R-Class: Merc Untuk Angkut Keluarga!

Mercedes R-Class

Pertama kali nampak R-Class beberapa tahun lepas saya memang susah nak ‘hadam’ desainnya. Panjang tak tentu hala dan terfikir siapalah nak beli kereta macam ini? Bentuknya macam wagon tapi tinggi macam van, apapun yang pastinya ruang dalaman MPV ini luas. Jadi dari beli S-Class yang beratus ribu tapi boleh naik 3,4 orang dan nampak pelik buat pergi piknik di PD ada baik beli R-Class, mewah besar dan bergaya dan pastinya ada prestij.

Klik untuk bacaan seterusnya >>

F1: Deutsche Post Taja Mercedes GP Petronas

Mercedes GP Petronas

Mercedes GP Petronas dan Deutsche Post, syarikat telekomunikasi dari Jerman mengumumkan mereka berkerjasama dan hubungan mereka akan bermula pada GP Monaco hujung minggu ini. Mercedes-Benz dan tim Mercedes GP Petronas akan menyokong insiatif ‘Online Letter’ dan akan menggunakan perkhidmatan tersebut dalam urusan harian mereka.

Hasil dari penajaan tersebut, logo ‘Post Horn’ Deutsche Post akan dipaparkan pada chasis dan sayap depan kereta MGP W01 kedua-dua pemandu, Michael Schumacher dan Nico Rosberg.

Walaupun keputusan tim ini biasa-biasa saja tapi ianya tidak menghalang penaja untuk melabur dalam tim mereka.

Foto: Mercedes GP Petronas

-Mak Uia-

Video: Mercedes E63 AMG

httpv://www.youtube.com/watch?v=EIolZidnJdg&feature=player_embedded

BM dengan Merc gua lagi suka Bugatti. Tapi Bugatti dengan Merc gua suka jugak Merc. Sedap betul video atas ni, semalam gua post pikap sayur kan hari ni gua tunjuk lu orang Merc AMG pulak mengesot. Kalau Jepun sana diaorang dah bosan mengesot dengan kereta gua suspek kat Eropah diaorang dah bosan resing dengan kereta biasa. Tade lagi gua tengok mengesot dengan Merc, dengan BM dah biasa.

Sumber: Youtube/PistonHeadsTV

-Matpon-

F1: GP Malaysia 2010: Petronas Podium!

Mercedes GP Petronas

Nico Rosberg berjaya menghadiahkan podium kepada Petronas dan negara selaku penaja utama pasukan Mercedes GP. Bermula dari tempat kedua pada grid perlumbaan, Nico tercicir ke tempat ketiga akibat dari putaran roda terlebih sehinggalah krew tim melakukan orkestra yang kemas pada hentian pit pusingan ke 22, menjimatkan satu saat dan menjarakkan kedudukannya dari Robert Kubica. Dari situ, Nico memandu dengan kemas, melepasi bendera penamat di tempat ketiga di hadapan ribuan peminat tempatan.

Malang buat Michael Schumacher apabila nut roda kiri belakang keretanya tercabut seterusnya menyebabkan kereta tidak stabil dan perjuangan Michael tamat pada pusingan ke’sipuluh’.

Klik untuk bacaan seterusnya >>

Mercedes-Benz G Class!

Mercedes Benz G Class

Terima kasihlah pada Encik Matpon yang tolong post entri G Class [selingan mata 10] ni tapi tak buat artikel pun. Untuk pengetahuan sekutu GT, Mercedes G Class adalah kenderaan off road terbaik Mercedes. Anugerah yang dimenangi oleh G Class memang banyak, antaranya Off-roader of the Year sebanyak 7 kali dan Luxury off-roader daripada majalah Off Road.

Klik untuk bacaan seterusnya >>

Kereta Keselamatan F1 Paling Berkuasa!

Mercedes-Benz SLS AMG

Secara serius, perlumbaan F1 kalau tak ada aksi kejar mengejar dan drama lain-lain adalah membosankan. Terutama sekali bila mana kereta bakal juara berada paling depan sekali dan kereta lain jauh di belakang. Dan paling menarik sekali bila pengulasnya cakap Inggeris ala Matpon dengan loghat Yorkshire. Memang tak boleh nak tangkap langsung.

Apa pun selain dari perkara yang saya nyatakan di atas ada lagi yang menarik, contohnya kereta keselamatan F1. Dan untuk perlumbaan pembukaan F1 di Bahrain pada 12-14 Mac kelak, Mercedes akan memperkenalkan kereta keselamatan baru menggantikan SL 63 AMG yang digunakan pada tahun 2008 dan 2009.

Kereta yang akan digunakan ialah Mercedes-Benz SLS AMG. Kereta dengan pintu buka ke atas.

Klik untuk bacaan seterusnya >>