Tag: Kia

Kia Rio Generasi Baharu

Lakaran rasmi Kia Rio baharu telah didedahkan kepada umum dengan rekaan yang berani sebagai tanda langkah besar dalam evolusi rekaan Kia. Rio baharu ini lebih panjang, rendah dan lebar daripada model sekarang serta direka untuk menyuntik emosi pada kenderaan segmen B dengan mensasarkan konsumer yang energetik dan progresif yang mahukan rekaan berbeza daripada yang lain. …

Continue reading

Kia Picanto Baharu

Kia Picanto atau Naza Suria sudah beberapa tahun berada di pasaran dan kini Kia Motors Corporation sudah bersedia dengan model pengganti. Model ini lebih besar dengan opsyen tiga pintu untuk pasaran UK dan Eropah. Dikuasakan oleh enjin baharu bersesaran 1.0 dan 1.2 liter, enjin ini juga boleh ‘menghadam’ minyak petrol, bi fuel, flex fuel [campuran] …

Continue reading

Kia Koup, Memori Silam Proton Putra

Apabila mata bertemu dengan Kia Koup ini memori silam zaman 90 an dulu mesti menjelma, konsepnya saling tak tumpah dengan Proton Putra. Bahagian depan macam Wira tetapi belakang coupe. Sama juga dengan Kia Koup, pandangan hadapan memang Kia Forte tetapi bila tengok dari tepi terserlah badannya yang sporti. Koup adalah adik beradik Forte dan mempunyai …

Continue reading

Lakaran Kia Picanto Baru

Semalam Kia telah mengeluarkan lakaran rasmi model pengganti Picanto. Model baru ini digayakan oleh tim pereka Kia di Frankfurt, Jerman di bawah seliaan Ketua Pegawai Rekaan, Peter Schreyer.

Continue reading

Kia Sportage Serba-Serbi Baru!

Ini adalah Kia Sportage baru. Kalau sekutu ingat bisnes Naza mula menjadi lebih dari 10 tahun lepas ┬ádengan model ini. Pada masa tersebut Kia Sportage adalah SUV yang termurah dalam pasaran, boleh kata bersepah orang beli macam Myvi dan Vios sekarang ini. Walaupun model pertama Sportage popular tetapi model keduanya agak suam-suam kuku, desain pun …

Continue reading

Kia cee’d = Kereta The Stig

Gua tau lu orang sayang gua kan. Encik Stig pilih Kia cee’d 1.6 manual buat “Reasonably Priced Car”. Ish ada seat resing dengan roll cage ni.

Continue reading

Kia Sportage: Dari Korea ke Eropah

Jarang pembuat kereta mengeksploitasi gambar risikan untuk kelebihan mereka, kebanyakannya lebih suka menyimpan rahsia walaupun satu dunia dah tahu yang itu model kereta apa. Dan lagi pelik ada yang berpendapat kalau orang tahu banyak sangat penjualan kereta kelak akan terjejas. Sekarang ini model pemasaran sudah berubah, bukan ke kalau pengguna dilibatkan daripada awal produk tersebut …

Continue reading

Kia Magentis

Generasi terbaru Kia Magentis akan dipertontonkan pada umum pada Pertunjukan Auto Antarabangsa New York 2010 bulan hadapan. “Generasi terbaru Magentis mempunyai kuasa untuk membuat kejutan,” kata Peter Schreyer, Ketua Pereka Kia. “Ianya adalah kereta yang mana orang tidak akan sangka dari Kia – dan itulah yang kami rancang untuk capai.”

Continue reading