Suzuki Menang Kes Lawan VW Untuk Guna Nama GTi

Gua sebagai peminat Suzuki Swift GTi agak gembira bila mana semalam gua dapat tahu Suzuki menang kes lawan VW untuk guna nama GTi. Untuk pengetahuan lu orang Swift Sport tu sepatutnya dinamakan Swift GTi, jadi memandangkan ada kes mahkamah maka ianya dinamakan Sport sahaja.

Kronologi kes bermula apabila Suzuki ingin mendaftar nama Swift GTi dengan Pejabat Trademark EU pada tahun 2003 tetapi kemudiannya dirayu oleh VW.

Mahkamah Keadilan Eropah di Luxemborg pada semalam membuat keputusan tak ada maknanya sama (Golf GTi) sebab nama yang didaftarkan oleh Suzuki ialah Swift GTi.

Mahkamah juga kata banyak lagi pengeluar kereta lain di Eropah yang menggunakan nama GTi. Jadi dengan keputusan ini bolehlah Suzuki menggunakan kembali nama Swift GTi kepada model Swift Sportnya. Gua juga harap selepas ini Proton boleh keluarkan juga model Neo GTi.

Untuk info lu orang, GTi adalah akronim kepada Grand Turismo Injection. Blog ini yang biasa dengan artikel tersiratnya juga mempunyai singkatan nama GT, atau boleh juga guna singkatan GTi, refleksi kepada keputusan yang analitikal sebelum nama GearTinggi dipilih.

-Md Uia-

Muhammad

7 Comments

 1. Pergh…
  Mase Proton gune name GTi tu VW tak nak fight lak…
  Hehe…
  Proton Saga gak yg best sebab ade Proton Saga Knight.
  Ade Swift Knight?Golf Knight?
  Keh keh keh….

 2. X sangka ado peminat suzuki swift gti ni…saya ado sejibik 2 door kaler putih maseh pakai smpi skg…mmg TERBAIK!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *