Majalah Kereta 119!

covernov2009kereta119307

Proton pun dah bertukar, dari Gen.2 sekarang dah Exora, Myvi pun bertukar juga, dari yang biasa sekarang ada model Exclusive walaupun yang bertukar bampar depan dan belakang je. Viva pun bertukar juga, dari yang biasa sekarang ada Elite. Vios pun bertukar juga, dulu ada auto sahaja sekarang yang manual pun ada, ramai pula tu yang beli. PM pun dah bertukar juga, wakil rakyat pun bertukar, harga petrol dah 2,3 kali bertukar, jenis ron pun bertukar juga, DAN pun bertukar, tauke gula pun nak bertukar, majalah Mempelam pun dah bertukar imej, Mat Kacau pun bertukar juga, dulu malas sekarang lagi malas.

Cerita banyak tak guna, harga majalah Kereta ni masih RM6.50. Tak bertukar-tukar lagi. Macamana nak kira ni.

Terima kasss seyyy seyyy seyyyy….!!!!!

-Matpon-

Silakan kongsi:

72 comments

Skip to comment form

    • kete_hitam on 04/11/2009 at 11:37 PM
    • Reply

    esok nk beli…..

    • exJAVANESE on 05/11/2009 at 4:49 AM
    • Reply

    Gua second… hohoho.. sok gak gua g serang kdai buku!!

    • carragher27 on 05/11/2009 at 7:00 AM
    • Reply

    gua dh khatam pun …tapi apsal mcm tak cantik… background sama wording dia macam tak kena aja..

    • jawas on 05/11/2009 at 7:51 AM
    • Reply

    haaa edisi bln ni kuar da ea?
    gua pon nak g beli gak la…
    tp kat cni biasa nye lmbat la sampai…

    • kete kite on 05/11/2009 at 8:05 AM
    • Reply

    beli jangan tak beli..
    bicara teknikal tu macam ada tajuk yang menarik…

    • zulkim on 05/11/2009 at 8:05 AM
    • Reply

    huh jangan lah naik harga trauma aku dibuatnyer. seperti di tuuuut oleh tingko.

    • shah_mivec on 05/11/2009 at 8:09 AM
    • Reply

    gua dah beli semalam….gila kentang ar hibrid turbo

    • ala lingkup on 05/11/2009 at 8:37 AM
    • Reply

    abih baca dah pun ingat nak repeat seround lg

    • nelza on 05/11/2009 at 8:37 AM
    • Reply

    apsal bukan nih lambat. biasanya 30hb / 1hb dah bleh dapat

  1. nmpak mcm btukar jugak cover tu mat pon….ade unsur2 kesenian tahap tinggi dan unsur tanah……….agak continental cover ni…….oh..hari ni gua nk cari…..

    • KERETAMAHAL on 05/11/2009 at 9:21 AM
    • Reply

    WEy mat pon…
    bulan ni pnyer gile lmbat..
    jgn wt snyap cm2 je ek,,
    apsal?ape kes?
    jawab!!

    • on 05/11/2009 at 9:24 AM
    • Reply

    Kedai mamak dekat Atria Damansara Jaya dah menyampah tgk aq,
    dari 1hb sampai 4hb malam xde langsung kelibat lu punya buku.
    pg td gua pegi gegar lagi, nasib ada.(kalau xde gua bakar je kedai 2).

    • strokeboi on 05/11/2009 at 10:40 AM
    • Reply

    lmbat seh…

    • natubaik on 05/11/2009 at 11:08 AM
    • Reply

    boh tganu dok sapa2 lagi nih.. ko sekat air banjir doh

    • on 05/11/2009 at 11:13 AM
    • Reply

    Pehei lambat bebenor bulan ni?…Smlm baru teman dpt beli dkt kedei…Ni mesti sumer Mat Pon punyer pasei…

    • Mat moto car on 05/11/2009 at 11:25 AM
    • Reply

    Gua dah siap khatam…Masalahnya ada lagi tinggal 365 hari gua nak tunggu next edition plak…Aduh…sangap…sangap…muqaddimah dia memang power….

    • SaSAu on 05/11/2009 at 11:53 AM
    • Reply

    btl2,ak skong..bulan ni mmg lambt r..abis mnyk moto kap ak ulang alik kdai apek..!!

  2. nissan sentra yang ditemubual tu nampak nerd je dari segi luaran.. tp jawapan gler berlagak.. siap ada ijazah undang2 tu..hahaha

    • peminat on 05/11/2009 at 12:47 PM
    • Reply

    aku dah baca 2 hari lepas ..tapi aku musykil lah..naper enjin SR20DET dlm E30 tuh nampak lain mcm je?? nampak mcm RB jeeeeee…atau aku yg salah tgk kot

    • Sekeru Longgaq on 05/11/2009 at 1:31 PM
    • Reply

    lemm.. tp memang gempak abis(dah 2nd round aku khatam)

  3. Yang ni gua gagal ni, punya banyak gua nak balas. Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai lengan.

    Mak Kacau boleh blah! ZZzzZZZZzzZZZzzzZZz.

    Eh lupa pula gua nak cakap. Lu orang beli cuba cari nama Sepat. SEPAT NAIK JAZZ! IMPORT LOVER. HATE LOCAL.

    • fauzi on 05/11/2009 at 2:28 PM
    • Reply

    peminat
    November 5th, 2009 at 12:47 pm
    aku dah baca 2 hari lepas ..tapi aku musykil lah..naper enjin SR20DET dlm E30 tuh nampak lain mcm je?? nampak mcm RB jeeeeee…atau aku yg salah tgk kot

    ………………………………………………………
    ingat aku seorang saja yang perasan hang pun sama aku ingat depa pakai teknik super impose kot tu yang nampak macam siri RB.
    tak kan dah sampai isu 119 jenis enjin pun boleh silap.

    • peminat on 05/11/2009 at 2:45 PM
    • Reply

    fauzi… mesti kalau pesaing baca isu ni kena gelak kaw-kaw ni

    • LooLaapaloza on 05/11/2009 at 4:44 PM
    • Reply

    agak lmbat bulan nie..mcm kureng la bulan nie nya issue..nape?mengapa?siapa?dimana?

    • fauzi on 05/11/2009 at 6:26 PM
    • Reply

    peminat
    November 5th, 2009 at 2:45 pm
    fauzi… mesti kalau pesaing baca isu ni kena gelak kaw-kaw ni

    ……………………………………………………..

    betul tu mesti depa gelak sampai terguling-guling atas lantai.tu la buat kerja last minutes, lain kali keluarlah majalah sebulan awal baru sempat nak edit atau semak. macam sesetengah majalah luar negara keluaran untuk isu bulan berikutnya depa dah siap satu bulan awal.

    • LooLaapaloza on 05/11/2009 at 6:43 PM
    • Reply

    yela fauzi..maybe keja last minit..artikel pn mcm kureng jer??apa?mengapa?kenapa?

    • kete_hitam on 05/11/2009 at 7:44 PM
    • Reply

    jawab mat kacau… jawab!!!

  4. Hah..gua nak mancing udang pun tak senang, harap Mat Kacau memang gagal. Sesapa yang nak tau jawapan dia minta khatam nota editor 6kaki x 7 inci kali.

    Peminat, Fauzi, Loolapaloza.
    Orang yang lu kutuk tu kalau ikut hati dia dah lama majalah Kereta bukan setakat lambat TAPI TAK KELUAR LANGSUNG. Dalam gua menulis ramai yang gua jumpa cakap besar dan hangat-hangat saja tapi gua memang tabik dengan komitmen dia. Kalau gua pun tak sanggup.

    Gua bukan nak cerita banyak tapi semalam gua baca berita suratkhabar Inggeris yang paling laku dalam Malaysia eja Formula jadi Formual 1. Bukan setakat isu 119 tapi dia tu dah isu beribu-ribu.

    Lu nak standad luar negara boleh, gua tada hal, tapi dengan syarat biar pembaca Melayu ni beli ramai-ramai dan kuasa membeli besar. Baru boleh gaji proof editor. Kalau lu nak tau, editor MK lah penulis, jurugambar, runner, pengarah grafik dan lain-lain lagi.

    Dalam MK bulan ni ada Honda Civic, Honda Jazz, Nissan Skyline, Toyota Starlet, Toyota Celica, Silvia, Sentra, GL, Mini Cooper. Tu pun lu orang nak komplen keje last minute dan artikel kureng?

    Sorilah, MK tak boleh nak jadi macam majalah pesaing dan luar negara.

    Baii suruh gua minta maaf tadi atas salah eja SR tu bagi pihak dia. Ok Baii gua minta maaf ni. Esok lu jangan tendang gua. Gua bulan depan nak beli BMW.

  5. aiyoooo….matpon….lek2 udaaa……sekutu memahami…..nilai sebuah penulisan masih lagi tipikal dimata masyarakat……gua sedey klau lu sedey……

    tpi kadang2 rase klakar jgk lu punye statement ni……

  6. matpon
    lu jgn ar emo n touching..apa salahnya ktaorg peminat n pembaca nk gtau apa lebih n apa kurang..klu lebih ktaorg bg credit pe.. kna la ada pro n kontra nya..wa rs wa x kutuk tp bg pendapat..cz b4 nie wa rs mcm sempoi n mantap so klu ada yg trkurg terasa la kekurangannya.

    ex: “dey ane apa ini ns lemak ikan bilis kurang maa,smlm mkn ikan bilis 1 aquarium lu taruk”hehehe..(situasi kdi mapley)jgn marah matpon..ok2..pape pn majulah korg utk ktaorg..

  7. Mana ada gua marah, kalau gua marah mesti udang-udang ni semua gua dah telan. Gua tengah fikir kenapa udang pun gua nak kena pancing. Macamlah gua tak mampu nak beli kat kedai runcit. Apa punya hobi pun gua tak tau.

    Lupa pula gua nak cakap, selain baca nota editor lu orang baca sekali m/s 19. 2 perenggan terakhir tu. Bukan soal siap sebulan awal ke hapa.

  8. aku ade perasan sesuatu… majalah kereta kali ni ade gambar kambing! (m/s 66)

    • exJAVANESE on 06/11/2009 at 1:16 AM
    • Reply

    Xpe… setiap manusia mlakukan keslahn… xde yang perfect pn..

    Hang cakp ngn editor tu… Putuskan shaja shabat ngn mber yang camtu ataupun ko nk aku bgi pnjam kalasnikov aku kat ko pun ble gak!!

  9. ahhh… xkesah la RB ke, SR ke, RC, RX7 ke.. janji gua enjoy membaca majalah kereta..Gua memang tak pandang kesilapan orang nie.. sebab gua sendiri pun banyak buat silap..sikit punya hal, cde hal la beb..

    • on 06/11/2009 at 10:51 AM
    • Reply

    Alamak bro2 sekalian…Gua ni yg dah beli MK dari 1st issue sampei latest 119 takde pun nak ngomplen2 ni…Silap sikit2 tu adat la…kadang2 biler silap tu gua just gelak dlm ati jer…sian kat skru2 MK ni…bertungkus lumus dorg siapkan MK punyer artikel tiap2 bulan bagi kite2 ni baca & informasi…aku rasa MK la yg paling konsisten di alam maya ini…bukan nak puji melambung…tapi kenyataan…tabik MK…toing…toing…toing..!!!

    • peminat on 06/11/2009 at 12:40 PM
    • Reply

    ekekekek…. aku bukan apa…saja nak kasitau je..takut editor tak perasan ..kalau kita tak support MK..sapa lagi kan?
    dari segi bahasa dan kelewatan tuh..aku takder masalah ..cuma tersalah tulis (bukan tersilap eja) boleh menyebabkan pesaing-pesaing lain akan gelak besar..

    • fauzi on 06/11/2009 at 12:58 PM
    • Reply

    betul tu ‘peminat’ dulu ada juga MK kutuk pesaing-pesaing hangpa dalam MK.Tup-tup hangpa pun buat silap,iniakan membuat pesaing gelak sakan.apa yang kami bagi tau bukan nak kutuk tapi untuk teguran, itu tugas kami sebagai peminat MK,kalau aku bukan peminat MK lantak pi la kat hangpa nak tulis apa, apa aku peduli.

  10. Gua tade hal lu orang nak kutuk sebab gua pun kaki kutuk tapi gua panas bila ada sound mcmana cara skru MK buat kerja.

    Bila cakap buat kerja last minutes peh panas je gua dengar.

    Kalau lu orang nak tau, MK disiapkan dalam masa 15 hari sahaja. 15 hari lagi ada kat kilang cetak pastu sama pengedar. Disebabkan setakat bulan ni harga MK masih RM6.50 jadi skru kena berlawan dengan kos dan masa. Tulis orang sama, jurugambar orang sama, cari bahan orang sama, wartawan pun orang sama. Majalah luar negara semua tu orang lain-lain yang buat.

    Gua tak gelak dekat pesaing gua cuma gua geleng kepala bilamana iklan berhelai-helai, lepas tu buh harga tinggi pastu buh perempuan seksi. Matlamat MK dan GT ialah memberi maklumat bukan mengambil kesempatan dekat peminat kereta mod.

    Ada yang tu dahla cetak balik edisi luar negara, harga pula lagi mahal dari majalah dalam negara dengan isi terkini.

    1 hal lagi, lu orang yakin ke pesaing gelak kat MK? Gua rasa diaorang baca pun tidak, sama macam gua tak baca diaorang sebabnya tiap-tiap kali ada event mesti pakat-pakat jumpa.

  11. btol2..peminat@pembaca n skru2 MK knala ada give n take..sbb ktaorg nk MK n GT success2 n xnk kna gelak smbl pancing udang dgn pesaing2..klu MK kna gelak n kutuk otomatik ktaorg pn trkena tempias..

    p.s; mat ada udang lebih2 buat ar kenduri udang grg tepung ke masak lemak cili api ker utk ktaorg..layan 2…

  12. Cis, udang apa jadah, gua nak buat ternak udang jinak lepas ni. Gua petik je terus terbang masuk poket gua.

  13. sbb apa yg lu ckp 2 la mat klu lmbat n ada xkna gua ckp..coz dh ketagih lu org nya maklumat n cr penyampaian korg sedikt sebnyak menambah ilmu kt breast gua…hehehe…mag pesaing lain2 kuar p la sejam sekali pn..ada gua kisah..

  14. Dah-dah gua ngantuk ni, gua minta maaf sebab gua terkasar bahasa.

    Selamatponnnnnnnnnnnnn……ZZZZZzzzzzzzzZZZZZZzzzzzzZZZZZzzzZ.

    • Belalang on 06/11/2009 at 2:31 PM
    • Reply

    Salah sikit?
    Beb, SR20DET ngan RB20DET mcm langit dgn bumi
    Satu 4 piston 16 valve, satu 6 piston 24 valve, hp pun lain, mounting pun lain, bunyik pun lain, duduk pun kat body lain2
    Antara SR20DET Blacktop/Redtop/Silvertop sendiri pun byk giler bezanya.

    Tak salah kalau kita cuba tegur untuk kebaikkan. Klu tak, apa guna ada blog mcm nih? Kurang2 blh bagi Tuan Editor kita tu tersedar sket dari lamunan. Hahaha…
    Ini tak, setiap kali salah korang terima bulat2. Ckp dah katam atau dah baca dari isu 1 pun tak guna. Sebab apa yang dibaca, korang sendiri pun tak paham sebenarnya
    Pesaing mungkin gelak. Tp yang tau pasal enjin Nissan mcm aku ni, terus campak je…

    (Sori Bai, gua pun dah emo nih…)

    • Babun on 06/11/2009 at 2:43 PM
    • Reply

    Elek gu…
    Aku rase, bangla hok kije kak kilang printer tu buak daja.
    Dakpe, isu depang aku tulong cek artikel Bai before sent out to the printer…

    Guane gamok?

    • saripdol on 06/11/2009 at 3:09 PM
    • Reply

    kepada belalang,lu jgn brlagak setiap manusia ade wat kslpn.tdk ade manusia yg tk prnh wat silap kt dunia ni.

  15. pearh.. lu orang nie komen macam MK da kecewakan makwe paling cun dalam malaysia je.. rileks la, diaorg da ngaku da pun kesalahan mereka.. nie sampai meleret ke majalah pesaing, apehal.. sorg da tunjuk apa yang salah, n yg buat salah pun da mintak maaf, settle la..adoi.. macam bebudak..

    cuba lu orang renung balik, gua rasa MK da banyak mengajar korang ttg bukan je pasal modified kereta, pasal permanduan berhemah dan erti hidup pun ada diselitkan. tp skali ada buat salah sikit, fine la.. kita bukan malaikat pun nak buat semuanya betul. gua syak dalam ramai2 yang kenal SR20 dgn RB20 ada gak yg kenal dari MK jugak rasanya. kira orait la tu. Gua dapat cam kesalahan lain, tp ada gua kecah2? Diam adalah pintar beb..

    • Belalang on 06/11/2009 at 4:21 PM
    • Reply

    Saripdol
    kepada belalang,lu jgn brlagak setiap manusia ade wat kslpn.tdk ade manusia yg tk prnh wat silap kt dunia ni.

    —————————————————————-
    Memang, jadi bacalah komen gua kat atas tu betul2 bro…

    • E93 on 06/11/2009 at 6:00 PM
    • Reply

    sangap nak baca..tp wa kat luaq negeri 5thn
    mana nak dapat..
    leh pos ke sini ke mat? sbb majalah kereta melayu gak sedap

  16. rilek2…

    • wiradohc1.7 on 06/11/2009 at 6:42 PM
    • Reply

    gua gelak tepi je tgk korang, hahaha…

Leave a Reply to azwan nbs Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.