Nissan dan Mazda Berkongsi Produk

Mazda5 2011.04

Nampaknya perkongsian produk automotif bukan sahaja berlaku antara pengeluar dua negara bahkan di dalam negara sendiri. Terbaharu, Nissan dan Mazda mengikat perjanjian di mana Mazda akan membekalkan Premacy kepada Nissan bermula Mei 2011.

Mazda Premacy dijual di serata dunia dan lebih dikenali sebagai Mazda5, ianya adalah antara produk utama Mazda dengan jualan kumulatif daripada tahun 1999 hingga Disember 2010 lebih daripada 885,000 unit. Di bawah perjanjian ini Mazda akan membekalkan Premacy dengan gayaan berbeza kepada Nissan untuk pasaran domestik Jepun. Perjanjian ini juga akan meningkatkan perolehan Mazda.

Selain daripada Premacy, Mazda dan Nissan telah lama bekerjasama di mana Mazda membekalkan van/trak Bongo [van/trak Vanette] kepada Nissan manakala Nissan membekalkan model AD/AD Expert [van Familia] kepada Mazda.

Sumber: Mazda

-Mak/d Uia-

ps: Tiada lagi perkembangan projek Nissan Fuga ganti Proton Perdana.

Nissan Motor Co., Ltd. and Mazda Motor
Corporation today announced that the two companies  have  agreed to expand  the scope of
Mazda’s original equipment manufacturing (OEM) supply to Nissan.   Under the agreement,
Mazda will begin supply of its Premacy minivan to Nissan from May 2011.
Nissan’s OEM business involves a large number of automakers across the globe, with all schemes
ensuring win-win relationships that  benefit both  OEM  suppliers and  recipients.   Through this
agreement, Nissan will enrich its minivan line-up in the Japanese market with the addition of a
model based on Mazda’s global minivan.  The agreement will also contribute to Nissan’s global
investment efficiency.
Mazda developed the Premacy as a global minivan and markets it in approximately sixty countries
and regions around the world. Outside Japan it is sold as the Mazda5.   It is one of Mazda’s major
products with a cumulative production volume of over 885,000 units (March 1999-December 2010).
Under this agreement, Mazda will supply a clearly differentiated version of the Premacy to Nissan
for sale  in Japan.  Mazda and its affiliates expect to enjoy  increased profits resulting from  the
growth in production.
Mazda and Nissan also collaborate under an existing mutual OEM agreement.  Mazda provides
the Bongo Van/Truck to Nissan (sold as the Nissan Vanette Van/Truck), while Nissan supplies the
AD/AD Expert  to Mazda (sold as the Mazda  Familia Van).  The two companies will  continue
working with each other as major business partners maintaining their long-term relationship

Muhammad

5 Comments

  1. tengok,pmbuat kete dari jepun pon buat mcm ni…jgn tngok kat msia je,tngok jgk kat tmpat laen…

  2. Hebat sgt ke org yg dok kutuk buatan Malaysia…gua sendiri pun pkai kete buatan malaysia…support our local industry

Kata Anda//