Panas: Gambar Mazda2 di Malaysia!

Mazda2

Pada kebiasaannya, gambar kereta yang baru diimport masuk ke Malaysia dirakam di parkir JPJ Putrajaya sana. Kali ini lari dari kebiasaan, kita dapat melihat gambar kereta yang baru diimport dalam bilik pameran terus. Kereta Mazda2 yang sekutu dapat lihat ini masih belum dilancarkan secara rasmi. Desainnya memang kacak tak ingat dan buat mereka yang sedang hilang punca memilih Vios TRD, City, Latio ataupun Swift apa kata cuba pertimbangkan Mazda2 ini.

Menurut sumber, harganya adalah dalam lingkungan Vios atau City.

Spesifikasi:

  • 1.5 litre in-line 4 cylinder 16 valve DOHC S-VT
  • Maximum output EEC kW (PS)/rpm 76 (103)/6,000
  • Maximum torque EEC Nm (kg-m)/rpm 137 (14.0)/4,000
  • Fuel consumption : 6.8L / 100km
  • Transmission : 4-speed automatic
  • Electronic Brake-force Distribution (EBD)
  • Emergency Brake Assist (EBA)
  • Emergency Brake Assist (EBA)
  • 2 SRS AirBags
  • AM/FM tuner with MP3 compatible CD player and 4 speakers

Tarikh pelancaran Mazda2 Sedan dan Hatchback masih belum ditentukan tapi khabarnya akan dipasarkan dalam masa terdekat, silap-silap besok atau lusa.

Terima kasih kepada Encik Wan – pakar Mazda di Malaysia. Untuk sekutu yang berminat nak pandu uji atau saja nak bertanya boleh emel kepada beliau di: ridz_la@yahoo.com

-Mak Uia-

ps: Matpon, kalau lu nak tau gua pernah jumpa Pierre Andre pandu Mazda3 Hatchback.

Muhammad

32 Comments

  1. Macam kecik jer…tp nape rim sukan dier design lebih kurang wira SE jer..?

  2. design mazda mmg cun2 belaka, tapi bg org yg tinggal kt melaka payah… sbb pusat servis yg diiktiraf mazda merupakan bengkel yang sengal2 otak… abg aku pki mazda fighter pargi kat service centre dia, turbo pon x kenal… abis tu ada bran nak hantar kereta bila ada masalah…?

  3. caparZo
    lu jgn tanyer min..die pon dah pening otak nak jawap..lu tanyer guna lagi senang…gua dah x sabar ni nak naik taxi

  4. P_G…
    Ade no tepon Guna?…leh aku call @ sms jer pasal taxi ride ni….lalalala…

  5. CaparZo
    lu try la tanya GSR kat mukabuku

    pendita_gila
    gua bz la..tak sempat nak roger lu time gua kat penang itu ari. gua tak naik pun taxi, gua naik bas rapid penang..amacam?

  6. Max power dan torknya boleh tahan jugak. Penggunaan petrol pulak cam Vios. Boleh tahan jugak. Tapi….. kalo banding ngan pesaing2 dalam klas, Mazda2 ni jauh lebih menarik keseluruhannya. Kebanyakan pesaing2 tu sedan, yang ni hatchback, tapi tetap menarik. Panas, memang panas!

  7. Ah lu nak 2 ringgit nak masuk tandas premium Pavilion pun tak lepas. Kereta ni memang cun kalau bolt on turbo dari kedai serbaneka turbo gua mesti masyuk, boost 2.0

  8. design macam peugeot je..

    apesal wheel arc besar tapi tayar kecik?

  9. caparzo
    lu wat xtau je..mesti guna call lu nnti

    min
    ahhh gua tunggu gak lu..baik naik kabel car…lu ada try x???

  10. untuk makluman, harga pasaran bagi mazda2 ini dalam 76k-81k .. harga ni mmg kompomlaa sbb aku punya informer kat mazda dah call suruh aku test drive.. masa tu kesnya aku jumpa dia ni saje gatal nak tgk mazda3 sport ver sekali dia cakp mazda2 nak keluar.. suruhlaa aku tunggu.. (matpon pun ckp camtu gak suruh tunggu) tapi kaki aku dah gatai sangat aku terus angkat myvi.. padan muka mat ahhaha..

    btw.. keter ni cun gak tapi aku tak suka laa lubang idung kiri kanan bumper tu mcm tak semenggah aje.. tapi utk price dia mmg bole kill toyota dan nissan ..and of coz myvi aku yg semenggah ni hehehe

  11. Designer Mazda mmg the great..
    cme teknologi je mcm tak berapa rancak..
    tp kete cantik pn xrmi yg nk beli..

  12. KEPADA ENCIK SEPAT GUA DAH CAKAP SAMA LU KERETA NI CUN TAPI LU TAK NAK DENGAR KALAU BOS GUA DAPAT JEMPUTAN GUA TAK JEMPUT LU BAGI LU JAKI

    SELAMAT MEMANDU MYVI MADE IN SIAM. MYVIVTEC!

  13. hehe ni myvitec lawak apa ko ni?? aku mana mampu pakai kete jepun ni mat mcm ko lainlee .. dpt bau2 jepun dah laaa 😛

Kata Anda//