Proton: Campro Turbo, Hibrid, Perdana dll!

Proton Emas

Dalam sisipan CBT Ahad lepas Hezeri Samsuri menulis mengenai perkembangan terkini Proton. Beliau menemuramah Datuk Syed Zainal dan berikut adalah petikan dari artikel tersebut.

Teknologi Hibrid

  • Rakan rasmi tekno ini ialah Lotus, dan mereka turut mengkaji sistem dari Frazer-Nash Research
  • Sedang berbincang dengan rakan bateri: LG & Hitachi
  • Salah satu dari 4 prototaip lebih jimat minyak dari Prius
  • 50 – 150 unit akan diberi kepada jabatan kerajaan untuk diuji
  • Sasaran paling awal dilancarkan pada tahun 2011

Pembangunan Enjin Baru

  • Enjin Campro tidak lagi sah selepas 2013 – kawalan emisi
  • Famili Campro terbaru – Campro Fuel Efficient [CFE] bakal keluar awal 2011
  • CFE akan ditawarkan pada model HL – Exora, Persona, Pengganti Persona dan mungkin Neo
  • CFE: Turbo + IAFM + direct injection unit
  • Enjin generasi baru bakal keluar pada 2014, buat sendiri atau dengan rakan kongsi

Kotak Gear

  • Kotak gear Mitsubishi akan dihenti dan digantikan dengan Getrag [Manual] dan Punch Motive/ZF [CVT]

Rakan Global

  • Tamat dengan VW, sekarang berbincang dengan jenama Eropah – ada tekno diesel
  • Kongsi Emas: Proton, Lotus & Rakan kongsi di atas

Proton Perdana & SUV

  • Import khas dari Jepun – Enjin 2.0 & 2.4 dan turut dijual di Australia, hanya untuk kerajaan dan mungkin untuk awam jika ada permintaan kuat
  • Dilantik oleh Youngman China untuk membina SUV kecil [bersaiz Pug 3008] berdasarkan platform dan enjin sediada. Mungkin akan beli balik desain untuk pasaran lokal

-Mak Uia-

Silakan kongsi:

32 comments

Skip to comment form

    • C27 on August 3, 2010 at 8:18 am
    • Reply

    ok mak..tq atas rumusan yang diberikan..

    • Skyevil069 on August 3, 2010 at 8:49 am
    • Reply

    News tntang nism0 xdak kew???

  1. kalau betul proton nak hybrid by 2011 aku sokong sepenuhnya cuma jangan laa nanti harga mahal cam prius.. cc kecik rega mcm segmen kete mewah..

  2. En Sepat …gua sokong sgt2…nnt biler kuar OTR harge mcm shilake…

    • kancil ex660 on August 3, 2010 at 10:46 am
    • Reply

    Kotak gear Mitsubishi akan dihenti dan digantikan dengan Getrag [Manual] dan Punch Motive/ZF [CVT] mmg best cvt nih smooth dan lancar jer

    • Shappawi_2012 on August 3, 2010 at 11:08 am
    • Reply

    Selepas 25 tahun…..bermulanya evolusi baru…..taniah proton

    • Mitsubishi Waja on August 3, 2010 at 11:25 am
    • Reply

    citer pasal proton nk wt kuar mitsubishi lancer 2.0 mivec tkder dgr ker? cuba korek2 skit ngan dato syed.

    • berry on August 3, 2010 at 11:46 am
    • Reply

    Yaaaa!!!!!!!!!!cayalah proton!!!!!!!!!!!!!!…….

    • jokong on August 3, 2010 at 11:55 am
    • Reply

    biarlah berbaloii-baloii regenye

    • pok mat on August 3, 2010 at 12:07 pm
    • Reply

    macam ni baru masyuk. semangat sikit nak sokong proton,.

    • ajis on August 3, 2010 at 1:26 pm
    • Reply

    belilah brg proton.. pasti proton maju..

  3. btw.. . semalam gua stuck dkt depan pulapol jalan semarak… ada satu bentley kaler biru JKU7 parking sebelah myvi gua… gua syak AC MIzal dan tekaan gua betul tapi sekali gua nak angkat tangan member belah meninggalkan gua bau ekzos dia.. ish.. pakai kete mewah ni rasa ngilu ke myvi buruk nak berkenalan? …gua amik sikap positif.. maybe perut dia meraung nak cari jamban.. sekian story for today

    • azwan nbs on August 3, 2010 at 5:00 pm
    • Reply

    ala….ngaku jelah sepat yg ko tu da kene tinggal ngan bently….da terbukti yg myviteC tu tak hebat mane pon….kui3…jangan mara da…

    • pendita_gila on August 3, 2010 at 5:42 pm
    • Reply

    lu x kejar ker en sepat???

    • dexter on August 3, 2010 at 6:15 pm
    • Reply

    pergh…. good step untuk PROTON

  4. bentley = V8/V10 …myvi= kehkehkehke

    • pendita_gila on August 3, 2010 at 10:41 pm
    • Reply

    xpe…gua tau lu berjaya kejar tapi lu xnak kecoh2 hahaha

  5. Yer kawan-kawan……….u olz x nak taw ke plat veyron i apew??????

    Hnssss hnssss hnsssss.

  6. selepas 2puluh5 tahun
    >go PROTON go

    #buat kerje mau INTEGRITY,bru ade KEMAJUAN

    • kancil ex660 on August 4, 2010 at 10:06 am
    • Reply

    sedih dan tragis la story nih..tp xpa pasni hantar myvi ke hotbits keh b.o.t jer.. hekk mana tw leh ccuk enjen 6liter tuhh

    • gaban16 on August 4, 2010 at 10:32 am
    • Reply

    aku sokong ayat sepat… nama je kete nasional…tp harga nak sama mahal kete import… hampeh.. dah la slalu je ada mslh…

    1. Gaban16

      Harga kereta nasional + cukai negara

  7. erm…aku mampu pkai MyVi jer…itu pun bini aku punyer…keh…keh…keh

    • teamsleepnine on August 4, 2010 at 7:30 pm
    • Reply

    getrag yall!!! getrag!!!!!

  8. ikut sike le proton nk kuarkan apa pon…janji jgn jadi mcm gen2,cps,bla2>dah ada dah pengganti waja.potostat lancer gt…pasni mesti engineer proton ckp oh…we all dah design ikut citarasa rakyat malaysia…mesti xnk ngaku potostat mitsu…

  9. matpon + sepat = matpat !

  10. noooooooo…….i x admit u r me.

  11. dem u.. u edit my word..hins hins

    • belalang_kontot on August 6, 2010 at 7:13 pm
    • Reply

    sengal nye matpon…

    • megat putra kuning on August 8, 2010 at 1:19 pm
    • Reply

    Aku dh agk dh.matpon bkn stakat sngalje tp dh asbestos dh

    • matz on November 16, 2010 at 8:35 am
    • Reply

    aku jamin yg mengutuk proton pon pakai barang proton jugak keh keh keh.. paling tidak proton saga hahahahahaha

    • jangeterna on December 11, 2010 at 10:27 am
    • Reply

    malaysia maju… wa support 1 malaysia. terbaik. kereta dah makin canggih. bila mat rempit nk pupus???

Leave a Reply to jokong Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.