak tau pendapat gua tolong bagi emel. Gua tak sabar nak antar apa pendapat gua ni. Lepas tu PC lu kena format jgn cari gua. Gua sibuk.

  16. ah..tiap2 taun wt budget..perut aku tetap kecik..yg kaye ttp gemuk..ape bende pnye budget laa

  17. bajet tahun ni mmg untuk rakyat la…
    rakyat didahulukan untuk membayar….
    pencapaian kroni2 mesti diutamakan…

  18. yela DAN ada highlight barang2 import part terpakai nk dimansuhkn..apa kebenda la..igt suma rakyat malaya ada company sorg 1 n income tiap bulan beranak pinak RM nya..tolongla golongan2 diatas ambil kira hak2 n nasib2 golongan rakyat 1malaya yg sedang2 saja..tensen weii..hafcut klu btol dimansuhkan..dh xde hobi n hari bengkel n hafcut la weekend..nk hobi ler pasni..kumpul setem n brpolitik ar kot plak..hampehh..

  19. AFTA nnt jgn korang mimpi kete murah.. kete lagi mahal ..interest pun naik.. aku rasa lah..

    utk pengetahuan korang jgn beli jazz.. sbb aku pun pakai myvi.. dah lah mahal jazz ..kualiti pun biasa2 aje .. baik lagi mvvi. percayalah.. sekian

    i hate u matpon

  20. JGN salahkan rakyat kalau satu hari nanti KERAjaan BN ni tumbang disebabkan dasar2 yg mereka buat…
    tak hingin haku undi BN lg!!!

  21. wa nk selit skit isu “USIA KERETA 15TAHUN DIWAJIBKAN MEMASUKI PEMERIKASAAN PUSPAKOM”…ape komen lu org?

    Ini semua perkara2 yg menyusahkan rakyat.diorang sedap la kereta semua baru2 yg sipembuat dasar pun kereta semua import ape ade hal masuk puspakom ke tak..dia pun takde pikir org kampung anak ramai ade kemudahan sikit nk di susahkan..ini ke kerajaan yg mementingkan rakyat?JANGAN salahkan rakyat kalau satu hari nanti KERAJAAN BN TUMBANG!!!
    pikir2 laa org yg guna kereta 15tahun keatas tu org senang ke org susah???sipembuat dasar ni ade pakai ke kereta 15tahun?ade pernah rasa susah macam org menoreh getah?kalau betul la kerajaan mewajibkan isu ni tahun depan dengan segala hormatnya “AKU TAKKAN UNDI BN” dan kalau aku nak beli keta pun aku takkan beli keta NASIONAL yg hanya tau membebankan rakyat!!!

  22. aku sokong leman janggut.
    mmg dh lama x layak undi bn pn.
    lpas ni nk undi sapa lk ek..
    bak2 parti aku x pandai sgt
    tp yg pasti aku minat perjuangan NIK AZIZ

  23. aku budget ciput je…kalau beli kete baru kene pulak agreement jual beli 9 tahun,bulan2 bayar installment cukup sembilan tahun,dapat geran leh enjoy cume 5 tahun sahaja pas tu dah sibuk kehulu ke hilir bawak geran nak wat inspection….agak2 korang sape yang untung dalam hal ni?Bank dapat duit bulan2 dah tentu punye..syarikat insuran?of course.. cukup sembilan tahun dapat geran, aku rasa kalau aku beli proton saga blm skg, 9 tahun nt kete tu dah teruk penyakitnye,kena pulak aku tinggal jauh nun kat Pasoh3(kat area jempol N9)…mampuih..turun naik bukit putus semata-mata nak wat inspection kat puspakom… tu tak kira Q lg..nk kene amek cuti semata-mata pergi puspakom…alahai Malaysia ku…

  24. hidup d m’sia ni leh bli apa yg kita nak..keta,rumah TP….
    berhutang sampai ke mati..hidup dlm hutang…
    keta tempatan mahal nk mampos..padahal pasang dlm m’sia..
    vios kt thailand lg murah jooo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *