Feb 08

Dibuka Untuk Tempahan, Proton Satria Neo CPS R3

Proton Satria Neo R3 CPS.05

Proton Satria Neo R3 CPS Concept berkongsi ruang pameran dengan Proton Satria Neo Cusco di Tokyo bulan lepas. Semasa Proton Satria Neo R3 Lotus Racing dikeluarkan ramai sedia maklum harganya tinggi dan input tersebut diambil kira pada model Neo CPS R3 di mana beberapa peralatan lima bintang disingkirkan untuk lebih mampu milik. Kuasa enjin Neo R3 sama dengan R3 LR iaitu 145 hp dengan tork 168 Nm.

Seperkara yang menarik ialah kerusi standard digantikan dengan jenis semi bucket yang direka semula hasil maklum balas orang ramai yang tidak berkenan dengan jarak kelegaan kepala pemandu. Kerusi baharu ini juga telah diuji untuk memastikannya sesuai dengan beg udara.

Dengan harga anggaran RM80 ribu kereta edisi terhad dan bakal menjadi barang koleksi ini adalah setara dengan harga Mazda2 dan Ford Fiesta.

Kepada yang berminat Proton mula mengambil tempahan awal dengan pelancaran rasmi dijangka pada penghujung bulan ini.

Spesifikasi berbeza daripada gambar yang dipamerkan.

Sumber: Proton Motorsports

-Mak/d Uia-

ps: Apa kata survey, lu orang komen sikit.

Silakan kongsi:

30 comments

Skip to comment form

    • st150 on February 8, 2011 at 8:43 am
    • Reply

    peh..aku mmg respek dgn neo nie…tp pelik nye npe la orng malaysia kutuk neo..aku xtaula sbb x pernah bawak neo..mgkin x sedp kot mcm BT haha

    • strokeboi on February 8, 2011 at 8:51 am
    • Reply

    trbaik jooo…

  1. tolong listkan performance part neo ni.. gua nak congak lepas tak dgn elpai gua..

    kes kes kes

  2. tunggu launch dulu la…gua nak test drive…hehehe

    • C27 on February 8, 2011 at 10:55 am
    • Reply

    woi sepat..ke lu nak letgo “Myvi” lu.. elpai ganti dengan Kemri kan..

  3. Sepat kaya wooo…kekekeh

  4. keskeskeskayabudibahasatugualahkehekehkeh

    myvi gua simpan sampai ada cucu nak suruh dia masuk peraduan myvi antik tahun 2060 nanti ngeh ngeh ngeh

    • audi on February 8, 2011 at 7:05 pm
    • Reply

    lawa2 tp lampu blakang tu bila nak convet jd led.
    x brkenan ngan lampu lama,x lawa n cepat rosak…

  5. S2000 takdak juai ka??

    • azwan nbs on February 8, 2011 at 9:41 pm
    • Reply

    s2000 tu kan utk rally sahaja….
    buat resing je…

    • teamsleepnine on February 8, 2011 at 9:52 pm
    • Reply

    nak proton s2000?

    boleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeh……..boleh beli…..ade rm1.3 million?running cost not included.hahaha….kereta race semua boleh beli..prodrive’subaru wrc,mml sports’mitsubishi wrc..kereta formula one….ade duit semua boleh beli…..

    hehehe…

    …satria cps r3 spec…siap 3d gpd beb.

    Price: RM79,797

    Performance:

    Power: 145bhp / 7000rpm
    Torque: 168nm / 5000rpm
    Weight: 1200kg
    Engine Upgrades:

    Carbon Fiber Intake System
    Reprofiled Cams
    Recalibrated ECU
    High Flow 4-2-1 Extractors
    Lightweight Aluminium pulleys
    Chassis Upgrades:

    16″ Lightweight R3 Gunmetal Wheels
    Bridgesone Potenza RE001R in 205/45
    High-Temp 500 Celcius brake pads
    Wheel Alignment set for spirited drives
    Exterior Details:

    Fire Red metallic paint
    New R3 Front splitter
    New R3 Rear wing
    More prominent fender arches / titanium-finish trims
    Interior Details:

    R3 Limited edition seats in Nappa Leather
    2-Tone black interior detailed in red stitching
    Matt-red dashboard trims
    R3 floor carpets
    Engine start button
    Aluminium foot pedals and gear knob
    Solar and security protection.
    2-DIN audio head unit with 3D GPS navigation

    • teamsleepnine on February 8, 2011 at 9:53 pm
    • Reply

    maksud saya 3d gps…typo sorry

    • Nature on February 8, 2011 at 11:25 pm
    • Reply

    Tp kenapa 4 knuckles je??

    • ikhwan on February 9, 2011 at 3:57 am
    • Reply

    bestt neo nie..fuh

    • belalang_kontot on February 9, 2011 at 9:40 am
    • Reply

    “Spesifikasi berbeza daripada gambar yang dipamerkan.”
    gua syak yg berbeza adalah sepot rim…hehehe…

  6. gua harap2 specs yg TSN bg tu betui2 dorg kasi beli dah beli nnt…

    • taufique on February 9, 2011 at 10:56 am
    • Reply

    gua dh bli neo b line…
    huhuhu…
    nk mintak r3 tune or works engineering tune?
    any comment?

    • smut_liar on February 9, 2011 at 5:00 pm
    • Reply

    terbaik lah jo….

    • paan MFB on February 10, 2011 at 12:25 am
    • Reply

    neo R3 …terbekla broo…
    wa harp stiap kete kluaran proton lpas ne ad tune trsndri
    spt R3…yg boleh bikin gempaxx dimata dunia…

    • teamsleepnine on February 10, 2011 at 12:46 am
    • Reply

    caporzo:…..itu spec saya copy paste press release.

    • megat putra kuning on February 11, 2011 at 12:16 am
    • Reply

    Bile nk psg momo stereng n recaro??
    Kenapa xcam performen car yg lain?neo s2000 pki bucket ke leather seat??

    • amer eg9 on February 13, 2011 at 10:34 pm
    • Reply

    Aku mmg respek ngan proton.rasa nak beli tapi dah berkeluarga.aku support dari belakang.maju proton maju..

    • taufique on February 14, 2011 at 5:49 pm
    • Reply

    juz give an idea..
    cmne klau tengku djan test men track 1 by 1…
    sme neo, nk wat comparison ..
    neo r3,neo cps,neo b line,neo lotus,neo concept,x lpe gk neo works engineering…
    wat cm touge battle …
    ok per?
    spe agree?

    • aku_R3 on February 22, 2011 at 2:05 am
    • Reply

    28hb feb maka rasmilah jentera satria neo R3 RS ini.semoga menjadi barisan hadapan untuk jentera R3 selain Satria R3.Waja MME R3.Gen2 MME R3,Savvy R3,Tahniah R3.semoga berjaya dipersada sukan permotoran negara dengan tenaga dari Tg Djan, Daryl Lam. dan Faizil Alang. Untuk dapatkan performance part R3 jangan berlengah lagi kunjungi proton motorsport.Rasakan pengalaman pemanduan yang berbeza dan kawalan yang mantap dari R3.

    • saga geting on April 2, 2011 at 12:52 am
    • Reply

    gua ingt klu diorg nk jual neo r3 2 ngn rege saga BLM aku nk jgkla satu…hehehe..gile ape rege mcm nk nk jual tanah serelung…bg less ckt

    • c22 geting on April 2, 2011 at 12:57 am
    • Reply

    pehhh!!!!menangis wa tgok neo r3 yg bru nie…smpai kua darah kot idung tgok neo r3 nie…..cayalah proton!!!!!!!idup proton!!!!!!!!!!!!

    • sampan c22 HANYUT on April 2, 2011 at 1:03 am
    • Reply

    gua nk jual sampan gua, jual tnh atok gua kt kg.7 nk jual sume koleksi mjlh KERETA gua, sume optionvideo yg gua ada…. skali ng koleksi hotversion gua…. rompak 7E, curi sbijik kete sorong! then gua bli satria neo cps r3…. ngorat sume mak su kt pngkln chepa! hehehehe!!! pondan xlyan larh…. mlm minggu, kasi sprint kt lundang ng exzos perang!!!!

    • saga geting on April 2, 2011 at 1:06 am
    • Reply

    gua caya luu sampan…lau bleh gua nk join lu rmpk 7E..ps2 bli neo r3 yg bru 2…cntik punyer psl gua rela jual tnah yg serelung 2..mahal xksh…!!!hahaha btul ni gua ckp

    • innuyasha on April 2, 2011 at 9:25 pm
    • Reply

    terbaik…slmt maju jaya…

    • apis on April 29, 2011 at 1:13 am
    • Reply

    nampak benor nipunye~~lalala hahak

Leave a Reply

Your email address will not be published.