Baii: Proton Inspira Punya Pengenalan

Proton Inspira.03

Apa sahaja berita yang melibatkan Proton, ia akan mendapat perhatian luas di seluruh negara. Gua jenis yang suka jalan-jalan dalam blog orang, bila ada isu Proton, tu dia dia punya komen punyalah banyak. Yang anti jangan ceritalah, daripada banyak yang gua tengok, tak ramai yang betul-betul faham industri automotif dan perniagaan. Jenis yang provokatif jangan ceritalah, itu belum masuk jenis pengetahuan zero. Jenis tulis merapu jadah apa tak tau.

Seperti yang lu orang semua semua tengok dalam akhbar, majalah, TV dan blog, inilah model Proton yang paling ditunggu tahun ini. Rasa gua, semua model Proton pun orang tunggu. Baru-baru ni, atau lebih tepatnya hari Khamis (14 Oktober) telah berlaku pelancaran lembut (soft launch) hahahaha, jadah apa gua terjemah ni.

Proton Inspira.01

Pelancaran lembut ni diadakan di Pusat Kecemerlangan Proton atau dikenali sebagai COE. Kalau lalu tepi lebuhraya KESAS menghala ke Shah Alam mesti lu orang nampak pusat pameran Proton dengan bumbung gerbang besar tu.

Walaupun model ini dikatakan tidak menggantikan Waja, namun semua faham yang Waja akan dihentikan pengeluaran sepenuhnya tidak lama lagi. Jadi gantiannya tentu sahaja kereta ini, yang diambil daripada Mitsubishi Lancer. Namanya pun dah dapat, Inspira. Nama ini diperolehi menerusi pertandingan dalaman yang diadakan di kalangan kakitangan Proton. Pemenang pertamanya dapat RM10k jangan tak tahu.

Berbeza dengan Lancer yang dijual Mitsubishi Motors Malaysia [MMM] dengan hanya satu varian Lancer satu enjin, Proton mengambil keputusan menawarkan varian yang paling asas iaitu enjin 1.8 liter manual dengan harga RM79,888. Model paling tinggi 2.0 GT dengan paddle shift pula tak lebih RM95 ribu. Memang berbaloi lah kalau banding dengan Lancer dekat RM30K boleh jimat Jo.

Proton Inspira.02

Kereta ini boleh ditempah mulai 14 Oktober dengan bayaran RM1000. Siapa yang tempah cepat sebelum 15 November akan dapat 2 tahun jaminan (atau 50,000 kilometer) dan servis percuma. Keseluruhan amaun servis ini berjumlah RM1658. Boleh tahan menarik ni.

Kalau lu orang ada duit, baik beli kereta ni. Tak payah pikirlah panjang kalau bajet lingkungan ni, lu orang cuma boleh dapat sedan segmen B, sedangkan kereta ni terang-terangan bersaiz C, macam Civic, Sylphy dan Altis. Kalau beli juga kereta Korea gua tak boleh kata apalah. Sendiri punya pitih.

Berikut adalah benda yang gua nak kongsi bersama:

Ada 3 pilihan warna hitam, putih, silver dan maroon.

  1. Sapa yang pandai-pandai cakap Lancer ni pakai enjin Campro? (mangkuk betul) dia pakai 4B10 dan 4B11 Mitsubishi.
  2. Siapa kata Proton ciplak Mitsubishi dan tak ada idea? Buat kereta bukan macam pasang basikal, kosnya tinggi dan tak berbaloi kalau jualannya kecil.
  3. Kolaborasi bukanlah perkara baru, Aston Martin pun boleh buat Cygnet ambik dari Toyota iQ. Lagi mau sembang kencang.
  4. Mahal? Nak murah mana lagi? Kereta nak cun, spek nak penuh, harga nak macam Myvi, mana dapat. Rebadge kereta China bolehlah kot.
  5. Kalau setakat pakai kereta torsion beam, stereng kena paut kaki tangan masuk selekoh tak payah nak cakap Inspira ni tak baguslah. Cuba test drive Insipira dan simpan pengalaman tu diam-diam. Nanti lu orang tau kenapa Proton beli Lotus.

-Baii-

Matpon: Komen Mak Uia “KENAPA NAK GUNA NAMA SMART GUYS GET IT?” Kenapa tak guna bahasa Melayu? Orang Engrish banyak beli ke Inspira ni?

Silakan kongsi:

64 comments

Skip to comment form

    • ala lingkup on 16/10/2010 at 8:12 AM
    • Reply

    gua bru ja tumbuk member gua tadi dia ckp jgn amik inspira sebab guna campro 1.6 underpower katanya

    • jelapangPadi on 16/10/2010 at 9:13 AM
    • Reply

    kalau income gua lepas nk pkai keta nie,gua xde nk pikir2 pnjang,terus g booking jo…!!..evo x jo..!!!

    • Han on 16/10/2010 at 9:16 AM
    • Reply

    terbaek la baii punya pengenalan pasal inspira nih..

    • mat on 16/10/2010 at 9:52 AM
    • Reply

    gua dah book kete ni..tggu la nnt mcmanae rase bwk..

    • pendita_gila on 16/10/2010 at 10:37 AM
    • Reply

    gua syak baii di bayar lebih ni ekekekeke tapi betul la baii cakap..rakyat malaysia tak tau menghargai barangan buatan sendiri..cuba la bangga dgn apa yang kita telah buat..kira ok la ni..nak cun macam maner lagi??? nak murah macam maner lagi???
    fikir2 kan la…gua dah test kete lancer polis..x best maner pon..samer je klu lu org naik INSPIRA ni(2.0 laaa)….klu x caya lu ikot cakap baii test dulu baru tau

    • wiradohc1.7 on 16/10/2010 at 12:21 PM
    • Reply

    pada aku, inspira lagi cun dari lancer, dengar kata handling lagi best dan confort dari lancer.. ape2 pun, pilihan di tangan pengguna, tp yg sedih nye org kite nih tak pandang sgt buatan malaysia, apa boleh buat….

  1. terbaeekkkk……

    • selipor japan on 16/10/2010 at 12:48 PM
    • Reply

    mari convert inspira jd evoX…
    muahahahahaha

  2. ala lingkup
    Jgn tumbuk sedara.. lu nasihat je dia harimau mati meninggalkan belang. Usaha tangga kejayaan ok.

    jelapangPadi
    Income tax!

    Han
    Gua yg post ni mlm2 tak tdo.

    mat
    Ok. Nnt dh dpt jgn lupa dtg umah. Kita g jln ok.

    pendita_gila
    Lu test kete polis lu polis ke?

    wiradohc1.7
    Iye, gua skang nk meniaga bodykit Inspira. Yeah.

    kete_hitam
    Ye gua angguk2 tanda setuju.

    selipor japan
    Jgn. Tunggu gua jadi tokan convert dulu ok.

  3. good2….

    • parut on 16/10/2010 at 1:54 PM
    • Reply

    cayak proton INSPIRA akan mengembalikan zaman WIRA di mane akan ramai org convert evo… melantun harga halfcut evo x. saper beli evo x atu lencer GT msti bengkak hati…

    • bawang on 16/10/2010 at 2:07 PM
    • Reply

    ‘Kalau setakat pakai kereta torsion beam, stereng kena paut kaki tangan masuk selekoh tak payah nak cakap Inspira ni tak baguslah. Cuba test drive Insipira dan simpan pengalaman tu diam-diam. Nanti lu orang tau kenapa Proton beli Lotus’—kena lagi myvi wakaka

    • azwan nbs on 16/10/2010 at 3:56 PM
    • Reply

    ini kalo lagi setahun gerenti belambak da kat jalan raye…

    • pendita_gila on 16/10/2010 at 4:45 PM
    • Reply

    matpon
    gua gaban

    • exJAVANESE on 16/10/2010 at 5:39 PM
    • Reply

    Matpon..bia gua terjemahkan dalam Bahasa Kebangsaan..khas untuk Mak Uia…
    ‘SMART GUYS GET IT’ bermaksud org berpakaian kemas je yg ble dapt beli kete nih…termsukla kepada guru2 tadika kemas…tapi kalau xpakai kemas pon xpe..asalkan die mandi hari2 dan sikat rmbut belah tengah..amcam? tepat dan jitu tak penterjemahan gua??? hahaharamjadah…

    • 5ruz on 16/10/2010 at 8:23 PM
    • Reply

    Lancer GT vs Proton Inspira tngok sape lg best…..(dr segi handling la kan) tp bodykit Lancer Evo X aku pnh tnye Complete Set RM12k gile ape nak sembelih org mcm ni…..

    • belalang_kontot on 16/10/2010 at 9:29 PM
    • Reply

    akhirnya…hehe…tq baii…i love u lah…mmuuahhh!hahahahahahahahaha

    • aiz on 16/10/2010 at 11:07 PM
    • Reply

    sib bek ak mude lg..

    tepat pd mse ny..hahaha

  4. kat blog gua, tak penah kutuk proton..sbab proton trbaik!!buat apa bangga ngan buatan org,pdahal sndiri tak spport brang sndiri..mcam mane nak maju..

    • ayam on 17/10/2010 at 12:45 AM
    • Reply

    nk suruh bapak aku beli nih!!

    • perutakulapar on 17/10/2010 at 3:03 AM
    • Reply

    test drive dlu klau best bru bli

    • fati on 17/10/2010 at 8:31 AM
    • Reply

    nak booking inspira nih..nak trade in civic 2.0 2004..diorg nak amik 50k jer…hancur harapan…

    • mez on 17/10/2010 at 1:11 PM
    • Reply

    aku mmg mnt gler la kete ni mmg rsa nk bli laa…..syabas proton….bek ambk kete ni drpd persona y enjin ntah pape…..

    • mez on 17/10/2010 at 1:13 PM
    • Reply

    syabas proton….cayalah

    • jelapangPadi on 17/10/2010 at 4:19 PM
    • Reply

    gua suka bloq GT sbb rmai yg sokong proton, x mcm bloq yg lain2,kira nk hamtam ja…

    klau bukan kita yg nk sapot barang kebangsaan,sapa lagi…

    • v00nz on 17/10/2010 at 5:10 PM
    • Reply

    perghhh!!!kuar kilang nanti trus tuka rims!!!boring la standard rim…x masyukk!!!mcm bleh hentam 19 inci kot….hahaha…

    • v00nz on 17/10/2010 at 5:13 PM
    • Reply

    mcm blakang keta nie masih saga skrang nie kot…mungkin x lari jauh dri saga….i rsa la…hahahaha

    • Han on 17/10/2010 at 5:44 PM
    • Reply

    @jelapangPadi
    gua sokong kenyataan lu.. blog lain, kebanyakan orang yang bagi komen menghentam membuta tuli, dan spesis yang tak baca berita..

    • madee on 17/10/2010 at 7:35 PM
    • Reply

    yeah! hidup proton..

    • pendita_gila on 17/10/2010 at 9:13 PM
    • Reply

    jgn lupa kereta buatan rawang

    • Basikal buruk on 17/10/2010 at 10:42 PM
    • Reply

    2.0 GT gan paddle shift…fuh! tak dpt gua bayangkan…mesti masyuk….mcm ferrari tuu..mana nak dpt keta bwh 100k pakai paddle shif….tapi basikal gua ada paddle bro….

  5. Mak oiii banyak gilew ni komen gua nak jawab mana 1 ni.

    Takpe demi berlaku adil gua tak yah jawab semua.

    Terima kasih.

    • pak mat tempe on 18/10/2010 at 9:31 AM
    • Reply

    cantik arr wat dua ketegori
    1.8 manual n auto
    2.0 sales speed (sape x prnah bwk sales speed kene g kursus kot, nak bg paham guna sales speed)

    • mat mus on 18/10/2010 at 10:59 AM
    • Reply

    sapa nak beli alza gua ni…

    • myvisebu on 18/10/2010 at 12:13 PM
    • Reply

    adoi… dia kutuk myvi. dia kutuk myvi.

    • eyan on 18/10/2010 at 3:56 PM
    • Reply

    huhu…terbaek…..bl lah najib nak bg nek gaji nei…ari2 dah mimpi inspira….

    • cb400vtec on 18/10/2010 at 5:01 PM
    • Reply

    haha…dan2 je sume sokong baii..klu tidak sume mengutuk proton..lg2 owner myvi (sepat bkn nme sebenar)..
    ok la inspira nie…bgus mantap tp proton jgn sekadar bg enjin Mitsubishi, paddle shift la bagai…power window level waja lg..
    pe pn tahniah proton…

    • yuri on 18/10/2010 at 7:33 PM
    • Reply

    kpd yg nak beli CVT
    sile perhatikan/amik tau psl CVT oil (minyak gear dia)
    sbb ade kebarangkaliaan warranty Mitsubishi utk CVT (gearbox) void klo pkai minyak stended Proton
    ape kate pkai dlu minyak stended Mitsu
    then bile line clear bru pkai Proton
    just for info…

    • yuri on 18/10/2010 at 7:35 PM
    • Reply

    pecah kepale nk buat
    last2 kasi name inspira
    adoiii
    skema gileeee
    persona R kang letak name ape
    Proton Visi
    arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

    • Muridia on 18/10/2010 at 10:25 PM
    • Reply

    saga…persona…waja…wira…iswara…exora…alza…inspira… tu semua nama2 malaysia bai…memang x bleh nak lari jauh…Gen 2 ja ala2 knight rider skit…nasib inspira…kalo proton mempelam…x bli gua bai…Muahahaha

    • delusional of love on 18/10/2010 at 10:51 PM
    • Reply

    nampak hub mcm 5 lubang..rim lancer 2nd byk kat kodai aku tgk..menarik2

    • myvisebu on 18/10/2010 at 11:52 PM
    • Reply

    nak pakai… tp x mampu la..

  6. Wow. Banyaknyeee komen. Lagu meniaga gua.

    • smut_liar on 19/10/2010 at 12:54 AM
    • Reply

    apasal gua ketinggalan ni….

    • Han on 19/10/2010 at 8:24 AM
    • Reply

    INSPIRA – inspirasi daripada WIRA.. 🙂
    gua nak tengok bape ramai yg kombet jadik evo x
    hahahaha..

    • megat putra kuning on 19/10/2010 at 1:24 PM
    • Reply

    haaa camnile bru proton…xmerepek neo la gen 2 la,macam profile shift lahh….sng2 amik mivec…aku pon rase nok beli………
    long live proton!!!!

    • Sekeru Longgaq on 19/10/2010 at 1:25 PM
    • Reply

    bleh convert ke evo 10 tpi jgn nak ngada2 nak jungkit,buruk bebenor…

    • megat putra kuning on 19/10/2010 at 1:25 PM
    • Reply

    info dari yuri…ada betol…papehal try check dulu.arigato yuri..

    • pak pandir on 19/10/2010 at 3:31 PM
    • Reply

    yeah! formula lme.. lu org pnah bca tk kat stu mjlah pemotoran trknal mngatakan isu convet mengonvet ni menyinggung pemilik keta sebenar.. sbg contoh, pemilik evo 3 real punye msti la bengang kan klu paking sbela wira perang evo 3… so inspira ni rsenye sme je la ngan kes tesebut.. so ape pndapat korg? gua pki ferari je… spe nak mrh… wahahahaha!!!!

    • kancil ex660 on 19/10/2010 at 11:12 PM
    • Reply

    gua dah test kete lancer polis..x best maner pon..samer je klu lu org naik INSPIRA ni(2.0 laaa)….klu x caya lu ikot cakap baii test dulu baru tau
    lu naik helang lebuhraya ke peronda lebuhraya? boleh ko citer x nek keta polis nih camne?

Leave a Reply to jeles jebon Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.