Aston Martin Lelong Rapide Bantu Jepun

Aston Martin Rapide 2011.01

Dr. Ulrich Bez, Ketua Eksekutif Aston Martin akan menyerahkan Rapide kegunaannya kepada rumah lelongan Bonhams di mana hasil jualan kereta itu akan didermakan kepada mangsa Tsunami di Jepun. Bonhams turut bermurah hati dengan tidak mengambil komisyen jualan.

“Tiada yang tidak tersentuh dengan bencana di Jepun dan tidak terkecuali kami di Aston Martin. Selepas bertahun-tahun di pasaran serta hubungan dengan firma automotif Jepun kami mempunyai ramai kenalan di sana dan kami ingin membantu,” kata Dr. Ulrich.

Rapide diperkenalkan kepada umum pada September 2009 di Pameran Kereta Frankfurt dan baru-baru ini di calonkan untuk 2011 World Car Design of the Year di Pameran Kereta Antarabangsa New York.

Rapide yang bakal dilelong memegang nombor casis F00039 dan dibina khas sebagai kereta syarikat untuk Dr Ulrich sejak tahun 2010. Kereta spesifikasi mewah itu diwarnakan dengan Concours Blue dengan interior kulit berwarna Obsidian Black dengan sulaman Falcon Grey.

Walaupun entri ini tidaklah resing mana tapi moral di sebaliknya kalau lu orang ada peluang untuk menderma, buat je lah.

-Mak/d Uia-

Aston Martin Cygnet

Aston Martin Cygnet White and Black.07

Cygnet adalah kereta mewah bandar dengan pakej kompak dan emisi rendah, kedua ciri ini dipersembahkan melalui skil dan seni pembuatan Aston Martin yang teliti dan boleh dilihat melalui interior yang bermutu tinggi.

Untuk meraikan penjualannya di UK, Aston Martin memperkenalkan Cygnet White dan Black, kedua model istimewa ini didatangkan sama ada dengan transmisi manual atau CVT dan hanya ditawarkan tempoh terhad.

Aston Martin Cygnet White and Black.04

Luaran Cygnet White dilayangkan warna Snow White dengan campuran warna perak serta roda aluminium berwarna White Diamond. Interiornya pula dilengkapi kerusi kulit jahitan tangan berwarna Pearl White dengan sulaman Alcantra serta satin chrome. Melengkapi hasil kerja yang terperinci ialah logo sayap Aston Martin berwarna putih sedondon dengan warna badan kereta.

Aston Martin Cygnet White and Black.02

Cygnet Black pula disudahi warna metalik Magic Black dengan bayangan warna hijau laut dalam dan dikontrakan dengan perkakasan-perkakasan badan berwarna krom. Pada bahagian interior pula kerusinya dibalut dengan kulit hitam dengan corak berlian dan juga peralatan berwarna krom. Seperti edisi White, logo sayap juga diwarnakan sedondon dengan warna kereta iaitu hitam. Cygnet edisi istimewa turut didatangkan set bagasi lima unit yang dibuat khas, melengkapi kemewahannya.

Produksi Cygnet akan dimulakan pada bulan April 2011 dan harganya ialah GBP30,995.

Sumber: Newspress

-Mak/d Uia-

Klik untuk galeri gambar >>

Video: Aston Martin Cygnet

httpv://www.youtube.com/watch?v=PgTMxEujwU0&feature=player_embedded

Kereta Aston Martin Cygnet tidak semena-mena glamor sejak 2,3 hari ini sebab Proton Inspira. Cygnet jadi modal untuk tunjukkan yang pembuat kereta mewah pun buat bisnes rebadge. Walaupun tukar lencana tetapi prosesnya tidak mudah, duit saja habis beratus juta. Tetapi bila mana Aston Martin rebadge kereta kebanyakan lagi lah susah sebab macam mana nak yakinkan pembeli yang Cygnet bukan sekadar Toyota iQ. Video di atas cerita serba sedikit pasal proses ini dan kalau ada masa boleh tonton sebab ianya agak bosan, banyak cakap dari tunjuk kereta itu sendiri. Sekadar nak tambah info tak ada masalah, tiga minit sahaja.

😛

-Mak Uia-

Aston Martin Cygnet: Kereta Kompak Hartawan!

Aston Martin Cygnet.03

Kita biasa tengok kereta ini di media massa, kereta kompak mewah yang asalnya daripada Toyota iQ. Apa yang Aston Martin buat ialah mewahkan kereta Jepun ini dan caj berlipat kali ganda sebab bila kita bercakap pasal segmen premium ini golongannya adalah yang jenis duit berkepuk. Jenis duit tak habis makan. Cygnet ini memang popular dan ianya bakal diproduksikan pada 2011 selepas pertama kali dipertontonkan pada umum Mac lepas.

Spesifikasi penuh Cygnet masih belum dikeluarkan jadi nak cerita panjang pun tak boleh. Yang Aston Martin maklumkan ialah kereta ini adalah keluaran kelapan daripada kilang canggih mereka sejak tahun 2004. Tak apa, kita layan gambar saja, Matpon punya stail.

Klik untuk gambar seterusnya >>