Selamat Maju Jaya Dato’ Seri Syed Zainal!

Khabar angin Dato’ Seri Haji Syed Zainal Syed Zainal Abidin Syed Mohamed Tahir (DSSZ), Pengarah Urusan Kumpulan Proton Holdings Berhad meletakkan jawatan sudah lama bertiup kencang ibarat daun pokok kelapa dihayun oleh angin tepi pantai.

Dan baru-baru ini khabar tersebut disahkan oleh Proton sendiri. DSSZ telah pun menghantar surat perletakan jawatan yang berkuat-kuasa 6 Julai nanti dan kini beliau telah pun mula bercuti.

Dalam beberapa pertemuan, DSSZ adalah seorang yang mudah didekati dan merendah diri seperti mana yang boleh dibaca melalui komen-komen di blog. Beliau juga amat terbuka dengan saranan dan paling penting mengakui kelemahan Proton seperti khidmat pelanggan, tingkap kuasa serta pelbagai lagi yang telah dan sedang diambil tindakan.

Bermula daripada zaman Allahyarham Tan Sri Yahaya Ahmad hinggalah ke zaman Dato’ Seri Syed Zainal masing-masing mempunyai karakter tersendiri, membawa Proton ke satu arah yang lebih tinggi. Jawatan tersebut merupakan kerusi panas dan berada di bawah mikroskop jutaan rakyat Malaysia.

Banyak yang boleh ditulis mengenai prestasi DSSZ, pro dan kontra namun suka untuk saya kongsi perbualan di bawah semasa program pandu uji Proton Prevé di Cherating, Pahang baru-baru ini.

___________________________

GT: “Dato’ Seri, bila Dato’ Seri pergi nanti gapo legasi hak Dato’ Seri tinggal di Proton?”

*Bila DSSZ berhenti nanti, apakah legasi yang ditinggalkan di Proton?

DSSZ: (Diam seketika….) “The Islamic values…”

____________________________

@muhd_gt

Muhammad

20 Comments

  1. Good luck to him

    i know him in person few years ago.. he really shows credibility as CEO on how proton can change and given more time i think he can added some nice flavour to coming models..

    but as usual.. GLC ceo is derived from the politicians .. and last thing i remember is the proton punahsihat still standing intact whilst the ceo make their moves out.. duhh

    sorry.. cant help myself to puke lah..

  2. Joe hybrind – ade je ni..jadik pemerhati..huhuh

    Proton have an potential to go further compete with other ‘Monsters’ but somebody in Proton think only to save their own ‘periuk nasi’ and cronies…hate it man…

    Overview, no offence upon me yaa..im just saying my internal judgement. 😉 no matter what, i’m still Motorsport supporters

  3. cer try tukau gov…
    ne tau kite leh tgk new gov cube ubah budaya kurang sihat dalam Proton…
    lum cube lum tahu bro2 sekalian..
    ayuh kite ubah!!
    p/s:eh, ape yg gua merepek ni?

  4. lu tak merepek bro, gua sokong 100% statement lu!!! mari berubah!!!

  5. en.belalang…lu mmg xmerepek…mcm encikpadil kate…..gua sokong lu bro!!!!kasi hambat kaki2 sembang dlm proton…contoh ms pelancaran prevey…sembang byk2 xgune kete global la ape la…tool bukak but dpn pun recycle iswara…cantik myvi lg….

  6. yosh…. sape sebut nama aku?
    camni lah datuk, balik je la grup umw nu… leh jadi bos saya skali lagi kt toyota… hehe….

  7. eh, silap. tambah kenyataan : leh jadi bos saya skali lagi, kali ni kt toyota… hehe….

  8. Joe Özil :
    Yg lain aku x tau. Aku skrg pon dh malas nk bkk internet… 2 je hehe.

    meh kte kongsi sket :
    1983-awal 90an : Proton di bwh era ceo mitsubishi
    model : Saga (kod model : C12) & Iswara (juga C12).

    *mamat jepon (pe name, aku lupe dah) tu berjaya membuka pusat RND Proton pd 1993 kalu x silap, hasil untung Proton berniaga lebih 7 thn.

    1993-1996 : Era DS Nadzmi Salleh (sblm jd chairman, beliau ialah MD Proton yg pertama, pd 1996 beliau telah memblahkan diri dr proton)
    model : wira (M41) satria(M24) & perdana SEi(PF41)

    *Di sini bermulanye era M-car, di mn kereta Mitsu. di rebadge, dgn aktiviti RND wat kt Msia dgn mggunakn kepakaran tempatan spnuhnye TAPI, di kawal selia oleh Jepun2 Mitsu. secara langsung.

    1997-2005 : Era Tan Sri Tengku Mahaleel (CEO Proton yg pertama selepas Hicom menjual pegangngannya pd Khazanah)
    model : Proton TIARA (1996), Putra (M21), Satria GTi, Perdana V6, Waja (GX41), JUARA, Arena, Wira SE, Satria SE, Iswara LMST, Gen.2(WRM44) Satria Neo(SRM24) Savvy(TRM44), Pembangunan Enjin CamPro 1.3 & 1.6.

    *Di sini la bermula nya zaman kegelapan Proton apabila banyaknya projek2 bangang di bangunkan. Projek Tiara sebenarnya projek TM ketika awal pembabitan beliau dalam pengurusan Proton sekitar 1995-1996. Ideanya ialah Model asas Tiara, (Citroen pe ntah…) adalah supermini terbaik. Betul, tapi itu di tahun 1985, bukan pada tahun 1996, dan kesilapan terus di ulangi dgn Putra (walaupun jualan gagal, tp dr segi rarity dan prestasi, leh di respek),Arena, Juara dan facelift model2 yg sudah ketinggalan zaman.
    *Hanya Proton Waja yg benar2 berjaya dr segi jualan tapi masih ada kesilapan bila Proton memasukkan enjin Renault 1.8 & menjualnya tanpa memikirkan spare parts avaiability dan khidmat servis lepas jualan yg lemah.
    *Enjin CamPro di bina secara syok sendiri, katanya kalu drive bwh 4000rpm lain, kalu lebih 4000rpm ada feel sporty mcm lotus… ptuiiih!!!
    hakikatnya enjin kekurangan tork utk menarik bdn kereta dan ini mmbuatkan CamPro kuat mkn minyak, tp xleh blah, bwk laju pon minyak jgk beb. Apepun thnks to body engineering, prinsip lotus-VVA : bwk laju x gegar!
    * Projek Waja bermula pd lewat 1996, dan di muktamadkan pd thn 2000. Gen.2 lahir sbg sebuah hatchback, utk bersaing dgn Vios & City, di Msia, org lebih prefer sedan bbanding h/back. Asalnya Satria Neo direka khusus utk bersaing dgn MyVi, kerana Proton sedar Perodua akn melancarkannya di pasaran waktu itu, tapi Porton waktu itu silap krn hanya menggantikan model lama, bukannya menghasilkan model yg tepat utk pembeli yg tepat, lebih malang lg, ia di bina dgn kualiiti
    setraf mainan plastik buatan china

  9. 2006-2012 : DS Syed Zainal Abidin
    model : Persona(WRM44), Saga BLM(P2-11A) Saga FLX(P2-11C), Exora(P620A) Inspira(P390A), Preve'(P321A) GSC(P1…) Sepang (rebadge lotus europa- on hold projek), CamPro IAFM, CamPro CPS, CamPro IAFM2, CamPro CFE

    *DSSZ berjaya memulihkan proton dr zaman gelapnya. gua agk terkejut bila dpt tau yg Persona dibangunkan dgn prosedur yg sama oleh Perodua=Daihatsu/Toyota. DSSZ juga berjaya menyusun hala tuju model dlm pasaran, bermakna model utk pasaran apa, siapa pembeli, siapa saingan. cth : Proton Saga- Pasaran :Sedan kelas B, pesaing : Vios/ City, Pembeli : Golongan marhaen mcm kte, harga sbg bonus, RM35k-45k. dugaan terbesar beliau swaktu mula2 mentadbir Proton ialah kemusnahan imej Proton sbg pengeluar kereta, ketidak percayaan pelanggan,dan yg paling utama- kesetiaan staff!
    *sedang imej proton semakin pulih dgn ketiadaan model yg gagal di pasaran, beliau terpaksa meniggalkan Proton rela dlm terpaksa, sedangkan beliau diminta utk bertugas di Proton di waktu Proton ‘selangkah utk musnah
    * perletakan jawatan beliau di ikuti oleh anak2 buah beliau yg di bawa dr Perodua yg mn mereka sudah terbiasa dgn disiplin kerja cara Toyota.

    2012~…: DRB Hicom
    * x nmpk ke mana hala tuju Proton. Baru2 ni pon dok sibuk melabur dlm Lotus, habis Dany Bahar kne buang. Kalu ikut plan, sepatutnye Proton kne jln kn projek GSC(Global Small Car) a.k.a Proton Emas tp senyap je… bru ni pon duk sibuk poromosi Inspira, patutnye promosi la Preve’ sbb model baru… nasibla ko, Proton….
    * Semasa Proton ‘musnah’ ia di pimpin oleh Dr. kesihatan dr Nestle, di bwh pimpinan akauntan DRB yg langsung x tau pasal kejuruteraan dan lebih gemar dduk di ofis memikirkan pengurangn kos projek berbanding turun sendiri melihat progress projk, adalah sukar utk menduga what happens next.

    next time aku explain pasal kod2 model Proton.bye2

  10. budaya kerja proton byk syok sendir…sbb tu abg gua blah awl dri proton…dlm taun 1998…ms tu tgh best layan 1.8 d.o.h.c…skrg?baek drive perodua lg best…gua naik viva drive dri trgnu ke muar johor pastu jln2 sekitar melaka pastu blah ke trgnu blik…viva 850 manual myk abis dlm rm120 der…..
    psl proton management skrg ni lebih ke arh gali lobang kubur sendiri..proton boleh maju,tapi dgn adenyer org2 yg xtau psl automotif ni,alamatnyer jd mcm GM n SAAB la….tgk KIA…top seller U.S der….xteringin ke proton jd mcm kia…toyota tmpt ke2….kat u.s…

  11. apsal dr.dri nestle plak join automtif???ooo promosi terbaru kot beli preve percuma milo…

  12. DS Khamil Jamil… merangkap Pengarah Urusan grup DRB-Hicom, Pos Malaysia, Bank Muammalat, Lotus grup, Proton, dan banyak lagi…. mak aih, gile pangkat ke ape…..

  13. megatputrakuning :
    TM memang management team dr nestle sebelum jd CEO kt Proton. Skrg ni beliau ialah Pengerusi grup Nestle Malaysia.

    meh kite kongsi lg sket pasal Proton :-
    M-Car : Mitsubishi rebadge car
    C12 : Lancer Fiore based platform (Saga & Iswara)
    M41: Wira Sedan
    M44: Wira Aeroback
    M24: Satria
    M27: Arena
    M21: Putra
    PF41:Perdana
    WRM44 : Wira Replacement Model (Gen.2)
    WRM41: Wira Replacement Model Sedan (Persona)
    SRM: Satria Replacement Model (Neo)
    TRM:Tiara Replacement Model (Savvy)

    Kod2 ni menjelaskan jenis badan kereta & jumlah pintu.
    Contoh : TRM44 (4 doors,4-hatcback body)
    41 : 4 doors, 1: Sedan
    27 : 2 doors, 7: commercial body
    *no 4 cina kata suwey!

    Bwh DS Syed Zainal, model dibangun kan hanya mengikut kelas pasaran :
    P1 : Small Compact Car (K-car market)
    P2 : Small Car ; Market segmen class B
    P3 : Medium large Car; Segmen class C
    P6 : MPV

    P211A : P2, 1: Platform 1st generation, 1:Sedan Body, A: Initial face=Saga BLM
    P211C :P2, 1: Platform 1st generation, 1:Sedan Body, C:facelifted =Saga FLX

    P620A : P6, 2: Platfrom 2nd generation, 0:unspecified body,A: Initial face= Exora
    P620C : P6, 2: Platfrom 2nd generation, 0:unspecified body,: facelifted/upgraded face= Exora Bold

    P321A : P3, 2: Platform 2nd generation, 1:Sedan Body, A :Initial face= Preve
    P322A : P3, 2: Platform 2nd generation, 2:Hatchback Body, A :Initial face= Preve Hatchback

Kata Anda//