Proton dan Mitsubishi Bakal Melakukan Perkongsian Strategik

Proton Inspira 2010-13

SUBANG JAYA/TOKYO, 15 SEPTEMBER 2011 – Proton Holdings Berhad dan Mitsubishi Motors Corporation (MMC) mengumumkan yang mereka sedang dalam perbincangan serius bagi menjalankan perkongsian strategik bagi meningkatkan nilai kompetitif kedua-dua syarikat dalam pasaran global.

Antara bidang kerjasama yang bakal diterokai ialah:

  1. Perkongsian pengeluaran enjin di Malaysia
  2. Konsainan pengeluaran kenderaan MMC di fasiliti Proton
  3. Perkongsian komponen kenderaan Global Small MMC yang bakal dilancar Mac depan di Thailand dengan Global Small Car Proton
  4. Pembekalan teknologi masa depan MMC seperti elektrik, hibrid plug-in dan teknologi kenderaan hibrid.

Kedua-dua syarikat telah mengadakan kajian kebolehlaksanaan sejak lewat 2010 dan telah mengenalpasti beberapa bidang kerjasama yang boleh memberi sinergi kepada kedua-dua syarikat di arena global.

Perbincangan terbaru ini dilakukan untuk mencapai situasi menang-menang di antara kedua syarikat seterusnya membolehkan MMC mengembangkan bisnes mereka di pasaran ASEAN manakala Proton pula dapat mengembangkan barisan produk mereka dan menggunakan fasiliti sedia ada secara efektif.

Muhammad

25 Comments

  1. Sama tapi tak serupa bro. Sebelum ni kita angguk je la apa diaorang nak bagi & kata.

    Lancer tu pun awalnya nak bangunkan dengan Proton.

    Masa buat Inspira, ada satu peristiwa, I’m blablabla, chief engineer of r&h for Lancer.

    Dan kita balas balik, I’m blablabla, chief engineer of r&h for Proton.

    Kali ini kita lebih kuat.

  2. gua ada dengar, design asal Lancer 2 Proton yg buat, Mitsu yg study engineering dia… disebabkan clash dgn Mitsu tahun 2004 dulu, design 2 jd Mitsu yg punya…

  3. malas nok komen…buat kerja 2,3x mde yg sama…elok2 sblum kua waja tu nk buat pengganti wira…ikut sgt mhallehh,kua waja n gen2…pastu mampos……elok buat masuk evo4,5,6 nk kaji nk jadikan pgganti wira…tnye budak proton lelame dulu tau le kesah ni…thanks 2 dato’syed zainal…ada 1000 org mcm dia maju lah proton utk msia…

  4. Dari awal 80-an kita dah mula kerjasama dgn Mitsu, tapi banyak ke yg Malaysian dan belajar utk develope keta sendiri??? Jawapnya banyak… tapi, daya saing & modal masih jadi faktor penghalang utk pengembangan industry automative M’sia. Aku suka gak cara KIA & Hyundai, rembat pakar dari Company besar lain, cth Audi, GM dsb bawak masuk company mereka. Tu semua strategy & kita kena pikir strategi sendiri utk terus maju…

  5. 1st skali, tahniah utk proton dpt melangkah setapak lg ke dpn.

    d harap dpt kuar kan produk yg lbh tahan lasak utk masa akan dtg n enjin yg lbh power n hijau.

    kpd pembaca lain sy pun sokong apa yg korg p`katakan.
    mmg proton d p`mainkan seblm nie.
    insyaallah klu kita sbg rakyat malaysia trs sokong diorg kompem diorg akan naik lbh tinggi dr skrg nie…

    TQ.

  6. cakap snangla…ingt snang nak setup company buat kerete
    jual pisang goreng pon kene santau dgn saudare sekaum…
    sedih dgn malaysian…reti ngutok aje…
    sijil SPM, tp ngaku pakar automotif/pakar bisness
    itula pasal manjang kene tipu
    pooorah…

  7. pemerhatian gua la… engineer kt proton/perodua semuanye cerdik pandai belaka…. kebanyakkan yg di ambil bekerja semuanya pemegang anugerah dekan (kalu dekan dari U tempatan- biasa, kalu U oversea- ajaib!),
    tapi yg pelik di mana perginya bijak pandai diorang ni dalam membangunkan sesebuah kereta…?
    di mana bakat diorang ni?
    masa proses development pon memanjang je kena tipu dgn vendor…. vendor lak tokeh Cina sekolah x abiss…
    belajar tinggi menggayat,
    pointer sikit punya hebat,
    tapi kereta macam musibat… baik proton, perodua (naza xyah cerita la…)
    so mcmn…???

  8. pndapt gua la…
    proton mmg hebat….dari lotus kita dah dapat handling…
    gua mmg puji.. terbaik.. gua pakai persona..pernah test dari baling ke jeli jln mmg berliku…kereta stdrt kilang tp gua bleh drive purat 90km/j. mmg terbaik..

  9. Kalu nk tengok cerdik ke tidak engineer proton, tunggu exora turbo… sbg model penambahbaikan, kt bumper depan 2 patut ada parking sensor, isunya kt sini ialah design. kepala kereta susah nk bajet masa parking sebab styling & designnye mmg direka mcm itu (contoh lain toyota altis)… kalau xde, hmmm… xtaula, xkan benda remeh cmni pun engineer yg bijak pandai dgn pointer meletup pon xleh fikir….

  10. btul pe yg jbroni ckp…skrg ni hrpan kteorg rkyt msia ni berhrp sesgt..proton xkuakan kete mcm gen2 1st model dulu sampaikan engineer BMW ckp proton kuakan kete prototaip utk rakyat..sape2 kerja kat proton tu amik ikhtibar lah..bkn isu BMW tu dh brape ratus taun ke ape,spm ke ape,tpi kalau dh PHD,MASTERS berjela2 tp xnk trime pendapat org laen,xgune jgk…kami sumer ni rakyat yg dahagakan kualiti yg berpadanan dgn duit yg kami kuarkan.kalau susah nak trime teguran rakyat ni baik proton dan jurutera2 yg xbleh nk pakai pendapat org bukak kilang sendiri.kami nk tgk proton pergi jauh.biar menang dihati rakyat.kalau xleh trime pendapat org,jadilah mcm GENERAL MOTORS..skrg ni kalu kite tgk model chery,geely,landwind,greatwall…diakui status kualiti di britain,us pon pakai geely…xmustahil proton boleh pegi jauh,tpi kepala R&D jgn syok sendiri…buat kete cantik2,pastu masuk tv kembangkan idung,sembang berjela2,buat kete berasaskan raksalah,turbinlah last2 kua savvy…..BUAT APE??

  11. terigt aku savvy ”diwawancarakan” oleh r.hammond dlm rncgan top gear dulu…dia ada ckp sape2 beli savvy boleh dikatakan sbg my first lotus……???……..????………????…….????……????…
    komen korang???kang aku komen kang…mls lah nk citer…

  12. megatputrakuninig : …. lepas 2 Jeremy Clarkson sambung “… What kind of idiot buy this car…? Get it out from the screen I won’t see it anymore!”. Di harapkan jurutera2 Proton/Perodua yg bijak pandai tidak terlampau berbangga dgn kelulusan tinggi dan pointer meletop2 padahal kereta mengalahkan taik (sori bahasa kasar). Kenapa China boleh mencapai tahap kualiti yg membanggakan dlama masa yg singkat sedangkan Proton lebih lama dulu membina kereta? Ada banyak perkara yg membuktikan betapa egonya Proton/Perodua dgn engineer pointer meletop tapi xde bakat dan langsung x kreatif. Contoh : Ingat lagi x kereta Knight Rider oleh Zulkifli Haron sekitar 1980-an dulu? ada banyak pengajaran yg boleh di ambil dr beliau… tapi kalau dh berbangga dgn pointer tinggi, PHD, Degree U oversea…. x kemana la lu!

  13. difahamkan juga di Proton susah skit nk naik pangkat walaupun berbakat dan dh keje lama… technician mahir yg dh keje berpuluh tahun semestinya lebih arif dgn apa yg beliau lakukan berbanding budak mentah br abis U tp pointer meletop gaji lebat keje ntahapahapa… itulah budaya kerja di Proton/Perodua… di Malaysia secara amnya…

  14. aku ni bkn suker sesgt nk ngutuk lbih2..proton ni.cume kekdg tu geram jugak ngan teknikthian2 yg kekdg tu terlepas ckp..agknye kne kua program kat tv mcm top gear la..tgk mane baik mane buruk.
    sampai skrg aku masih terigt lg sales advisor proton kat C.O.E shah alam,yg mengatakan adjustable ohlins yg ada d neo lotus tu,high low ada,soft hard xder…nk jual kete rm 115000.camne tu?bingung wooo….jabroni>aku suke komen ko yg 9 pg td…pointer tinggi pon xgune kalau buat kerja berdasarkan teori(baca buku sampai lebam).nak buat kete ni praktikal.setau aku dr.ferdinand porsche tu pon asalnyer petani.hitler plak asalnye prebet je dlm askar jerman tu.boleh buat vw beetle spi ari ni glamer…hitler tu jgnkan spm,pmr pun xder…tp org pggil genius..heran gak aku???aku ni spm je….hitler lukis bentuk vw,ferdinand porsche buat dan jdikan ia bergerak ats jln…PHD ape dia pakai ek?sbb setau aku dia dpt title DR.pun lps perang..camne ek?jabroni ko tlg jwb ek…aku spm jew….aku xder pointer tinggi2….

  15. betul ker kalau kereta proton pasaran di malaysia ni kurg dari segi kualiti jika dibandingkan proton pasaran luar???

  16. Just nak share experience sikit la…
    Kita tak tahu apa sebenarnya yg berlaku dlm Proton atau Perodua yg mana menyebabkan produknya agak “menyedihkan” di pasaran.
    Tak dinafikan, tenaga kerja mereka bijak dan mungkin jugak komited, tapi, mesti ada kekangan tertentu menyebabkan sesuatu produk tu tak dapat memuaskan hati rakyat sepenuhnya.
    Mungkin modal… mungkin polisi yg ntah apapa…

    Yang mesti dibetulkan adalah pengurusan atasan, jadi yg lain akan mengikut. Kita ambil contoh Telekom M’sia (TM). Dulu, kita tgk, company ni mcm sebuah company kg je. Tapi lepas bertukar pengurusan yg diketuai oleh Wahid Omar (sekarg CEO Maybank), kita dah boleh tgk perubahan positif yg dah berlaku.

    Maknanya sekarang, bukan pointer atau background academic mahupun sikap perkeja bawahan yang menyumbang kepada kelesuan produk Proton, tapi halatuju dan “method” yg diterapkan oleh pengurusan atasan. Setelah diambil alih oleh Syed Zainal Abidin, tak aku nafikan banyak perubahan positif berlaku pada Proton. Aku harap, perubahan ni berterusan. Sekiranya Syed Zainal tiada lagi dgn Proton pun, aku harap pengganti dia sebagus atau lebih baik dari dia…

  17. megatputrakuning: aku pon bknnye suka kutuk2 proton… ye lah, kita pon bknnye sentiasa betul, tapi x bermakna kita xleh kongsi idea & pandangan, lagipun x siapa yg suka dikutuk… aku juga pd satu keadaan bangga dgn proton sbb kitalah satu2nya negara Islam yg membina kereta dlm dunia ni….

    cuba kita tgk tv, drama melayu, x kisahla tv1 ke, tv2 ke, tv3, tv9, slot samarinda ke, akasia ke, citra ke, galeri tv1 ke…. korang akan nampak satu persamaan dlm semua drama melayu, lagi2 kalu nk cerita bab org melayu bekerja- semua orang melayu baik hero/org jahat keje kt ofis besar, belajar tinggi sampai gayat, ada bisnes, jadi bos, executive, ada kompeni besar, keluarga korporat, sykt construction, rumah mewah, pakai kereta mewah dan besar, duit banyak, gaji besar,lepak pun kt tempat 1st kelas, walaupun realitinya org melayu jarang2 begitu…

    apa yg sebenarnya aku nk bincangkn kt sini adalah perkaitannya dgn budaya kerja kita di Proton/Perodua/Kerajaan dan mentaliti orang Melayu itu sendiri bila bercakap bab kerja.

  18. inilah sebab kenapa org Melayu kurang innovator, industrialis ataupun usahawan teknologi. kenapa? mentaliti kita memang di set begitu. sebut kerja- nk duk ofis, waima kerani pun jadila, xdpt swasta, pegi kerja kerajaan seboleh2nye… cuba fikir ape kesan pd kita org melayu…

    contoh:tau x mcmn body kit di hasilkan? berapa ramai tauke cina yg involve dlm bisnes ni? org melayu ada? tau x cina yg wat mould (acuan) bodykit upah dia buat satu mould RM10 000? tapi dia kerja memang comot dan barai la… x pakai besi pun, pakai fibre plastic… yg ada kt malaysia satu2nya, Sham Bodykit je la…

  19. berbalik pada Proton tadi, gua sendiri dengar dr mulut Datuk Syed Zainal, ada graduan U (U mana, aku lupa…) baru keje 3 bulan dgn Proton, dh di hantar ke Lotus UK training setahun kalu x silap…
    dr situ gua fikir… kenapa x dihantar je org lama yg semestinya berpengalaman, berkemahiran dan sudah berjasa pd Proton?

    gua sendiri komplen pd Datuk Syed juga gua x puas hati kualiti plastik Saga BLM… lembik, nampak beno murahnye…. dia nmpk kurang happy dgn komen gua…. dr apa yg dia ckp, material testing masa RND di buat oleh budak2 UTM, kenapa boleh x ok?

    cuba sekutu2 sekelian tgk plastik dashboard/panel pada Kelisa, Kancil, Vios dan bandingkan dgn plastik yg ada kt van Hiace… tgk persamaannya…

    persoalannya di sini, kenapa Toyota/Perodua boleh guna plastik yg lebih murah tapi lebih tahan, keras dan berkualiti dgn dekorasi surface yg lebih berseni?
    sekali lagi membuktikan- teori dlm buku adalah segala2nya buat engineer/apperantice Proton berbanding kemahiran menilai, menguji dan mengkaji yg sememangnya budaya kerja di Toyota!

  20. masalahnyer budaya kat proton xmcm tu jabroni oi…budaya kat proton menilai,mengkaji,menguji samada staf tu spm ke degree ke masters ke…salesman pun dh kantoi…kat c.o.e pulak..tu bru kete hrg 115000.kene hrg cm GTR tu camne tu?budaya jepun ni aku dgr sampai org kat kilang psg perodua tu bgtau qc dia org jepun jo…displin kerja xsah ckp lah…proton xleh tegur…silap tegur, backup terasa,emo..aku sdri pakai PROTON PUTRA..kenapa xnk jual..dah putra ni lah bg aku proton buat yg terbaik..masuk gen2,waja,savvy hampes..kalau ada lagi boss lame alamtnyer bungkus lah proton..kembali kpd asal proton..xslh ciplak org tp kne perbaikkan lgi la…toyota nyer brand pon ada prob jgk cam vios yg under umw,ada kelemahan jgk.honda msia pon g2 jgk…

Kata Anda//