RTWORKS: Cadillac Calais Ni Boh!

cadillac

“Gapo dio ni?”… ramai yang terpegun dan terlopong tatkala kereta ini memasuki Litar Go-Kart SC-TMKC, Gunong, Bachok Kelantan pada 23 Julai lalu sempena AWOKITO DRIFT CHALLENGE. Antik, besar, cantik dan pelik… umpama model fesyen sedang catwalk di atas pentas, semua mata terpaku menyaksikan kereta pelik ini. Masing-masing tertanya kereta apakah ini???

cadillac 2

Kereta pink ini adalah Cadillac Calais yg diperbuat pada 1960-an dan telah melalui proses restorasi yg menakjubkan oleh pemilik barunya. Model ini mula diperkenalkan pada 14 Oktober 1965 dan produksinya menjangkau 13000 unit.

Kalau dulu enjinnya V8 7 Litre…agak-agak korang, enjin ape yg kereta ni pakai sekarang???

-Roti Turbo-

roti_turbo

32 Comments

  1. ni bukan kete yang main audio ker??? klu x salah gua la…
    terbaik ni…i like pink colour

  2. ermm…takde pulak nampak speaker besar2 kat dlm kete ni mase shoot hari tu…

  3. gua saspek enjin i-vtec cam kete En Sepat…takpun enjin kete F1 Honda yg dah tarik diri dari berlumba dlm F1 tu..

  4. farid ardani…hahaha….caparzo, gua baru prasan name penulis ni…roti turbo@farid…lu pasan tak?

  5. ala , keta ni lau x silap la , pakai rb26 la ,gua penah jumpa kat pesta , kuala besut terengganu.

  6. sape pernah jumpa satu trans am left hand drive di area subang jaya.. isshh… tak salah gua american muscle ni ..year made 1986 5000cc 320HP v8 carb fuhhh bunyi dia mmg mantul leee.. hehee ..sape nmpk owner dia kirim salam yea .. kaya betul bayor roadtax

  7. keter ni aku pernah jumpa kt besut tuan keter dia pakai singlet ngan spek raben

  8. depan umah gua ade sebijik kete Amereka lebih kurang camni la dah tersadai bertahun2…sape2 nak amik je la..tuan dier simpan dah sampai nak jadik cam reban ayam…wat semak mate jer…dtg la…Jalan SU 32 Tmn Selayang Utama…jgn lupe bwk towing..kalo berani angkat jer sumer kete yg dah jadik cam tukun tiruan depan umah gua tu

  9. Aku pon pnh npk jenis kete ni kat pantai btu buruk.sengih intercooler dpn bumper.tp xla sehuduh mat kacau

  10. woi itu kete muscle la memang cool rupe die
    macam west coast style kat us tu die buat cantik la…
    muscle mania life..

Kata Anda//