Perodua UK Bagi Percuma Sport Rim Untuk Myvi!

Sesungguhnya Perodua UK bagi free of charge sport 14″ brand Milano Titanium 10 spoke pada brader atau makwe yang beli Myvi Ebony Black SXI sebelum 2012. Katanya siapa beli dia dapat save GBP480.

Myvi tu kalau lu orang mau tau harga dia GBP6,999 lepastu ada aksesori macam acond, 4 power windows, stereng power dan radio CD sebagai standard. Tetiba gua rasa malas pulak nak translate cerita panjang-panjang ni. Dah la.

Sekian. 10q.

-Matpon-

 

Matpon

31 Comments

  1. tp kita mesti sapot kete nasional rege myvi baru kt malaysia paling mahal pon x sampai pon 62 ribu…kete vios paling cikak pon 76 ribu..lagi mahal…hehehehe

  2. baru je balik dari Cranfield, UK.

    Klau kat UK, gaji basic fresh graduate, degree (keje government) GBP4500. Gaji technician kilang GBP1900.

    Katakanlah diorang minat gile nak beli MYVI, harga seperti di atas GBP6999. Kumpul duit 2 3 bulan, dh bleh beli cash ye x?

    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    Gaji kita, fresh graduate, degree (keje government) RM2000 + allowance RM1000 = RM3000 lah lebih kurang.

    Harga MYVI kat sini katakanlah RM60,000. wah dekat 20 kali ganda nilai gaji tu.

    Di UK, sy guna GBP50 je beli brg di Tesco. Penuh 1 troli. Beli beras, ikan, udang, sotong, sayur, tepung, cereal. boleh makan 2 minggu woooo.

    kat sini RM50 penuh x troli kalau berbelanja di Tesco? jangan bandingkan nilai wang. Compare figure to figure.

    Adakah duit kite makin mahal atau brg makin mahal. Saya dapat allowance GBP3000 di UK. Setiap bulan sy bleh save GBP2000 tanpa hidup sengkek. hai dunia2

  3. matpon,lain kali lu jgn post bnda2 cmnie,wat skit ati gua jer…tmbah lak info dr Abang kasim,adooooyyyaaaiiiii……..
    hujan emas dinegeri orang,hujan batu dinegeri sendri,lu org sambung k..huhu..

  4. ntahnye matpon ni….aku pun dh tekanan jiwa…abg kassim,jom duduk UK?i follow……….kereta apa lg murah dkt UK?kasi tau…mat pon…ko p carik…

  5. abg kassim:kalau dh keje gomen diorg gbp5000,kerje 2 bulan rembat myvi cash la….ai…msia ni rakyat ditipukan kroni n bini dikayakan…

  6. Ni lah realiti kita. Sy dok termenung. Sy jadi mewah kat sana. Kadang2 terfikir nak tukar wargenegara (bukannya serius). Yelah kalau kat negara org, hidup senang, why not? Hidup kat negara sendiri, orang atas makin kaya.

    Kita ni masa dapat gaji dah pening kepala. hehe mcm2 nak kene bayar.

    Kat sana, kete sekenhen tiptop. kete buruk2 ni mmg takde juallah. Saya beli pun, cash and carry.

    Apa pendapat kawan2 sekalian?

  7. oh abg kassim…
    best tul hidup d negara org……
    kawe duk d negeri org makin miskin ni apa kes ni …

  8. Yg pntg bg saya rumah & kereta dlm khidupn sharian,ni x,loan kete + rumah pas pencen pn xhbis byr pe kes??klu smpt smpi pencen..
    abg kasim xperlu tukar wrganegara,tukar pe yg boleh ditukar,xgitu senator sepat??huhu..
    harap2 pas tukar,sgala pembaziran,penipuan dpt dikurgkn skaligus mningktkn ekonomi rakyat n mguragkn beban rakyat..lebih telus.
    Kete baru keje stahun bley bli cash,rumah keje 10thun da dpt cash pn dah ok dah..xmintk byk2 pn mcm kt UK..

  9. Aku mmg sudah lama sedar sejak dr zaman wira a/b aka persona uk spec djual dsana, mmg harganya murah x ingat. Pakcik aku duk sana setahun pun bole bwk blk merc 240e pd masa tu. Tu blum lg yg djual d negara arab siap ada diskaun gila2 punya. Dlm x sedar, kita juga yg tpaksa menanggung beban hutang sehingga 9 tahun. Umpama kera dhutan dsusukan, anak sendiri mati kelaparan. X gitu matpon………

  10. gua cadangkan abg kasim buat cite Semalam di UK. Syok juga gua baca kisah2 pengembara ni. gua pun boleh rilek2. Sekiannnnnnnnn! 10q.

  11. abang kasim abang kasim. takkan clean je. cukai kereta, emission rate. macam2 cukai ada kat sana bang.

  12. sy cerita pasal harga kereta, makanan. sebab tu keperluan hidup. kalau ferrari, lotus, iphone 4, still mahal kat sana(tapi lebih murah berbanding tempat kita).

    Sepatutnya lebih indah duduk negara sendiri. sepatutnya lah kan? tapi apa sudah jadi? sy bukan nak ckp pasal politik, walaupun politik tu ada dalam islam (siasah islamiyyah).

    setahun sy di UK. Sebelum ni sy buat PHD pun di UK. Ya, negara mereka diperintah oleh org kafir, tak seperti negara kita. Tapi kesenangan dok sana. jgn ckplah. hehe

    cukai tu ada, tp sikit sangat bile dibandingkan dengan nilai duit. Ok sy nak bg contoh. Katakanlah

    Gaji anda RM4500 sebulan
    Harga kereta RM7000 shj (myvi)
    1 Troli penuh shopping kat Tesco RM50-RM60

    Indah x? cuba bgtau sy mcm mana tahap keindahan tu? smpai menjilat jari? hehe

  13. usah kek UK, kat us pun macam2 public fund ada.. biar pun org kata us ni byk org homeless tapi homeless dia pun makan 3 kali sehari cukup .. govt dia bagi kupon makan.. sini? kena masuk bersamamu TV3 barulaa berduyun2 beg beras sampai dpn pintu rumah.. itu baru satu org susah.. belum ribuan lagi fakir dan miskin.. senang citer laa.. kaalu anda tidak membuka minda dengan tgk kesenangan diluar sana.. sampai 10 generasi akan datang anda semua pikir orang msia ni hidup senang.. walhal ceritanya lain .. hehehe

  14. saya setuju dengan abg sepat! bukak minda dan hati. pastu baru tau ape pilihan nak dibuat. ye tak? hehe

  15. membe gua blaja kt aussie, beli holden seken +-Rm1500..
    bile eksiden, jual balik dapat +-Rm1000…
    pastu beli keter lain..

    keadaan sekarang memaksa gua kerja semata-mata untuk mampu bayar keter n rumah je…

    gua bukanla nak jadi kaya sgt sampai mampu pakai ferrari, tp please la jgn buat dasar2 mengarut yg hanya menyenangkan sebelah pihak je…

  16. bagusla, kita semua boleh berfikir baik dan buruk. Anak saudara saya belajar di Jepun. Family dia bukanlah kaya, pergi pun dengan biasiswa MARA. Die keje parttime OPERATOR TELEFON. Mula2 beli Nissan Silvia, nak belajar drift kononnya. Pakai beberapa bulan eksiden, overshoot masa drift, langgar lampu isyarat. hehe

    Pastu insaf dh main drift, tolak kete eksiden tu, beli Toyota Celica. bukan yg paling latest, mcm anak yusuf haslam pakai tu =)

    Tapi eksiden lagi. kali ni masa turun dari Mount Akina (ala gunung tempat drifter men drift dalam Initial D tuh). org drift ok je selamat sampai bawah. die yg tak drift plak eksiden. Hehe

    Last2 tak pakai kete 2 tahun. masa nak balik malaysia beli skyline twin turbo bawak balik.

    Student bang oi, keje parttime. dok jepun 4 tahun, 3 kali tuka kete. Kita? (termasuk sy skali)

  17. Gua caya sama lu la abg kasim. Mmg gua tabik spring sama lu. Bkn calang2 org abg kasim n ye. Info dr lu mmg amat bguna bg gua. Gua dulu pun teringin nk blaja kat negara org tp hajat x kesampain. Last2 blaja kat dalam negeri aje. Itupun utang blaja x abis2 lagi wlaupun dah hampir 12 thn bekerja dgn gaji 4 angka. Byk keperluan lain yg harus dipenuhi wlupun melebihi pendapatan sebulan. Kdg2 duk fikir note 50 tu mcm note 5 aje. Aduyai…..

  18. gua nak kempen utk PRU-13,calon parti geartinggi…parlimen malaysia..abg kassim….huahuahua…bajet2013 kereta2 import jual ikut hrg tukaran matawang…hahahahaha..amik cukai sikit aje..

  19. lepas drg penjelasan panjang lebar dari Abg Kassim baru la gua tau kenapa la ade member gua sorg ni beria2 nak berhijrah ke UK…Patutla gua kim suar Levi’s 501 selai dgn air liur pun dier leh senyum jer…Perbandingan & Hakikat

  20. CaparZo, kalau kwn2 g US kirim lah levis. Memang murah sgt. Kalau x salah saya 29 US dollar sehelai. Saya dulu kat masa baru keje sebagai pensyarah, jeans Levis lah jeans yg paling mahal yg sy ade. Tu pun ada 2 – 3 helai je. Maklumlah bile dh kawin ni, duit byk guna utk rumah, isteri dan anak2. Saya pulak tak reti masuk butik2 kat Malaysia ni. Mungkin sebab mahal agaknya.

    Tapi bila cuti sebastikal kat US, guess what? Sy xbeli pun levis. hehe kat sana levis org xpakai sgt. Jenama murah. Sy mula berjinak2 dengan jeans CK pulak.

    Jangan mrh ye peminat levis semua. Ni hakikat sy bgtau. Kalau ada peluang pergilah negara org. Tengoklah ada negara guna Toyota Camry je buat teksi (bukan limo). terima kasih

  21. jeans levis ni kalau kek JC penny.. dia letak kat lantai ajer.. itu laa taraf levis kek sana kehkehkeh .. ni dok sibuk2 coach handbag org pompuan skrg.. gua pun heran kat sana coach ni takde laa laku sangat..

  22. Abg Kassim & Sepat…saya ni bkn la peminat tegar jeans Levi’s sgt pun cuma kat sini rege merepek meraban je saya tgk…tu yg kirim dkt kwn saya yg pegi Uk dier ckp sane murah…kalo CK plak dkt KL ni lagi la mahal nak mampus…mmg tak mampu la nak beli…COACH pun cuma mampu tgk je la…bkn tahap kemampuan saya…hahaha

  23. Ahh!!gua mkin panas ngn abg kassim!!
    da2 stop sblum gua g apply smbg blaja kt obersea..

  24. syok je wa bace abg kasim punye cite…
    wa yg pakai myvi ni pn tiap bulan pening nak bayar…
    anak buah dye student…DIULANGI…student je tu…3 kali tuka kete…stadi la abg kasim!!

Kata Anda//