Tahukah Anda, Kereta Pasaran Tempatan Mahal Dari Pasaran Amerika?

Tahukah anda kereta di pasaran domestik [tempat asal kereta] lebih mahal daripada pasaran Amerika Syarikat? Contohnya adalah seperti berikut:

  • Hyundai Genesis 3.8l
  • Harga di Korea: 45,893.09
  • Harga di AS: 31,203.82
  • Lexus GS350
  • Harga di Jepun: 45,458.49
  • Harga di AS: 37,635.81
  • BMW 550i
  • Harga di Jerman: 85,093.43
  • Harga di AS: 49,804.43

*Harga dalam Dolar Amerika Syarikat

Antara faktor perbezaan harga ialah jenis aksesori dan faktor paling utama adalah kerana struktur cukai. Saya harap sekutu semua faham kenapa harga Proton dan Perodua lebih murah dipasaran luar.

Sumber: joongangdaily.joins.com

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

20 comments

Skip to comment form

    • yenko on February 17, 2010 at 8:14 am
    • Reply

    skim pinjaman kat US sama cam kat Mesia tak?
    err..maksud gua bleh pinjam sampai 15 tahun…

    • on February 17, 2010 at 9:56 am
    • Reply

    Kete dah jadik reban ayam loan tak abis2 bayor lagi…pejadahnyer…Kat NZ & Australia Subaru WRX rege sebijik kancil reput je beb…Kat sini boleh umah PPR 5 bijik..Ape cerrrr…?

    • ustaz on February 17, 2010 at 11:26 am
    • Reply

    mak uia.. aku xpaham la ape maksud perbezaan cukai tu.. ko terangla sket.. aku pn xpuas ati nape proton n perodua kat lua lg murah.. ko jelaskanla.. aku rase mcm x adil lak..

    • pelug on February 17, 2010 at 7:41 pm
    • Reply

    gua nak beli kancil reput pon masih x mampu.
    ni semua salah sape???nak kata gua x berduit jauh skali…
    cuma gua x larat nak bayar keta lelama jer…loan sampai9taun+interest bank lagi….

    • pendita_gila on February 17, 2010 at 8:02 pm
    • Reply

    lamer dah x guna ayat ni…1malaysia rakyat diutamakan

  1. Gua cadang nak dok langkawi takpun labuan, sana kereta murah. Gua cadang nak beli kereta apa cuba lu orang bagi imbuhan sama gua.

    • ustaz on February 18, 2010 at 12:57 am
    • Reply

    gua cdgkn lu beli kete ford focus 2010 punye. dh release blom kat malaysia ha?? gua nak kirim sama lu sketul

  2. kapitalis+korupsi=Deco Bersama Eric mkin kurus….demit….!

    • Han on February 18, 2010 at 2:03 pm
    • Reply

    cukai malaysia tinggi sangat??
    mcm tak berbaloi ngan harga kereta..

  3. itu mcm ker…patut le pun..nnt wa turun US jap bro.nk g sambar sebijik.kuikui

    • azwan nbs on February 19, 2010 at 5:53 pm
    • Reply

    oooooooooo…baru tau…

  4. tp mat
    cukai tu la suap blk kt rakyat
    lgpon
    sapotla PROTON beb
    hohoho…

    p/s : mat…bile lu nk terjah service center PROTON yg cam CENSORED…aku mmg bebulu gile dgn SC proton ni mat…jadah ape SC xtau psl minyak AMT Savvy…bebal!!!

    • v00n on April 7, 2010 at 9:37 am
    • Reply

    sya raser dri segi kitorang punya lui kot,kalu mata wang ringgit mesia g tuka besa sket cam singapore dan brunei,nescaya(cewah!!) dapat la keta yg rare kat atas jalan raya mesia nih,keta yg susah dpt pon jd murah,tp kan,bila lagi gaji rakyat mesia nih nak naik hahh?

    • v00n on April 7, 2010 at 9:38 am
    • Reply

    rega brg suma naik,tp gaji bila nak naik hahh? (tak puas hati limpa)

    • puterays on May 4, 2010 at 3:44 am
    • Reply

    malaysia kan boleh

    • top on June 10, 2010 at 6:28 am
    • Reply

    yang peliknya harga poton waja baru kat arab saudi baru 30k++….heran2

    • apex on June 24, 2010 at 5:23 pm
    • Reply

    kalau keta diorang datang malaysia x kene tax tak pe bro…

    • ultraman on June 25, 2010 at 2:04 am
    • Reply

    gaji meningkat, produktiviti mst meningkat. cmne org nk bg gaji kalo produktiviti masih ditakuk lama, mcm mana nk bli krete mahal kalo gaji xnaik?

    • kancil ex660 on August 3, 2010 at 12:12 pm
    • Reply

    2la kt jepun aku rasa evo 9 bru dlm 40k kot kan huhh

    • amir on May 23, 2012 at 1:54 pm
    • Reply

    Nie la delima rakyat msia…yg kaye makin kaye…yg susah makin miskin..beli keta dah la mahal…nak jual blk mcm harga timbang kilo….

Kata Anda//

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.