Dec 11

Proton Jebat: Mivec Turbo 237hp!

Proton Jebat.10

Tema modifikasi memang tidak boleh lari daripada pembuat kereta nasional, jika entri semalam mengenai Perodua Infinite Concept hari ini adalah giliran Proton Jebat yang diasaskan daripada Inspira. Tidak tepat sebenarnya sebab kuasa Jebat berlipat kali ganda daripada Inspira, kereta ini asalnya daripada Mitsubishi Lancer Ralliart.

Proton Jebat.02

Jebat memang gorgeous, dengan tema modifikasi jalanan kereta ini berjaya menarik perhatian ramai. Dengan kit badan lebar dan bampar depan ala Audi R8, rim besar, dan kombinasi warna hitam-putih berjaya menaikkan aura Proton Inspira. Mengikut spesifikasi Lancer Ralliart,  enjin 2.0 Mivec 4B11 aluminium ini berkuasa 237 hp pada 6,000 rpm dengan tork 253 lb-ft pada 3,000 rpm dan dipadankan dengan kotak gear enam kelajuan berkembar SST. Pecutan 0-100 km/j ialah dalam masa 5.6 saat dengan kelajuan maksimum 232 km/j.

Proton Jebat.06

Disebabkan Jebat hanya konsep maknanya insan terpilih sahaja yang dapat memandu apatah lagi memilikinya.

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

18 comments

Skip to comment form

    • hasang on December 11, 2010 at 8:50 am
    • Reply

    Best…

    • belalang_kontot on December 11, 2010 at 9:44 am
    • Reply

    terbaek dr ladang…

    • azwan nbs on December 11, 2010 at 12:29 pm
    • Reply

    hebat

    • encikpadil on December 11, 2010 at 6:38 pm
    • Reply

    mass produce la lau berani… kami suka je… gerenti laku punyelah!

    • pendita_gila on December 11, 2010 at 8:42 pm
    • Reply

    buang duit

    • Jamil Butang on December 11, 2010 at 9:28 pm
    • Reply

    yang belah kiri tu poyo gila time jadi fesi gua kat kolej. hishh..

    • 32R-26 on December 12, 2010 at 2:11 am
    • Reply

    handling by lotus?

    • Adny2622 on December 12, 2010 at 3:30 am
    • Reply

    Jebat terbaekkk..blkg cam supra veilside,a little bit tiptop!

    • motana on December 12, 2010 at 11:38 am
    • Reply

    tudiaaa berat keta ni dok tempek fiber

    • Basikal buruk on December 12, 2010 at 1:17 pm
    • Reply

    Tuah pon ok gak….

    • 5ruz on December 13, 2010 at 1:21 am
    • Reply

    Buat Stock Auto Show je bole kot?????

    • mat mus on December 13, 2010 at 11:43 am
    • Reply

    habis tu sape yang boleh test drive.?

  1. ok kita beli hafkat evo8 masuk kek inspira see how much have u spend compare buying the ori jebat hehe

    • suppi suppian on December 15, 2010 at 9:59 pm
    • Reply

    terbaik joo

    • MeGat Putra kUniNg on December 26, 2010 at 10:56 am
    • Reply

    tapi yg malunye siap ada tulis proton design kat tepi…..
    kesian engineer mitsu….sng2 je proton claim diaorg yg design…kenapa le malu nk ngaku convert skit2 dari mitsu??xpaham….

    • mel on December 27, 2010 at 5:37 pm
    • Reply

    mcm haram!

    • jebon baik on March 3, 2011 at 6:12 pm
    • Reply

    kan proton dah ngaku dia cilok2 dari konsep kete lain,,,ala bro googling la kt situs tu,,kan byk dia mention jgn main kutuk jer

    • wan mivec on July 16, 2012 at 11:48 am
    • Reply

    ape ni kutuk2 dah kira ok tu proton wat kua keta
    yang bleh menjana 237hp…
    bila keta x cun kutuk,keta dah cun pun kutuk….
    keta enjin lembab kutuk,keta dah power pun kutuk lagi….
    ko kumpul duit beli basikal pastu pelan2 kayuh eh…

Kata Anda//