Kerajaan Tak Boleh Jamin Harga Minyak Akan Kekal

Rasionalisasi Subsidi

Kerajaan tidak boleh memberi jaminan harga bahan api seperti petrol [RON 95], gas dan diesel akan kekal jika harga minyak mentah terus meningkat naik kata Datuk Seri Ismail Yaakob.

Menurut beliau lagi, harga bahan itu akan direviu oleh jawatankuasa rasionalisasi subsidi setiap enam bulan sekali. Harga petrol dan diesel akan diketahui selepas jawatankuasa bermesyuarat pada Jun depan.

Sementara itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula berkata subsidi kerajaan untuk ketiga-tiga bahan itu mungkin meningkat daripada RM9.2 bilion tahun lepas kepada RM18 bilion tahun ini.

-Mak/d Uia-

Silakan kongsi:

54 comments

Skip to comment form

    • malfungsi on 17/05/2011 at 9:41 PM
    • Reply

    ahaha..pelawok itu seme..

    • spero kuning on 17/05/2011 at 10:27 PM
    • Reply

    aku ada baca 1 artikel dlm sinar harian.. sorang prfesor matematik gunaan ckp dr kiraan dia.. yg sebenarnya mana ada subsidi2 ni… mungkin kita kena kencing je…

    • exJAVANESE on 18/05/2011 at 12:29 AM
    • Reply

    klu nk masuhkn petrol subsidy ni pn gua xkesah….

    TETAPI!! PASTIKAN CUKAI KENDERAAN DI TURUN KE PARAS MASUK AKAL dan termsuk laa cukai2 yg lain!!!!
    dan juge…import enjin ngn gearbox dikekal kn…

  1. nak amik hati punya pasal kjaan umumkan tol metramax yg hubung cheras kajang ditutup .. kiranya dah save perbelanjaan commuting hampir rm30 sebulan.. to me to be fair tutup semua tol yg ada dalam area KL cth LDP rasa dah untung berlipat ganda

    • Alteja on 18/05/2011 at 10:06 AM
    • Reply

    Minggu lepas aku pegi repair kereta aku kat bengkel. Aku tanya pendapat mekanik tu pasal Ron95. Dia kata mesti naik punya sebabnya, dari risikan yg dia buat kat beberapa Petrol Station, berapa kerat je skrg ni guna Ron97. Last kali, sebelum mencarut, dia kata, negara lain, minyak mahal, at least kereta murah & gaji besar. 1M pulak, gaji ciput, kereta mahal & minyak pun nak mahal. Tgk Thai, S’pore, betul rega minyak mereka mahal, tapi tgk benda lain. Toll? Harga keta? mahal tak? Tanya Mat Pon & Mak UIA

    • 6posen on 18/05/2011 at 10:38 AM
    • Reply

    …dan lg skli, kite akn trus di gula2 kan dgn cite hage myk kt 1M msih murah bnding pat len…’lazat’ tul gula2 tuh…

  2. Gua sokong lu Sepat…tp sape terer boleh bg jawapan kenape MMR2 takde TOL…Mak/d UIA leh jawap kot?…hahaha

    • captain slow on 18/05/2011 at 4:40 PM
    • Reply

    sakit wei klau hrga asyik naik je..gaji x nak plak naik..

  3. jgn citer gaji lah nnt gua sayu..

    • captain slow on 18/05/2011 at 7:15 PM
    • Reply

    gua lg sayu…tgh isi minyak pn rs nk menitik air mata…

    • yuri on 18/05/2011 at 9:46 PM
    • Reply

    perghhh
    rakan2,commonlah,kite kene realistik
    rege minyakni bkn ikut suke hati krajaan
    ni rege dunia
    aku bkn backup krajaan
    tp realiti is realiti
    obama pon pening kepale rege minyak nih
    bknnye krajaan m’sia je

    mmg btl negare lain minyak dia lg mahal
    tp mende alah lain ok
    itu perbezaan polisi
    ade polisi kearah memantapkan ekonomi, mcm thailand
    petrol mahal
    krete murah
    sbb diorng xde krete nasinal
    n diorng nk mantapkan ekonimi dalaman negare
    tapi kerajaan malaysia punye polisi
    kerajaan bagi subsidi kepade bende2 yg penting
    petrol,beras,gule
    knp begitu
    supaye setiap subsidi tu dpt dirasai oleh semua level rakyat
    bhn2 asas ini keperluan basic
    xkire rakyat miskin ataupon kaye
    rakyat miskin memerlukan gule,beras,tapi tidak kepade kerete
    kerete ni golongan mampu sahaje
    golongan pendapatan rm500 ke bawah
    xterpk pon nk beli kerete
    sbbtu subsidi kerajaan ke arah mereka ini—golongan miskin
    dan subsidi kepade golongan miskin ni akan burn,kerajaan xcas balik sbb tiade cukai dikenakan kpd mereke
    ade pon yg biase2je,mcm cukai tanah,tu pon klo ade rumah,klo ddk bwh jambtan,zero tax

    dan golongan mampu (dan yg xmampu,tp ngaku mampu)
    kerajaan kasi gak subsidi
    tp subsidi tu xburn
    kerajaan akan cas balik melalui cukai n lain2 duti

    ramai yg suke salahkan org lain
    tp xpk pon punce tu dtg dr kite
    seperti yg selalu ditegur oleh Majalah Kereta
    mahasiswa bru lps grad
    bru keje 1 tahun
    dh beli Persona/Myvi
    yg bulan2 dia rm600 klo xde muke 9 tahun loan
    bile gaji asik dok bayar utangje
    n gaji mule xcukop
    mulelah salahkan krajaan-brg mahal la apekebende
    tp xnak salahkan diri sendiri
    ape pasal beli myvi yg mahal itu
    sedangkan blh beli kancil secong hand yg bulan2 bru rm150~200

    apelagi contoh subsidi kerajaan yg sgt2 basic
    KLINIK/HOSPITAL KERAJAAN
    lu orang bayar rm1 je utk dapatkan rawatan
    klo jumpe pakar rm5
    cube lu orang pg spital swasta tgk berape diorang cas
    utk demam sahaje
    rm50 paling koman
    cabut gg mau 3 angke
    tampal gg lg mahal dr cabut gg
    klo pg klinik krajaan
    rm1
    sape bayar lg balance tu
    krajaan la beb
    mne dtg duit,dr subsidi kerajaan
    kenape kesihatan di utamakan
    kerana golongan kurang mampu yg pg spital kerajaan
    yg mampu,akan pg klinik swasta
    tp apekan daye ramai yg gaji below rm2k
    tp ngaku mampu
    g spital swasta
    atas alasan
    nak cepat,spital kerajaan lambat,berjam2
    and at last,semuanye salahkan kerajaan
    apeeeelah lu org ni
    bersyukur la sikit

    lu org ingt kalo anwar ibrahim still jd menteri kewangan
    rege minyak blh below than current price ke
    gua blh jamin tidak
    rege minyak mmg murah mase anwar jd menteri kewangan
    tp rege minyak dunia mase tu brp
    murah gile2, xlebih $40 setong
    sekarang ni naik 100%
    google klo xcaye
    sejak iraq diserang
    brulah rege minyak ni kaw2 naik

    dan disebabkan polisi kerajaan ttp same
    subsidi ttp same
    klo nk ubah subsidi blh
    mcm yg anwar ibrahim ckp
    mmg blh tinggikan subsidi minyak
    nk kasi free pon blh
    tp byk nk kene adjust
    n bile adjust
    isu lain plak yg akan timbul
    saye blh jamin org miskin akan lebih terase jike subsidi minyak dinaikkan

    xfaham aku dgn umat skrng
    xreti bersyukur
    suke salahkan org lain
    ntah ape2…

    • yuri on 18/05/2011 at 9:54 PM
    • Reply

    kesimpulannye
    kite kene tgk root cause btl2
    jgn cpt sgt jump to conclusion
    klo dikaji balik
    AS & Israel mmg sengaje nk naikkn rege minyakni
    supaye satu dunia sakit jiwe
    n senang diorng nk buat kerje diorng-menghapuskan islam dr bumi ni

    dh tau rege minyak xstabil n gile2
    ubahla bajet sendri/family
    klo rse kene naik pengangkutan awam
    naik
    ni tidak
    nak belagakje
    g keje naik kerete
    padehal naik bas lg murah
    naik krete+jam+bla3…dh rugi
    lpstu salahkan rege minyak
    then kerajaan
    lpstu pangkah kerajaan lain
    rupe2nye krajaan baru lg mcm shelake
    then, salahkan lg kerajaan
    undi pulak krajaan lain
    pon mcm shelake gak
    smpai sudah cenggitula
    padahal puncenye dr kite

    xfaham aku dgn umat skrng
    xreti bersyukur
    suke salahkan org lain
    ntah ape2ā€¦

    • jabroni on 19/05/2011 at 8:17 AM
    • Reply

    “kerajaan di saran kaji beban rakyat sebelum menaikkan harga minyak…” datuk seri zahid hamidi (17/05/2011)

  4. alahai.. yuri ni mau aje gua school ajer kan..

    lu ni bercakap mcm kami ni lepasan sekolah pondok ulu banat.. kat sini ramai amik ekonomi tapi ulas pun tak mcm lu ulas bro yuri.. kemon laaa be realistic.. kasi kembang minda tu dengan buat research..

    subisidi? gua tak anggap bantuan kerajaan itu subsidi sebab gua pembayar cukai spt rakyat lain.. apa yg gua harap ketelusan kerajaan mengurus dana awam ni..

    senang cite laa bro yuri.. kjaan suruh kita jimat cermat.. tu yg buat tower 100 tkt felda tu kira cermat ker? apa realistik dengan keadaan ekonomi skrg walhal duit tu boleh kita invest cth ke pendidikan laaa (kalau betul laaa takmo serah duit bantuan aka subsidi pd rakyat)

    lagi satu minyak ni .. jgn laa ckp serupa lu skolah level srp (sorry lah kalau betul kelayakan srp) ingat bawah pendapatan rm500 tak terasa bahang kenaikan ker walau takde kenderaan? yg rm500 laa lagi sakit yuri woi sbb keperluan asas dah naik rege..susu anak + lampin + etc kalau anak ramai.. so boleh lu komen tang ni?

    gua rasa malas nak ulas panjang sebab ni forum kereta tp since lu dah ungkit hal-hal politik gua senang aje.. lu totok umno sampai bila takkan berubah keumnoan lu biarpun kebenaran depan mata.. nasihat gua.. bukak minda tu sikit tgk keliling lu jgn tgk tembolok lu sorang saje

    peace no war! ..:)

    • cb400vtec on 19/05/2011 at 11:41 AM
    • Reply

    Gua sokong yuri….heh..heh..heh..
    mcm bos gua (cine) ckp,mcm mne tinggi hrge brg naik pn u org kne ready..kne pndai ejas sndri pnye ekonomi..jgn harap gov shj..
    spe pn yg pegang gov lum tentu lg bro..pecayelah..
    ttg project gov 2 mst de pro n contra..lu da study abis ker ttg sesuatu project tu..
    pakcik gua (sokong pkr)ckp petronas msuk F1 rugi sbb kete F1 xpki myk petronas..haha..mentaliti pe ni weh..lu pk ar sendri..
    peace no war tp kutuk org gak..

  5. mcm mana gua nak percaya kalau govt skrg belum bertukar? bak mai sepenggal kita tgk org lain perintah.. he he he kalau tak berubah jugak .. rakyat boleh menilai sendiri track record mcm mana nak kjaan lama atau menten kerajaan baru.. senang aje kan? šŸ˜€

    • Alteja on 19/05/2011 at 12:36 PM
    • Reply

    Sepat, gua sokong lu.
    Yuri, lu kalau mau cerita pasal kelogikan dan keberkesyukuran, takyah masukkan elemen politik sampai masukkan nama ex-menteri yg dinazakkan.
    Macam Sepat cakap, korang ingt kami ni budak lepasan pondok ke? Kalau ye pun aku lepasan pondok, tapi aku dah sambung study (bukan kat Timur Tengah). Aku malas nak cerita hal yg susah korang dpt sumbernya. Cuba ko tengok tulisan dlm TAS2011. Aku tertarik satu komen (aku rasa Baii punya tulisan, tak mungkin Mat Kacau) tentang rega minyak sana yg mencarut-carut tingginya di sana. Tapi, ko tengok plak gaji Fresh Graduate kat sana berapa? RM30k duit Malaysia Bro. Gaji ko masa memula abis blajar U (kalo ko ex-U la) berapa? Skrg ni, kalo keja Gomen Grade 41, RM3,200 je (average high termasuk elaun2). Keja LHDN pun lebih kurang sama. Swasta? Masih ada yg starting RM2,000 and ke bawah Bro.
    Ko kutuk mereka beli keta sampai bayar RM600 sebulan. Ko kena tgk atas faktor keperluan. Kalo KL, berapa sewa rumah tengok? Nak enjoy murah dok Rawang. Dr Rawang naik Komuter pastu LRT, terjamin ke waktu sampainya? Betul tak jem, tetapi kekadang jahanam. Penudahnya lambat gak? Tu belum cerita hal keselamatan, diraba org dsb. So, masa tu, ketalah jadi keperluan. Bila dah perlu, kenalah, berhutang. Bila dah berkereta, kenalah bayar minyak.
    Ni belum sebut pasal cukai.

    • Alteja on 19/05/2011 at 12:43 PM
    • Reply

    Yuri, aku yg sekolah Tamil ni nak ajar ko pasal konsep balas jasa & syukur sikit.
    Masa aku Darjah 6 dulu, sebelum Raya, sorang cikgu tanya dlm kelas, masa raya, apa nak cakap masa salam mak bapak? Hhampir semua pelajar kata, salah satunya mereka akan minta makbapak diaorang halalkan makan dan minum.
    Cikgu aku ajar, jadah apa nak mintak halal makan minum dari makbapak. Sebabnya? Tu dah tanggungjawab dia sediakan makan minum utk anak2. Jadi, apa perlunya mintak halal.
    Macam tu gak Gomen, sediakan kemudahan tanggungjawab dia. kalau tak boleh sediakan, baik takyah jadi gomen. Tapi, gomen ke yg sediakan duit? Aku rasa antara yg sediakan duit ialah Sepat & Aku sebab kami pembayar cukai. So, kerajaan hanya “pengurus” duit-duit tu. Salah ke rakyat mintak agar duit tu diuruskan dgn betul & tolong rakyat jaga subsidi sebainya? Salah ke? Salah ke?
    untuk cb400vtec, Boss lu macam Boss gua. Rasa kekdang nak lempang. Dia cakap camtu sebab gaji dah 5 digit. Kalo 4 digit bawah RM5k camne? Anak 5 lagi?

  6. betul bro alteja

    camni senang ckp laa.. gua ni tak pro mana2 pun.. baik pembangkang mau pun kjaan.. gua cuma nak tgk 100 keturunan gua akan datang ni (jika diizinkan Allah) tak suffer disebabkan sikap gelojoh sesetengah manusia yang mentadbir negara mcm duit dia sendiri.. perlu ada ketelusan tapi ckp pasal telus pun tubuh laa apa suruhan jaya sekalipun tah kemana telus pun gua tak nampak kekeke..

    well prinsip gua senang.. tak boleh run the show give others to try .. mana ada kerajaan kekal selama ni dlm dunia.. Amerika pun bertukar parti memerintah .. tapi pembangunan negara ok ajer tang sahsiah diri tu toksah ckp laa .. negara kita kadang2 lagi teruk dari omputih tu..

  7. senang cite lah mcm bro alteja ckp

    minyak naik.. kos pengangkutan awam lu agak camne? turun ke naik? yg gaji rm500 anak 5 tu naik bas free kaa? kalau nak kata harga minyak naik tp pengangkutan awam terpuji .. gagah jugak gua naik lrt tu.. tp indah kabor dari rupa..

    kdg2 susah nak bukak mentaliti org kita yang pk ‘inilah kerajaan yang aku membesar bersama, mkn minum ada’ dgn erti kata lain kalau org lain perintah maybe negara runtuh?

    sila lah buka minda anda dgn rajin2 google tu skit..hehe

    • 6posen on 19/05/2011 at 1:30 PM
    • Reply

    …depa ckp klu jd kerajaan, TPM dr kaum lg 1, korg sggup ke? …mean lps no 1 pencen, TPM akn amik alih…ms 2 tmpt kite kt mn?…

  8. kat mana clause kata camtu? boleh highlight tak? jgn dok baca satu sumber aje terus buta percaya .. itu pasal laa minda dok sempit pikir yang bukan2 pasal kaum lain.. asyik curiga tak tentu arah.. kalau gua nak bias dan racist.. gua rasa toksah tunggu kaum lain perintah.. kaum sendiri perintah pun tgk apa jadi dgn org kita? dilalai dengan hiburan dgn kes mcm2 laa.. sendiri boleh pikirkan.. ? bukalah minda anda ..

    • Alteja on 19/05/2011 at 2:02 PM
    • Reply

    Sapa yg jadi gomen, yg penting jaga amanah. Aku baca banyak sumber, sumber “Nasional” & sumber dari satu tu. Aku tak jumpa org dari satu tu bagi statement yg 6posen cakap tu??? Takyah racist la dlm nak komen sesuatu isu. Yg korang kena tengok, korang & keturunan korang terjamin tak masa depannya? Kalo kita gaji berkepuk-kepuk makan 7 keturunan tak abis, boleh la cakap itu ini. Yg duit cecukup macam aku ni lepas bayar duit rumah apartment kos sederhana, anak 4 & instalmen keta Wira tahun 2003 (nak abis tahun ni) pastinya perit nak menyusun banyak benda. Katalah naik 6 posen dari harga sekarang, mesti ada yg kata alah 6 posen je. Tapi, nak bagi Wira (keta nasional tu) full-tank, 35 liter. Cuba tengok berapa aku kena bayar? Sehari? Sebulan? Sepat, wa tabik sama lu

    • cb400vtec on 19/05/2011 at 5:30 PM
    • Reply

    aku respect pendapat korg sume lg2 bab ketelusan..
    spe2 pn jd gov harap telus ar..
    tp aku ttp xakn sokong pqr..bas okay..
    aku akn berusaha utk ‘ready’ kn diri aku sbb lum de jaminan gov bru yg akn dtg bley bg sume pe yg kite nak..
    skurg2nye aku berusaha jd mcm bos aku bknye berusaha jd rakyat yang sentiasa nk tukr gov or rakyat yg sentiasa mgharapkan subsidi..alteja nk lempang bos dia tp aku nk ikut cre bos aku smpi aku leh ckp benda yg sme kt ank buah aku..
    tp jgn lbh2 sgt dunia weh..igt2 akhirat jgk k..plg kuat pn kte hdup 70thun skg nie..relax ar bro..
    GT xnk wat perjumpaan ke..heh..heh..

  9. aku salah masul blog ke ape ni??

  10. Yuri & Penyokongnya
    gua syak diaorang ni jenis gaji sebulan lebih lapan belasribu ..tak campur elaun dobi sama elaun rumah lagi. Kalau petrol naik sampai lima ringgit seliter tu jenis tak kisah punya. Kalau nak cerita pasal subsidi tu digunakan bantu orang miskin, apa pasal kat Malaysia ni masih ada lagi yang tinggal kat hutan Ulu Banat tu?

  11. ok gua sambung sikit lagi.. kalau nak cerita bab syukur, gua nak bagi contoh yang budak tadika pun boleh paham. Katakanlah, lu orang sebenarnya BERHAK untuk dapat 3 item, tetapi dinafikan dan hanya diberikan hanya 1 SAHAJA. Syukur tu tetap syukur, tetapi bila dah jadi macam tu, itu namanya PENINDASAN.

  12. Ok. Masalahnya sekrg ni ada tak wokshop leh psg NGV kat Veyron? Takkan gua nak kena beli pagani zonda. Ish.

  13. woit matpon..nak letak celah mana tong NGV tu hah?? takkan nak letak atas bumbung,.tak sukan [sport] la..

  14. Entah. Jap g gua fikir.

    • yuri on 19/05/2011 at 11:32 PM
    • Reply

    perghhh
    berubah muke GT.com
    hahaha

    kpd encik2 sekalian
    saye hanyelah pekerje proton yg bergaji rm2k
    lulusan UTM skudai
    tinggal di batu caves
    sewe rumah rm700
    pakai kerete yg dikutuk ramai
    savvy…hahaha
    bulan2 rm500

    rumah+kerete=1200
    tnggl 800
    tu blm potong EPF
    tnggl 500
    dh kawin, anak on the way
    ASBa+duit utk org tua
    ujung bulan
    gaji saye abis

    tp yg penting
    saye xsalahkan kerajaan bile duit gaji saye xcukop
    sekian,terime kasih…

    kepade matpon
    bilenye kerete savvy nak kluo MK
    belambak sudah savvy bersin oi
    kasi masokle satu
    penat teman tunggunih…

    • 6posen on 20/05/2011 at 9:35 AM
    • Reply

    …sepat, try google “lim kit siang jd tpm?”…sumber dr sinchew jitpoh…untuk alteja gak…

    • Alteja on 20/05/2011 at 9:45 AM
    • Reply

    Yuri, aku setuju dgn ko iaitu jgn menyalahkan kerajaan. Tapi, tapi, tapi… kami hanya mau, amanah dijaga betul. Gaji aku lebih sikit je dari ko & kena cukai bebulan walaupun anak dah 4. Sekarang ni sama cam ko, gaji cecukup. Pasni, kalo minyak naik, jadi tak cukup kot. So… camne ni???

    • Alteja on 20/05/2011 at 9:50 AM
    • Reply

    Apapun, aku suka bertukar pandangan camni. At least memasing bagi input yg datang dari pelbagai “etnik” kecuali MatPon yg tengok dari sudit lain yg ntah apa-apa. 6posen lagi superb, dah masuk ke politik kepartian…

  15. 6posen

    pandai lak ko baca mandarin/kantonis.. sumber gua bukan dari sumber akhbar sahaja.. lu kena try google lebih lagi utk mendapatkan berita yang lebih adil.. itu ajer..

    • 6posen on 20/05/2011 at 10:36 AM
    • Reply

    …kan ade translate tuh…

  16. Jangan harap sumber dari akhbar arus perdana sahaja..banyak membohong daripada yang betul..

    Alteja, lu kena paham peranan MatPon dalam GT ni..takkan itu pun nak ambil hati bila dia sebut pasal Veyron dia.. apala..

    • Alteja on 20/05/2011 at 11:06 AM
    • Reply

    Cool 6posen…
    Aku luangkan sikit masa keja aku utk baca artikel tu & pasni aku kena “bayar” balik masa tu termasuk penulisan aku ni. Itu statement DSAI & aku tak tahu betul ke idak. Yg aku fokuskan bukan DSAI, bukan LKS, bukan Najib, bukan Hadi Awang atau sesapapun. Yg aku pikirkan, ialah “gomen”. tak kira sapa jadi Gomen, dia kena jaga amanah rakyat. Setakat ni, hampir semua jawatan tertinggi Negara, “org kita”, baik sangat ke jadinya kita ni?
    Aku penah tanya sorang Chinese yg merupakan salah sorg pengedar produk makanan utama Negara tercinta ni. Kami tanya dia pasal politik & aku suka statement dia, “kita patut rasa yg lain pulak. Rasa bukan bermakna kita tak suka kepada yg ada, cuma nak bagi tengok, sapa yg boleh jaga kebajikan terbaik utk rakyat.” Tak rasa tak tau Bro. Kedah dah rasa, Kelantan dah lama rasa, Perak dapat rasa sekejap, Selangor pun sedang merasa. Kalau apa yg di “rasa” nanti lagi tak sedap, tukar balik kpd yg lain. Amerika pun selalu tukar-tukar gak antara Demokrat & Republikan, kemajuan mereka camne? Kebajikan rakyat camne? Kesimpulannya, dgn “yg ada” ni, agak-agak harga Ron95 kekal tak? (kembali kpd topik asal)

    • Alteja on 20/05/2011 at 11:08 AM
    • Reply

    C27… lu pun jangan terasa. Tu gurau-gurau sinis je dgn Mat Pon. Baru kenal

  17. Alteja
    gua sejuk [cool] aja dengan lu..heh..

    Berbalik pada subsidi..gua kira subsidi petrol adalah antara satu keperluan kepada rakyat jika diambil kira dengan negara kita memandangkan jumlah kenderaan yang berlambak. Ianya adalah menjadi tangunggjawab pemerintah untuk memberikan subsidi pada harga yang diterima akal. Kalau sebagai BAPA, sanggupkah kita nak bagi anak kita minum susu getah sedangkan hakikatnya tanggunjawab kita adalah untuk memberikan anak minum susu yang sebenar?? Kalau tergamak juga nak bagi, maka sebagai BAPA kita telah gagal & berdosa kerana menafikan hak anak tersebut.

    • 6posen on 20/05/2011 at 11:52 AM
    • Reply

    …alteja, aku matkool dr awal…
    …aku x rs negeri yg tgh rs/pnah rs jd negeri yg ok skunk ni…
    n aku pun tgok klu gomen dituka, keadaan akn jd lg baik…bkn aku ckp yg skunk sume btul…bkn cm2, msti ada lompang sne cni…tp pd aku ramai lg yg x sggup amik risiko tuk 2ka…n xleh nk bnding ngn amerika la, ari 2 diorg jatuh terduduk lg truk dr kite…
    aku hrp ramai lg org kuakan pndapt, aku suke bc n provok…haha…
    psl klu aku x provok, sepat n alteja smpn kuku jek…

    • exJAVANESE on 20/05/2011 at 11:57 AM
    • Reply

    kite bako je matpon pnye veryon! kuat mentekedah minyak..hihih

    kite bako..kite bako..

    • Alteja on 20/05/2011 at 12:36 PM
    • Reply

    C27 aku pun sejuk je dgn Lu. Lu punya pikiran sama macam aku.
    6posen.
    Aku x anggap ko provok, ko sama gak mcm aku, Yuri, Sepat, C27, MatPon & lain-lain. Just share pandangan. Tak guna provok.
    Betul, memana k’jaan pun akan ada lompang sana sini. Susah nak perfect. Tapi, sapapun kena berusaha tutup lompang tu. Ada lompang yg perlu ditutup segera & ada pulak yg boleh ditolak ansurkan. Yg terpenting, jangan gali lagi lompang baru atau gali balik lompang yg dah diratakan…

    • megatputrakuning on 20/05/2011 at 1:50 PM
    • Reply

    iyer msia ada kereta nasional tpi…apsal parts dlm kete2 proton skrg byk pki parts impot?1 more thing,jgn jdkan alasan kereta nasional ni membolehkan gomen naikkan hrg myk sesukehatilakimaktiriabgipardiaorg…spi bile rakyat harus ditipu…??kalau industri kete2 nasional mcm polisi kete2 jepang,xdernye skng ni org pki proton pastu mencarut…xpyh nk terang panjang lebar..rakyat makin cerdik bukan bodoh.mtk en.yuri betulkan department proton tu yg mana salesmannye byk merapu…xcaye?ada 1kes aku pi c.o.e kat shah alam tnye psl neo r3 lotus tu tnye psl adjustable ohlins…tau ape mamat sales tu jwb?ADJUSTABLE NI ADA HIGH-LOW SHJ SOFT-HARD XDER!!amacam?bgus x?thanx to mr.suria explain kat aku yg betul.ironik nye kat sini nk jual produk limited boleh,tapi jgn buat crite merapu contoh hikayat batman dan hangtuah bertumbuk d klcc.psl myk naik ni stakat buat crite subsidi itu ini baik xpyh.npk kebodohan mnteri je.rakyat makin cerdik…stakat nk bg gula2 tu,tgk le udah taun brape.gua spm je bro tp informasi tu pdi2lah carik….ada yg btul ada yg slh…xkan kita nk ikt bigmomma shopping je….

  18. macam mana tah gua nak LIKE kan komen megatputrakuning ni

    • cb400vtec on 20/05/2011 at 5:34 PM
    • Reply

    bgusla cmnie..msg2 kuar pendapat..respect pendpt org lain..
    open sket mentaliti kiter..
    gua xminat org yg taksub sgt ssuatu perkara tp dlm zero..
    jgn menang sorak kg tergadai udah ler kwn2..

  19. kalau kata kerajaan takde duit.. hehe gu amintak satu ajer.. kerajaan table kan keuntungan sebenar petronas di parlimen.. supaya kita tau duit minyak yg untung billion2 tu pergi ke arah mana di belanja? yg aku tau dan aku paham minyak kita dijual kat luar negara tu punyalaa mahal tapi gomen beli minyak rendah kualiti dan jual pada rakyat utk pakai ..so logik mudahj.. kalau jual luar negara untung giler2..la ni beli murah2 jual mahal2 kat dalam negara so sapa lagi cerdik ? kjaan ke rakyat? hehe

  20. Ish lu orang ni dah bikin gua hot. Masalahnya sekarang ni masalah gua masalah lu juga. Ish tak sampai hati gua nak komen. Ish. Ish.

    • yuri on 21/05/2011 at 7:21 AM
    • Reply

    sepat punye permintan mmg terbaik
    walaupon aku tau sikit2 jawapan dia
    tp the best goverment la yg reply

    pade akula, antre punce rakyat hangin xtentu pasal adelah sbb kerajaan suke sorok maklumat
    rakyat xfhm/xnmpk,at last fitnah jua yg kerajaan dapat
    padan muke

    xnak share dgn rakyat
    knp xnk share,yg aku tahu mmg xblh
    yg aku mungkin xtahu,ade yg songlap
    cubela share
    kasi rakyat faham betul2 macamne kerajaan agih duit
    barulah rakyat nampak btl2
    rakyat malaysiani belom bijak lg mcm rakyat US
    yg faham betul dgn bajet yg dibentangkan
    tapi insyallah jike kerajaan share, lbh separuh blh faham
    yg faham akan ngajo yg xfaham
    at last, semua faham, kecuali yg jns buat2 xfhm
    itu ikut suke dia la nk fhm or x

    bile rakyat dah faham
    insyallah rakyat juge akan tolong membantu kerajaan,kalo btl kerajaan dh buat yg terbaik,tapi still xleh nak sapot
    mungkin juge solution of the problem tu blh dtg dari suare rakyat
    “urusan di antara kamu hendaklah di uruskan melalui mesyuarah”
    keep in the loop le, share dgn rakyat
    nak suroh rakyat studi semua
    kejadah ape, mane ade time
    yg minat btl2 mcm aku ni yela, yg bz 24jam, nak google pon ssh
    bile rakyat xtau info/data
    komfem jadi fitnah
    hah padan muke manjang kene fitnah
    tulah, pakai lagi sistem demokrasi
    dh komfem2 kafir

    • Alteja on 23/05/2011 at 8:49 AM
    • Reply

    Sepat & Yuri, aku suka permintaan & pandangan korang. Dengan kata lain, Gomen (tak kira sapa) perlu bebetul telus…

Leave a Reply to CaparZo Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.