Global News: LIMITED NUMBER OF SPECIAL NEW ABARTH 595 TROFEO EDITION NOW AVAILABLE IN THE UK

ABARTH 595 TROFEO EDITION 2015.01

A new special edition of the Abarth 595 has gone on sale in the UK. Only 250 examples of the Abarth 595 Trofeo Edition will be available to UK enthusiasts.

Offered in a choice of three colours (Record Grey, Scorpione Black or Officina Red) the additional features of the Abarth 595 Trofeo Edition include colour-coded brake callipers with matching wheel centre caps; a carbon-effect Abarth decal set; 17-inch ‘Formula’ alloy wheels; dark-tinted rear quarter windows and specific ‘Trofeo Edition’ badges.

Sebastiano Fedrigo, Country Manager of Abarth brand, commented: “The Abarth 595 Trofeo Edition is a very special model for the Abarth brand because Carlo Abarth was a racer first and foremost and to this day the Trofeo Abarth Selenia Europe race series remains at the very heart of the brand. Trofeo Edition brings a little bit of that magic to just 250 enthusiasts in the UK which makes it an exclusive and even more desirable package.”

The Abarth 595 range starts at £14,610 OTR for the 1.4 T-Jet 140hp hatchback, rising to £23,190 OTR for the Competizione Convertible 180hp MTA (manual transmission automatic).

Fiat Panda 2013: Comel Macam Panda!

Fiat Panda bukanlah model yang asing untuk kita, mungkin ada yang tidak pernah mendengar namanya namun harus tahu Panda generasi kedua pernah dipasarkan di dalam negara. Semasa menulis artikel ini, saya membuat carian di dalam laman web jual beli dan menjumpai dua buah Panda untuk dijual. Kedua-dua buah kereta masih lagi kelihatan elok dengan harga yang saya kira mampu milik. Panda tidaklah besar mana, saiznya lebih kurang Perodua Kenari. Mungkin kerana rekabentuknya yang comel mampu menarik pembeli tempatan.

Fiat Panda 4×4 yang dipaparkan ini adalah pengganti kepada model laris yang telah 29 tahun berada di dalam pasaran. Model generasi ketiga ini telah mula dipasarkan di Eropah sejak Januari lalu. Model itu dikatakan mempunyai karakter yang sama seperti model sebelumnya iaitu menyeronokkan, versatil, bergaya dan mempunyai ruang yang luas. Model itu turut dibekalkan dengan ciri-ciri standard semasa seperti teknologi, kualiti, keselesaan dan keselematan. Fiat Panda 4×4 dilihat sebagai solusi kepada pemandu yang mahukan sifat-sifat kereta bandar tanpa mengabaikan saiz, keselesaan beserta keupayaan sebuah SUV.

Klik untuk bacaan seterusnya

Fiat Punto 2012: Stail Bertemu Teknologi

Generasi muda sekarang boleh jadi tidak berapa mengenali jenama Fiat berbanding generasi saya atau generasi yang lebih senior. Ketika itu model-model Fiat seperti Punto, Coupe ataupun Multipla banyak di atas jalan raya Malaysia. Berbelas-belas tahun dahulu rekabentuk model-model tersebut mendahului zaman dan tidak hairanlah ramai yang menentang arus perdana dengan membeli kereta buatan Itali itu. Nampaknya formula rekabentuk yang cantik dan menawan hati bukanlah hak milik mutlak pengeluar kereta Korea sahaja malah terlebih dahulu digunakan oleh pengeluar lain. Melalui Fiat juga kita boleh belajar bahawa rekabentuk yang cantik sahaja tidak memadai kerana perlu ada model susulan yang sesuai. Dua tiga tahun lepas pengimportnya ada membawa beberapa model baharu seperti Punto dan 500 dan nampaknya gagal mendapat sambutan. Fiat di Malaysia kini telah pun lesap dari pasaran.

Barangkali Malaysia dan Asean bukanlah pasaran penting buat Fiat kerana mereka masih banyak produk untuk pasaran luar. Di United Kingdom misalnya, pembeli di sana sudah boleh membeli Fiat Punto 2012. Harus tahu, segmen supermini yang mana Punto berada adalah pasaran paling kompetitif dan dinamik di mana kira-kira satu per empat dari total keseluruhan kereta baharu yang terjual adalah daripada segmen tersebut. Masakan tidak kerana di dalam pasaran itu sahaja terdapat lebih kurang 30 model daripada pengeluar Eropah, Jepun dan Korea yang bersaing bagi merebut kek pasaran. Punto pula sejak dilancarkan pada tahun 1993 telah menjadi peneraju pasaran di mana sebanyak 8.5 juta unit telah terjual di seluruh Eropah. Punto baharu disasarkan untuk menyambung legasi tersebut.

Klik untuk bacaan seterusnya

Fiat Doblo Cargo: Van Antarabangsa 2011

Fiat Doblo Cargo.01

Sekutu rasa pelik tengok Fiat Doblo Cargo ni? Tapi tidak bagi 24 juri yang menganugerahkannya sebagai Van Antarabangsa Tahun 2011 pada Selasa lepas di Hanover, Jerman. Van ini mencapai 128 daripada 168 mata keseluruhan di mana para juri kagum dengan jumlah varian badan dan enjin yang lebih banyak berbanding van lain, kualiti pemanduan dan tahap keselesaan yang tinggi.

Klik untuk bacaan seterusnya >>

500CbyDiesel: Fiat 500 Lagi!

Fiat 500 ByDiesel.001

Nampaknya entri mengenai Fiat 500 berterusan lagi. Selepas edisi BlackJack dan Tributo Ferrari, jenama nasional Itali ini memperkenalkan lagi satu model edisi istimewa iaitu 500CbyDiesel.

Model dengan atap boleh tukar [convertible] ini dihasilkan dengan kerjasama Centro Stile Fiat dan jenama pakaian, DIESEL. Warna badan kereta ini ialah Midnight Indigo Blue, lebih kurang macam warna seluar jeans. Selain dari warna macam jeans kereta ini ditawarkan dengan 3 varians enjin iaitu 1.2 liter, 1.4 liter dan 1.3 liter MultiJet diesel. Pembeli juga boleh memilih atap lembut [soft top] dengan warna hitam, putih gading dan merah.

Klik untuk bacaan seterusnya >>

Abarth 695 Tributo Ferrari

Abarth 695 Tributo Ferrari.01

Hanya beberapa hari lepas saya tulis entri pasal Fiat 500 BlackJack. Dan hari ini ialah model 500 yang lagi canggih, ganas dan semestinya lagi eksklusif – Abarth 695 Tributo Ferrari.

Terhad 152 unit sahaja dikeluarkan dengan model pemanduan sebelah kanan untuk pasaran UK dengan harga GBP29,600. Bahagian luaran diinspirasikan daripada model-model Ferrari seperti cermin sisi karbon, roda Corsa Grey dan bahagian depan dengan ambilan udara.

Klik untuk bacaan seterusnya >>

Fiat 500 Thousandth: Siap Ada Muka Orang ni!

Fiat 500 Thousandth

Gua tak tau lah asal gua cari entri je jumpa Fiat 500. Dulu gua ada buat sekali Fiat 500 warna merah jambu mat kacau, kali ni gua jumpa lagi. Gua suspek ada jodoh dengan kereta ni. Tapi jangan main-main kereta ni Fiat dah jual 500 ribu unit, gila banyak. Sebab Fiat punya suka kereta ni laku dia buat benda yang memang best.

Fiat bagi can dekat 1500 pelanggan, artis ke peminat ke hantar gambar dekat website lepas tu lu orang tau dia buat apa?

Yeah, gambar tu tampal dekat Fiat 500 Thousandth. Lepas tu kereta tu guna buat pameran antarabangsa.

Gila glemer mempelam pun tak buat macam ni.

Lupa pulak nak ucap, Selamat Hari Buruh, gua pun buruh.

Foto: Newspress/Fiat

-Matpon-