Aslam Farikullah Dilantik Sebagai Ketua Pegawai Operasi Group Lotus

Dany Bahar (gambar bersama Akio Toyoda), Ketua Pegawai Eksekutif Lotus yang bertanggungjawab dalam projek Lotus New Era telah ditamatkan perkhidmatannya oleh Lembaga Pengarah Group Lotus.

Dany Bahar mempunyai cita-cita tinggi untuk mengembalikan kegemilangan Lotus dengan memperkenalkan lima model konsep (Elise, Elan, Esprite, Elite dan Eterne) sekaligus dan telah meletakkan semula Lotus ke habitat asalnya iaitu di litar lumba. Beliau juga telah berjaya menarik beberapa nama besar ke dalam Lotus antaranya Donato Coco, Gino Rosato dan Claudio Berro dari Ferrari dan Wolf Zimmerman dari AMG.

Serentak dengan pemberhentian itu, syarikat melantik Aslam Farikullah sebagai Ketua Pegawai Operasi berkuat kuasa serta merta. Aslam berusia 51 tahun dengan 26 tahun pengalaman bekerja yang mana majoritinya di dalam bidang automotif di dalam dan luar negara. Beliau merupakan graduat Universiti Bath, England di dalam jurusan Sains (Kep) di dalam Kejuruteraan. Aslam adalah pemegang kerakyatan Britain dan telah berkahwin dengan warga Britain selama 27 tahun dan mereka mempunyai tiga orang cahaya mata.

Dato’ Sri Haji Mohd Khamil Jamil, Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom dan Pengerusi Lotus memberi jaminan bahawa mereka komited dengan pelan masa hadapan Lotus dan akan membawa syarikat itu ke tahap seterusnya dan kekal relevan di dalam industri automotif global.

Silakan kongsi:

1 comment

  1. Aslam the great Lion Narnia? wahh

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.