APRC New Caledonia 2011: Proton Mendominasi Podium

APRC New Caledonia 2011.04

Proton mencatat kejayaan ulangan seperti di Malaysia apabila berjaya menduduki podium tempat pertama dan ketiga keseluruhan Rally De Nouvelle Caledonie yang berlangsung pada 17 hingga 19 Jun lepas. Kemenangan ini adalah yang kedua setakat tiga pusingan Kejohanan Rali Asia Pasifik [APRC].

Mencatat kemenangan kedua selepas memenangi pusingan pembukaan APRC di Malaysia pada April lepas, Chris Atkinson dan pemandu arah Stephane Prevot dengan Satria Neo S2000 menamatkan perlumbaan tiga hari itu di hadapan Rifat Sungkar yang memandu untuk Pertamina Cusco Racing dengan jentera Mitsubishi Lancer Evolution X. Seorang lagi pemandu Proton iaitu Alister McRae melengkapi dominasi podium Proton dengan menduduki tempat ketiga.

APRC New Caledonia 2011.02

Kemenangan di New Caledonia melonjakkan Atkinson di tangga teratas kategori pemandu APRC dengan 58 mata, hanya 2 mata di hadapan rakan sepasukan, McRae. Turut terkena tempias ialah kedua-dua orang pemandu arah Proton dengan Stephane Prevot dan Billy Hayes masing-masing di tempat pertama dan kedua kategori pemandu arah. Proton turut mendominasi kategori APRC Teams Trophy dengan 128 mata apabila pasukan MRF gagal untuk menamatkan perlumbaan.

APRC New Caledonia 2011.01

Proton juga turut mendapat bonus apabila Karamjit Singh memenangi kategori 2WD dengan kereta Satria Neo 1600cc. Karamjit pada perlumbaan itu menduduki tempat ke-9 keseluruhan.

Silakan kongsi:

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.