ASEAN NCAP S3 2014: Perodua Axia Mencatat Skor Empat Bintang

ASEAN NCAP Q3 2014.01

Kuching, 27 Ogos 2014 – Institut Kajian Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) telah mengeluarkan keputusan Program Penilaian Kereta Baharu Negara Asia Tenggara (ASEAN NCAP) suku ketiga 2014 yang melibatkan empat buah kereta. Jenama dan model yang terlibat ialah Honda City 2014, Honda Jazz 2014, Tata Vista dan paling menarik ialah model baharu yang belum dilancarkan iaitu Perodua Axia.

Berikut ialah ringkasan keputusan;

1. Tata Vista – 3 Bintang untuk Perlindungan Dewasa (AOP) dan 3 Bintang untuk Perlindungan Kanak-Kanak (COP)

2. Perodua Axia – 4 Bintang untuk Perlindungan Dewasa (AOP) dan 4 Bintang untuk Perlindungan Kanak-Kanak (COP)

Dwi Rating

1. Honda City (2014) – 5 dan 4 Bintang untuk Perlindungan Dewasa (AOP) dan 4 Bintang untuk Perlindungan Kanak-Kanak (COP)

2. Honda Jazz (2014) – 5 dan 4 Bintang untuk Perlindungan Dewasa (AOP) dan 4 Bintang untuk Perlindungan Kanak-Kanak (COP)

Kedua-dua Honda City dan Honda Jazz dijual di serata negara ASEAN dengan pelbagai lokasi pengeluaran. Walau bagaimanapun Tata Vista dan Perodua Axia masing-masing hanya dijual di Indonesia dan Myanmar manakala Axia hanya di Malaysia dan bakal dilancarkan di dalam masa terdekat.

Honda City telah memecahkan rekod di dalam AOP dengan skor 15.80 poin yang sebelum ini dipegang oleh Ford Fiesta dengan skor 15.73. Perodua Axia adalah kereta pertama yang diuji di bawah ASEAN NCAP yang akan dilancarkan berserta dengan keputusan ASEAN NCAP. Axia merupakan kereta dengan skor 4 bintang pertama yang paling mampu milik di negara ASEAN (walaupun hanya dijual di Malaysia) dengan harga permulaan RM24,900.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.